Rože in vrt

kisanje zelja

Idealno živilo v zimskih dneh

22.12.2017, 15:25

Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.


Fižolovi kalčki

V tem času si jih le privoščite

15.12.2017, 12:40

Ker pozimi naš vrt počiva in nam primanjkuje z vitamini bogate zelenjave, lahko na kuhinjskem pultu ali okenski polici vzgojimo z vitamini in minerali bogat nadomestek, ki je vsestransko uporaben in izjemno zdrav. Govorimo o kalčkih, ki so zelo enostavni za vzgojo.


Ozimnica

Še vedno smo najmanj samooskrbni z zelenjavo

14.11.2017, 09:05

V Sloveniji ostajajo najnižje stopnje samooskrbe za rastlinsko prehransko bilanco, saj smo pri zelenjavi le 41,7-odstotno samooskrbni, kažejo podatki državnega statističnega urada. Prebivalec Slovenije sicer povprečno porabi letno 122 kilogramov žit, 113 kilogramov zelenjave in 72 kilogramov svežega sadja.


Pikaplant

Vam sobne rastline ne uspevajo? Tu je rešitev!

14.11.2017, 08:18

Se tudi vam dogaja, da se vam sobne rastline prej ali slej posušijo ali pa zgnijejo? Jih pogosto pozabite zaliti ali enostavno ne znate skrbeti zanje? Potem boste navdušeni nad policami, ki same ’vzgajajo’ rastline.


Vrt jeseni

Katera dela vas novembra čakajo na vrtu?

07.11.2017, 14:40

Čeprav se počasi približuje zima, delo na vrtu še zdaleč ni končano. Pravzaprav je sedaj idealen čas, da pripravimo zemljo na nasledno rastno sezono, presajamo lahko sadno drevje in ga zaščitimo pred mrazom, zaščititi pa je potrebno tudi zelišča in vrtnine, ki še kar vztrajajo na našem vrtičku.


kaki

Ni le okusen, ampak tudi zelo zdravilen

30.10.2017, 07:57

’Ko kakiji pričnejo rdečeti, doktor medicine postane moder’, pravi star japonski pregovor. Sočno aromatično japonsko jabolko namreč ni le okusno, ampak tudi zelo hranljivo in zdravilno.


Okrasni vrt jeseni

Poskrbite tudi za okrasni vrt

24.10.2017, 09:08

Oktobra je med drugim potrebno poskrbeti ne le za zelenjavni, ampak tudi za okrasni vrt. V nadaljevanju preverite, kaj vse je pametno postoriti, da bo po koncu zime vaš okrasni vrtiček zacvetel v vsej svoji lepoti.


Listje

Preverite, kako lahko koristno uporabite odpadlo listje

24.10.2017, 08:22

Ste tudi vi eni tistih, ki v jesenskih dneh pograbite odpadlo listje ter ga nato zažigate ali odpeljete na odpad? Nikar ne počnite tega, saj ga lahko zelo koristno uporabite.


Brstični ohrovt z gorčično omako

Sodi med deset najbolj zdravih zelenjadnic

20.10.2017, 13:20

V hladnih mesecih je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.


jesenske zasaditve rož na grobovih - 9

Ideje za nagrobne zasaditve

16.10.2017, 09:11

Ko se začnejo listi cvetlic jeseni odevati v nežne jesenske barve, je tudi na pokopališčih čas, da poletne nasade cvetlic na grobovih zamenjate z jesenskimi oziroma jesensko-zimskimi, ki bodo lahko kljubovale snegu in mrazu. Predstavljamo vam nekaj idej, kakšne kombinacije rož to jesen zasaditi na grobove vaših pokojnih.


Petunije

Odstranite jih z vrta in zavrzite!

10.10.2017, 10:25

Ministrstvo za okolje na podlagi ugotovitev inšpekcijskega nadzora opozarja, da obstaja možnost, da so bile na slovenskem trgu prodane gensko spremenjene oranžne petunije, ki jih ni dovoljeno razmnoževati in morajo biti uničene. Potrošnikom zato svetujejo, da konec rastne sezone zavržejo vse oranžne petunije med biološke odpadke.


jesenska vresa

Kako v tem času polepšati balkon in teraso?

