Rože in vrt

Taščin jezik

Top sobne rastline, ki filtrirajo toksine!

20.06.2018, 07:58

Ste vedeli, da kvaliteto zraka v prostoru lahko občutno izboljšamo z izborom pravih rastlin? Določene lončnice namreč s svojimi prečiščevalnimi učinki iz ozračja uspešno filtrirajo toksine, kar pozitivno vpliva na naše zdravje. Z njimi pa, s smiselno razporeditvijo, doprinesemo tudi k estetski nadgradnji našega življenjskega okolja.


Vertikalni vrt

Sedenje na balkonu nikoli več ne bo dolgočasno!

20.06.2018, 07:56

Četudi živite v mestu in imate namesto vrta le majhen balkonček, ni treba, da ste zaradi tega prikrajšani za radosti vrtičkanja. Če ste med tistimi, ki hrano radi začinijo ali okus izboljšajo z nečim svojim, potem so vertikalni vrtički idealni za vas.


Jan Robin #svetsobnihrastlin

Svet sobnih rastlin: Jan razkriva vse o zalivanju!

18.06.2018, 08:13

Pred dnevi smo naznanili, da bo kmalu na voljo prvi posnetek, v katerem vam bo z nasveti postregel Jan Robin, veliki ljubitelj rastlin. Obljubo držimo: prvi posnetek je že na voljo in tokrat Jan razkriva, kar morate vedti o zalivanju sobnih rastlin!


Stenice

Prepoznate pike teh žuželk?!

15.06.2018, 08:15

Praktično nemogoče je, da bi se izognili pikom žuželk. Posebej poleti so žuželke bolj dejavne, po drugi strani pa tudi mi preživimo več časa v naravi in smo morebitnim pikom bolj izpostavljeni. Piki so lahko pekoči, boleči, srbeči ... poleg tega pa žuželke prenašajo tudi bolezni. Pa znate že po piku razločiti, katera žuželka vas je obdelala?


Jan Robin #svetsobnihrastlin

Slovenski botanik, ki sesuva splet

14.06.2018, 12:35

Veliko je mogoče prebrati v knjigah, a najbolj dragocena so tista znanja, do katerih se dokopljemo z lastnim raziskovanjem, izkušnjami. Tega se zaveda tudi Jan Robin, velik ljubitelj sobnih rastlin, po izobrazbi pa kemik, ki s svojimi rastlinami na spletu milo rečeno osvaja svet.


sukulenta

5 največjih napak pri vzgoji sukulent

12.06.2018, 07:59

Sukulente ali sočnice so tisti prikupni kaktusi brez bodic z mesnatimi listi, za katere velja, da jih preprosto 'moramo' imeti, ker so tako simpatični. Tudi za vzgojo so načeloma nezahtevni in zato primerni tudi za najbolj nevestne. Toda nekaterim vseeno ne uspevajo. Pred vami je 5 ključnih razlogov.


Smrekovi vršički

Lotite se zdaj, da vam pozimi ne bo žal!

04.06.2018, 08:17

Ste tudi vi med tistimi, ki ob prehladu prisegajo na domač sirup iz smrekovih vršičkov? Če si želite letošnjo jesen lajšati simptome prehlada ali okrepiti imunski sistem z domačim zvarkom, potem je zdaj zadnji čas, da se lotite priprave.


Čopasta zelenčica

5 lončnic, s katerimi lahko polepšate temnejše prostore

30.05.2018, 16:09

Rastline so najlažji način, da spremenimo prostor v prijetnejši in tudi živahnejši. Soba brez lončnic hitro deluje pusto in sterilno. Z njimi domov pripeljemo naravo. A kaj storiti, ko živimo v prostorih, kjer ni veliko svetlobe? Ali pa si želimo z rastlinami polepšati tudi malo temnejše dele doma?


Polži

Pazite se teh vrtnih škodljivcev

09.05.2018, 15:11

Ni vrtičkarja, ki se ne bi vsaj enkrat v svoji vrtnarski karieri srečal s kakšnim vrtnim škodljivcem. Vrtnih škodljivcev je na našem območje res veliko, so pa eni bolj uničujoči za naš pridelek kot drugi, predvsem zato, ker se jih ne da izkoreniniti in se vračajo.


Zbiralnik deževnice

Zbirajte deževnico!