10.10.2017, 08:51

Oktober je za cvetlice zelo nehvaležen mesec, saj slovi po zelo muhastem vremenu. Vsak trenutek lahko računamo na nenaden vdor hladnega zraka, zato je treba poletne cvetlice pravočasno pripraviti na prezimovanje, balkon in teraso pa okrasiti s tistimi, ki so bolj odporne na mraz. Pripravili smo nekaj nasvetov o tem, katere cvetlice velja sedaj zasaditi na teraso in balkon, in kako pripraviti zimski vrt ter toplo gredo, da nas bodo letošnji cvetoči lončki in korita razveseljevali tudi prihodno pomlad.


Kutina

Čeprav ni tako znana, ima kup blagodejnih učinkov in je vsestransko uporabna

09.10.2017, 08:53

Čeprav pri nas niso tako razširjene in tudi v trgovinah ter na tržnicah jih je dokaj težko dobiti, so kutine nadvse aromatične in okusna popestritev marsikatere jedi, sploh sladic, zaradi hranljivosti pa so posebno mesto dobile tudi v kozmetiki. Kutino lahko gojite na domačem vrtu.


Hokaido buča

Niso le čudovit jesenski okras ...

29.09.2017, 08:47

Časi, ko so buče gojili le tisti, ki so iz njih izdelovali bučno olje, ali tisti, ki so želeli imeti na svojih vrtnih ograjah zanimiv okras vseh oblik in barv, so mimo. Bučke in buče so našle svoje mesto že na skoraj vsakem slovenskem vrtu.


Pražene gobe s svežimi zelišči

NIJZ opozarja na previdnost

22.09.2017, 09:40

Gobarska sezona je na vrhuncu, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) znova opozarja na previdnost pri uživanju gob, saj so številne med njimi strupene. Zastrupitve z gobami so pogoste v poznem poletnem, predvsem pa v jesenskem času. Vzrok za zastrupitev pa je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno, so pojasnili na NIJZ.


Jesensko sajenje čebulnic - narcise in tulipani

Posadite čebulnice

19.09.2017, 13:32

Po koncu vročega poletja so cvetovi živahnih barv vse redkejši. Vendar naj vas vse bolj prazne okrasne gredice ne razžalostijo. Čas je, da začnemo jesensko sajenje čebulnic rož, ki nas bodo prve razveselile spomladi. Preberite, kam in kako sadimo.


Marela

Z razlogom so izjemno priljubljene

15.09.2017, 08:25

Poleg jurčkov in lisičk Slovenci od gob najraje nabiramo in uživamo dežnikarice oziroma ’marele’, ki v tem času rastejo kot ’gobe po dežju’. Ker bodo te dni pogosta sestavina naših jedilnikov, je dobro, da jih bolje spoznamo.


Lešniki

Zdaj je čas, da si jih privoščite

11.09.2017, 09:01

Le kdo ne mara lešnikov?! Z vitamini in minerali bogati plodovi leske nas vsako leto razveselijo konec poletja oziroma v začetku jeseni, zato si jih v času, ko jih je v izobilju, le privoščite brez slabe vesti. Če še nimate leske na svojem vrtu, je skrajni čas, da si jo omislite.


Trgatev

Napovedan nadzor pri vinogradnikih

07.09.2017, 08:35

Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo bo v času trgatve izvajal nadzor nad prometom z grozdjem in prevozi grozdja med obrati. Hkrati bo izvajal tudi nadzor nad prijavo pridelka grozdja v register pridelovalcev grozdja in vina, so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


Drevo denarja

Si želite več denarja? Omislite si jo!

22.08.2017, 14:17

Po feng shuiju naj bi crassula ovata oziroma rastlina, imenovana tudi ’drevo denarja’, v hišo prinašala energijo blaginje, bogastva in denarja. Na njej sicer v resnici ne raste denar, a mesnati listi, ki spominjajo na kovance, naj bi bili tisti, ki privlačijo bogastvo.


Okrasni luk

Tako bo vaš vrt čudovit tudi po koncu poletja

22.08.2017, 09:03

Pogled na cvetlični vrt v poletnih mesecih je pravi balzam za oči, a kaj ko številne rastline z jesenjo izgubijo svoj čar. Da bi bil vaš vrt cvetoč vse do pozne jeseni in s tem polepšal okolico hiše tudi po koncu poletja, predlagamo, da zasadite nekaj trajnic. Tri vam predstavljamo v nadaljevanju ...