09.05.2018, 15:06

V Sloveniji v povprečju porabimo 150 litrov vode na dan, kar je pod evropskim povprečjem. Za pitje in kuhanje porabimo približno 3 litre, preostalo za osebno higieno – izplakovanje stranišča, pranje ter pomivanje, del pa za zalivanje. Če živimo v hiši, lahko za večino teh potreb uporabimo deževnico in tako znižamo porabo vode za kar 50 %, s čimer poskrbimo tako za okolje kot svojo denarnico.


Bezgov sirup

Izkoristite njegovo zdravilno moč

04.05.2018, 00:39

Že v antiki so v zdravstvene in lepotne namene uporabljali zdravilne cvetove bezga, za zdravljenje opeklin in beljenje polti so jih uporabljali Egipčani. V zadnjih letih je bezeg znova priljubljen in pravijo mu kar lekarna za preproste ljudi. V tednih, ki so pred nami, se torej le odpravite v naravo in naberite bezgove cvetove, liste ali lubje, lahko pa grm posadite kar doma na vrtu.


Pehtranov kis

Deluje protivnetno, lajša prebavne težave in zobobol ...

02.05.2018, 07:44

Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. Spoznajte ga ...


Brezhibna zelenica

Preprosto do čudovite trate

01.05.2018, 07:54

Spomladi je zelenica okoli hiše videti bolj ali manj žalostno, zato ji je treba ’vdihniti življenje’ oziroma jo obnoviti. In če želite, da boste imeli lepo negovano zeleno preprogo, bo počasi treba začeti z delom.


Mlada drevesa češnje

Maj je čas za ...

29.04.2018, 08:20

Narava okrog nas je ozelenela in zacvetela, cvetovi in plodovi so pokukali na plan ... Mesec maj, sicer znan tudi kot mesec ljubezni, je čas, ko vrtnarji in vrtnarke s posebnim veseljem spremljamo brstenje sadov lastnega dela. Pa poglejmo, kaj se v tem času dogaja na naših vrtovih.


Bob

Vse bolj pridobiva na priljubljenosti

26.04.2018, 23:02

Ena izmed najstarejših gojenih rastlin na svetu, ki je prisotna že med najdbami iz kamene dobe, je bob. Nekoč je bil pomembna prehrana naših prednikov, danes pa so ga v slovenskih vrtovih zmenjale druge stročnice. A kot veliko starih sort, ki se vračajo v naše sadovnjake, in avtohtonih slovenskih sort zelenjave, ki znova preraščajo zelenjavne grede, si tudi bob spet utira pot na naše vrtove.


Nega z morsko soljo - 2

Odlični triki za neizkušene vrtnarje

26.04.2018, 08:57

Vsak vrtnarski začetnik se kdaj vpraša, zakaj mu nekatere rastline nikakor nočejo uspevati. Četudi se vam je katera od rož ali zelenjavnih sadik posušila, še ne pomeni, da nimate dovolj "zelenih prstov" in da morate odnehati. Manjka vam le nekaj izkušenj in trikov, ki jih imajo dolgoletni vrtnarji na pretek. Nekaj izmed njihovih nenavadnih, a učinkovitih nasvetov vam ponujamo v nadaljevanju.


Vodni motiv

Čudovita popestritev balkona ali vrta

25.04.2018, 12:49

Metka in Tina ne le vrtičkata, ampak velikokrat tudi kaj zanimivega ustvarita za dušo. Tako sta v 10. oddaji Vrtičkanje ’packali z vodo’. Izdelali sta namreč čudovit vodni motiv na balkonu.


zelje

Kisanje zelja: kako se lotiti?

17.04.2018, 09:08

Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.


Vrtna loboda

Morali bi jo pogosteje gojiti

11.04.2018, 15:11

V 8. oddaji 5. sezone Vrtičkanje sta nam Tina in Metka podrobneje predstavili vrtno lobodo, rastlino, ki jo bomo težko našli v trgovinah. Lahko pa jo posejemo na vrtu, bodisi za okras bodisi za uživanje. Najbolj priljubljena je pripravljena kot špinača.


šparglji, beluši

Vzgojite jih na domačem vrtu

11.04.2018, 09:38

Čeprav niso najbolj klasična zelenjadnica na slovenskih vrtičkih, lahko okusne in nadvse zdravilne šparglje gojite tudi doma, namesto da jih kupujete. Kdaj in kako jih saditi, kako zanje skrbeti in še kup drugih nasvetov in trikov najdete v nadaljevanju.