Koriander

Se sploh zavedate vseh zdravilnih učinkov?

18.08.2017, 08:01

Čeprav ni tako razširjen kot peteršilj ali bazilika, je koriander ravno tako vsestransko zelišče, ki se ponaša z dolgim seznamom zdravilnih učinkov, med drugim je odličen pri prebavnih težavah. Je tudi enostaven za vzgojo, zato le poiščite prostor zanj na vrtu ali balkonu.


Origano

Je odličen dodatek jedem, ki med drugim pomaga pri prebavnih težavah

14.08.2017, 09:57

Poleg vseh začimb, ki jih gojite na vrtu ali balkonu, posadite tudi origano. Ščepec te sredozemske začimbe namreč zmore veliko več kot le izboljšati okus pic in solat. Je tudi odličen dodaten številnim drugim jedem, hkrati pa pomaga pri marsikateri zdravstveni nevšečnosti, predvsem pri prebavnih težavah.


Steklenice

15 idej, ki vas bodo zagotovo navdušile

08.08.2017, 12:07

Načinov uporabe praznih steklenic od vina ali drugih ustekleničenih pijač je malo morje. Ne le v domu, koristno jih lahko uporabimo tudi na vrtu, bodisi kot svečnik bodisi namesto vaze ali kot del ograje. Konec koncev pa so lahko tudi čudovit in inovativen dekor. Nekaj idej najdete v nadaljevanju ...


Luštrek

Je pravi balzam za prebavila, sečila in rodila ...

08.08.2017, 08:08

Ugodno deluje na prebavila, rodila in sečila, pomaga pri migreni in spodbuja spolno slo. Uporabljamo ga za juhe, omake, solate, enolončnice ... Je nezahteven za vzgojo in uspeva na vseh vrstah tal, tudi v posodah ... Več kot dovolj razlogov torej, da si luštrek omislite na domačem vrtičku ali balkonu.


Cvetača

Privoščite si jo v izobilju

04.08.2017, 13:38

Cvetača je zelenjadnica, ki jo gojimo zaradi čudovitega cveta, imenovanega tudi roža. Ta je lahko raven ali sestavljen iz posameznih ’rož’. Cvetača je po navadi bele barve, lahko pa je tudi rumena, oranžna, zelena ali vijolična. Je izjemno okusna in vsestranska za uporabo, zato si jo le privoščite.


Suša

Pri suši se bližamo ekstremnemu stanju

04.08.2017, 10:43

Sredina lokalna neurja, ki so za nekaj ur osvežila ozračje in ponekod prinesla nekaj kapelj dežja, niso pomagala pri blaženju suše. Kot je za STA pojasnila agrometeorologinja z Agencije RS za okolje (Arso) Andreja Sušnik, kaže, da bo to spet leto, ki bo blizu ali celo na vrhu lestvice najmočnejših suš v državi.


Cvetlični lončki

Preprosto izdelajte unikatne cvetlične lončke

01.08.2017, 12:52

Zakaj bi okrasne rastline, zelišča in konec koncev tudi manjše grmovnice ter zelenjadnice gojili v klasičnih dolgočasnih lončkih ali koritih. Dandanes je možnosti ogromno, tudi oblikovalci nas znajo prijetno presenetiti z nenavadnim dizajnom, z malce truda, domišljije in ročnih spretnosti pa lahko čisto preprosto in poceni lončke okrasite kar sami. V nadaljevanju najdete nekaj zanimivih idej ...


Zalivanje vrta

Kako skrbeti za vrt v visoki vročini?

01.08.2017, 12:41

V visoki vročini so pod velikim stresom tudi rastline na vrtovih. Kristina Ugrinović s Kmetijskega inštituta Slovenije je za STA poudarila, da je najbolje vrtove zalivati zgodaj zjutraj in temeljito, če imamo možnost, lahko vrtnine tudi zasenčimo. Zalivamo lahko tudi po rastlinah, da se nekoliko ohladijo.


Umazan krožnik

Preženite muhe

31.07.2017, 13:16

Sploh v poletnih mesecih, ko jih vlaga in vročina privabita na plano, se zdi, da se muhe množijo kot gobe po dežju, odganjanje muh pa je pravo Sizifovo delo. A z nekaj iznajdljivosti in potrpežljivosti lahko letečim nadlogicam preprečite, da vam pokvarijo še kakšen piknik ...


Por

Preverite, zakaj ga je dobro večkrat umestiti na jedilnik

28.07.2017, 13:23

Por ima pikantno trpko aromo, ki rahlo spominja na čebulo. Poznamo spomladanske, poletne, jesenske in zimske sorte pora. Prvi dve imata daljše steblo, listi so svetlo zelene barve. Jesenski in zimski por imata krajše steblo in temnozelene liste.


Setev

Kaj sejemo in sadimo poleti?

28.07.2017, 08:57

Čeprav je največ dela na vrtu spomladi, ko tudi večino zelenjadnic posejemo ali posadimo, ne pomeni, da smo s tem opravilom za letos zaključili. Če želimo tudi v drugi polovici leta uživati v sveži zelenjavi, je sedaj idealen čas za setev.


Bambus

V hišo naj bi prinašal pozitivno energijo, srečo in bogastvo

27.07.2017, 10:54

Večina ljudi ob besedi bambus pomisli na pridih Orienta, po vsej verjetnosti pa tudi na simpatične pande, ki obožujejo bambusove liste. A bambus je veliko več. Morda boste presenečeni, a obstaja več kot 1.000 sort in nekaj jih odlično uspeva tudi pri nas.


Ose

Vas motijo ose? Preverite, kako ukrepati?

27.07.2017, 09:17

V toplih poletnih mesecih na naš ’prežijo’ številne žuželke, ki nam lahko s pikom hitro pokvarijo dan. Ene takih so tudi ose, ki sicer veljajo za zelo miroljubne in ne napadajo same od sebe, a moramo biti previdni, da jih ne izzivamo. Če jih preveč razdražimo, lahko namreč postanejo agresivne.


Hortenzija

Idealna popestritev vsakega vrta

25.07.2017, 13:08

Hortenzija je čudovit grm z belimi, modrimi, rožnatimi ali vijoličnimi cvetovi. Je idealen okras na vrtu in če le imate prostor okoli hiše, si ga omislite.


Avokado

Preprosti triki za vzgojo avokada

21.07.2017, 13:49

Namesto klasičnih rastlin, značilnih za naše kraje, lahko v večji posodi ali na vrtu vzgojite avokadovec. Čeprav se le redko zgodi, da v naših pogojih rodi, naj vas to ne odvrne. Ob ustrezni skrbi bo iz semena v nekaj letih zraslo drevo s čudovito krošnjo.


Komora

Česa takega še niste videli ...

20.07.2017, 08:07

Dandanes lahko vsak, čeprav živi v bloku brez balkona, doma prideluje lastno zelenjavo. Da pa bo ta resnično popolnoma naravna in zaščitena celo pred onesnaženostjo zraka, bo poskrbel nov izdelek na trgu. Ogarden Indoor Farm je nekakšna komora, kjer lahko naenkrat vzgojite do sto rastlin, postavite pa jo lahko kjer koli v stanovanju.


Razpršilo

Naravno sredstvo, s katerim boste rešili marsikatero težavo na vrtu

18.07.2017, 14:01

Kis je nepogrešljiv v vsakem gospodinjstvu, saj je veliko več kot le preliv za solate ali konzervirno sredstvo za vlaganje domače zelenjave. Z njim lahko očistimo številne površine in predmete v stanovanju, še kako koristen pa je tudi na vrtu, saj nam bo pomagal pregnati neželene goste, osvežiti cvetlični šopek in še mnogo več.


Čičerika

Glede na vse njene koristi bi jo morali pogosteje gojiti

18.07.2017, 10:30

Stročnice že od nekdaj veljajo za zelo pomemben del prehrane, zato jih je na slovenskih vrtovih veliko. To pa ne velja za čičeriko, čeprav je ta med najbolj zdravimi in je primerna za prehrano otrok, vegetarijancev in v makrobiotični prehrani. Glede na vse njene koristi in na dejstvo, da zelo dobro prenaša vročino in sušo, bi jo morali pogosteje gojiti. Poglejte, kako se tega lotiti.