Lovor

Tega zagotovo niste vedeli ...

05.04.2018, 09:17

V 5. oddaji 5. sezone Vrtičkanje sta nam Tina in Metka podrobneje predstavili lovor. Ta raste predvsem na Primorskem, kjer si lahko naberemo zalogo. Posušene lovorjeve liste pa seveda lahko kupimo tudi v trgovini.


Vodna kreša

Presenečeni boste, kako preprosta je vzgoja

04.04.2018, 08:50

Čeprav so njene pozitivne učinke na zdravje poznali že stari Grki, je bila kreša dolgo kar malce zapostavljena. A če želite nekaj dobrega narediti za svoj organizem, jo le začnite gojiti doma. Naši vrtičkarici Tina in Metka svetujeta, kako ...


Hren

Tega o hrenu niste vedeli

29.03.2018, 09:19

6. oddaja 5. sezone Vrtičkanje je bila velikonočno obarvana. Tina in Metka sta nam med drugim podrobneje predstavili hren, za katerega pravita, da bi ga morali uživati vse leto.


Pirhi

Naravne barve za jajca

26.03.2018, 09:14

Velika noč je pred vrati, kar pomeni, da nas v teh dneh med drugim čaka barvanje jajc. Pametneje je, da namesto kupljenih za ta namen uporabljate kar domača barvila, ki se najdejo v vsaki kuhinji. Nekaj idej za naravno barvanje pirhov sta nam zaupali Tina in Metka. Preverite v videu ...


Cvetje v dežju - 11

To morate vedeti ljubitelji vrtnic ...

21.03.2018, 15:47

V 5. oddaji 5. sezone Vrtičkanje sta Tina in Metka med drugim pod drobnogled vzeli kraljice med rožami. Vrtnice so tiste, ki skorajda ne manjkajo na nobenem vrtu, saj so naravnost čudovite in relativno nezahtevne za vzgojo.


Pomaranča

Nikar ne zavrzite olupkov!

13.03.2018, 08:59

Metka in Tina vedno kupujeta le ekološko pridelane pomaranče, saj tako lahko koristno uporabita tudi lupino, med drugim za pripravo okusnih čokoladnih sladic. Tokrat vam bosta pokazali, kako lahko olupke katerih koli pomaranč uporabite za izdelavo omamno dišečih svečk.


Mlada čebula

Mlada čebula: to morate vedeti!

12.03.2018, 08:18

V 4. oddaji 5. sezone Vrtičkanje sta nas Tina in Metka med drugim poučili o vzgoji in uporabi mlade čebule. Nekaj trikov vam razkrivamo v nadaljevanju ...


Kalanhoje

Idealna popestritev vsakega doma

09.03.2018, 10:39

Če razmišljate, da bi svoj dom še dodatno popestrili s sobnimi rastlinami, vedite, da s kalanhojami ne morete zgrešiti. Kje najbolj uspevajo in kako zanje skrbeti sta nam v 3. oddaji 5. sezone zaupali Tina in Metka.


Orhideje na podeželski način

Kako pogosto zalivati orhidejo?

07.03.2018, 12:19

Skoraj ga ni stanovanja, v katerem se ne bi bohotila vsaj ena orhideja. Da bo lepo in dolgo cvetela, pa je zanjo treba lepo skrbeti. Kakšno skrb in nego zahtevajo orhideje, sta nam pojasnili kdo drug kot Tina in Metka. V videu ...


Avokado

Koža vam bo še kako hvaležna

07.03.2018, 08:23

Naša koža je v času ogrevalne sezone izsušena, zato potrebuje osvežitev. V ta namen ji lahko pripravimo masko kar iz sestavin, ki jih imamo doma. V videu preverite, kakšno masko uporabljata Tina in Metka!


Kalčki brokolija

Kako vzgojiti kalčke?

06.03.2018, 16:09

Čeprav v tem času na našem vrtu ni veliko sveže zelenjave, lahko na kuhinjskem pultu ali okenski polici vzgojimo z vitamini in minerali bogate kalčke, ki so vsestransko uporabni in izjemno zdravi. Nasveti Tine in Metke vam bodo prišli še kako prav ...


oljka

Mraz prizadel tudi mlade oljke in zgodnje sadje

06.03.2018, 08:56

Neobičajno nizke temperature minulih dni na Primorskem so prizadele tudi oljkarje in sadjarje. Pri oljkah v Slovenski Istri so bili najbolj na udaru mladi nasadi, na Goriškem pa je zrmzal prizadela predvsem zgodnje sadne rastline, kot so marelice in mandlji. Za točnejšo oceno dejanske škode je sicer še prezgodaj.