Ribnik

Čudovite ideje za vsak vrt

14.07.2017, 14:59

Ribnik je čudovit okras vsakega vrta, še posebej če je lično urejen, bodisi s kamenjem bodisi s fontanami ali drugim dekorjem. Če bi tudi vi radi okolico hiše ali teraso popestrili z ribnikom, a nimate idej, v nadaljevanju najdete nekaj predlogov.


Brokoli

Superživilo, ki ga morate imeti na domačem vrtu

14.07.2017, 08:59

Če imate na svojem vrtu posajen brokoli, potem v teh dneh z užitkom pripravljate sveže domače dobrote s to priljubljeno zelenjadnico, ki ima malo morje hranilnih snovi. Če pa se za vzgojo brokolija še niste odločili, razmislite, ali mu ne bi v prihodnje vendarle namenili kakšno gredico, saj je relativno enostaven za vzgojo.


Plastenka v cvetličnem koritu

Odličen trik, da rože ne bodo ovenele, medtem ko boste na dopustu!

13.07.2017, 10:24

Vas skrbi, kako bodo vaše okenske rože preživele na visokih poletnih temperaturah brez zalivanja, medtem ko boste vi uživali na dopustu? Za to obstaja povsem preprosta rešitev in to niso sosedi!


Stročji fižol

Bi verjeli, da je tako koristen za naše telo?

11.07.2017, 12:37

Veliki, mali, dolgi, kratki, okrogel, debel, natičniki, počepinci, preklarji, pritličniki ... vse to so vrste fižola. Ker fižol ni zahteven, ga lahko brez težav pridelate na svojem vrtu, v nadaljevanju pa si preberite tudi, za kaj vse je koristen.


Toča

Kako se lahko vrtnarji borimo s točo?

11.07.2017, 11:00

Vreme vrtičkarjem poleti večkrat zagode, največ pridelka pa nam uniči toča. Žal se je posledicam toče v celoti nemogoče izogniti, lahko pa zelenjadnice in okrasno cvetje do neke mere zaščitimo. In kaj lahko storimo, če ostanemo brez pridelka?


Lipa

Nič čudnega, da je tako priljubljena

10.07.2017, 08:04

Le kdo ne pozna najslavnešega drevesa pri nas ?! Lipa, ki so jo opevali mnogi pesniki, pa ni le lepa in dišeča, pač pa tudi zdravilna. Na srečo je razširjena po vsej Sloveniji in tako brez težav dostopna vsem.


Voluhar

Kako uspešno pregnati voluharja z vrta?

06.07.2017, 08:50

Kot da ni že dovolj drugih dejavnikov, ki ogrožajo naš pridelek, tako ljubiteljskim kot profesionalnim vrtnarjem sive lase povzroča tudi voluhar. Pravzaprav gre za najbolj osovraženega vrtnega škodljivca, ki ga je potrebno čim prej pregnati z naših gredic. Toda kako?


Organska gnojila

Zakaj organska gnojila?

30.06.2017, 08:51

Z uporabo organskega gnojila lahko pridelamo dovolj zdrave hrane za domače potrebe in izboljšamo oziroma ohranimo kakovost bivalnega okolja.


Zbogom voluhar

Težave z voluharjem? Nič več!

29.06.2017, 14:39

Voluhar bo pojedel korenine in gomolje naših pridelkov, teh pa bo za nas ostalo bore malo. Če imate tudi vi težave s tem ’nepridipravom’, v nadaljevanju preverite, kako lahko ukrepate.


Tobak

Posadite najstarejše poživilo

27.06.2017, 14:23

Mnogi so prepričani, da tobak lahko le kadimo in ker je kajenje nezdravo, niti ne pomislijo, da bi ga gojili doma. A brez skrbi, rastline bodo še kako popestrile vaš vrt, iz njih pa lahko pripravite škropivo, ki bo pregnalo uši.


Vrt - 3

Starši, preprečite najhujše

26.06.2017, 10:12

Igre se selijo v mala zelena kraljestva za hišo ali blokom, ob čemer velja izpostaviti tiste nevarnosti, ki pretijo na še tako nedolžnih zelenicah. Predvsem podučite otroke o tem, da poskrbijo za varnost – da ne dajejo ročic v usta, da ne pokušajo tistega, kar raste ob igralih in da ničesar ne pobirajo s tal.


Zakaj komaj čakate pomlad?

Pomlad
Ženska Moški