Batata

Za ljubitelje sladkega krompirja ...

05.03.2018, 11:06

V 3. oddaji 5. sezone Vrtičkanje sta nam Tina in Metka med drugim pokazali, kako lahko vzgojimo sadike sladkega krompirja, kje na vrtu bo najbolj uspeval ter kako ga skladiščiti.


Črna redkev

Zakladnica koristnih snovi, ki naj ne manjka na vašem vrtu

02.03.2018, 09:13

Tina in Metka sta v 2. oddaji 5. sezone Vrtičkanje med drugim pod drobnogled vzele črno redkev. Več o vzgoji pa si lahko preberete v nadaljevanju.


Sirup

Preprosto ga lahko naredite sami doma

01.03.2018, 14:56

Metka in Tina v vseh pogledih prisegata na naravne izdelke, večino teh pa izdelata kar sami. V spodnjem videu si tako lahko ogledate, kako preprosto lahko sami doma naredite sirup proti kašlju, ki bo v tem času zagotovo prišel še kako prav.


Ameriški slamnik

Ga poznate?

26.02.2018, 11:05

Tina in Metka sta se odpravili na Goriško na obisk k Mojci, ki jima je podrobneje predstavila okrasni ameriški slamnik. Več o njem izveste v 2. oddaji 5. sezone Vrtičkanje, ki je na ogled na VOYO!


Pšenica

Cene kmetijskih pridelkov višje

21.02.2018, 09:01

Kmetijski pridelki pri slovenskih pridelovalcih so se v zadnjem četrtletju lani podražili. Cene so se po izračunih statističnega urada v primerjavi z zadnjim trimesečjem 2016 v povprečju zvišale za 7,9 odstotka - rastlinski pridelki so bili dražji za 7,2 odstotka, živali in živalski proizvodi pa za 8,4 odstotka.


Hijacinta

Odlične ideje, kako polepšati in odišaviti stanovanje

19.02.2018, 10:21

Čudovitih barv in omamno dišeče. Hijacinte vam bodo zagotovo polepšale vrt ali stanovanje ter ga odišavile, hkrati pa vam bodo pričarale pomlad, še preden ta pride v deželo. Metka in Tina sta nad njimi navdušeni.


Vrt

Končno smo jo dočakali ...

18.02.2018, 09:22

Od danes so nedelje rezervirane za ljubitelje vrtičkanja. Vračata se namreč Tina in Metka, ki nas bosta vsako nedeljo ob 18.15 v oddaji Vrtičkanje na POP TV razveseljevali s svojimi nasveti, triki, recepti in še marsičim zanimivim. Tik pred začetkom nove sezone smo poklepetali z Metko, ki nam je malce namignila, kaj sta nam tokrat pripravili.


Zasaditev narcis

Naj vam polepšajo tudi zimske mesece

13.02.2018, 08:23

Čeprav so zunaj zimske razmere, to ne pomeni, da nas ne morejo obdajati lepe pisane cvetlice, ki jim imamo načelno v toplejših mesecih na okrasnem vrtu. Hladne in turobne zimske dni nam tudi v stanovanju lahko polepšajo hijacinte, tulipani in narcise.


Orhideja

Kako pravilno skrbeti za orhidejo?

09.02.2018, 08:12

Orhideja, med drugim rastlina ljubezni in plodnosti, se bohoti v marsikaterem stanovanju. Da bo tudi sicer v zadnjih letih ena bolj priljubljenih, čeprav nevsakdanjih sobnih rastlin čim dlje cvetela v vsej svoji lepoti, pa potrebuje posebno skrb.


Vinograd

Dobra novica za sadjarje in vinogradnike

23.01.2018, 09:19

Sadjarji in vinogradniki, ki jih je aprila lani prizadela pozeba, bodo kmalu lahko začeli vlagati zahtevke za dodelitev pomoči najbolj ogroženim kmetijskim gospodarstvom. Upravičenci bodo lahko zahtevke za dodelitev pomoči vlagali od 5. februarja in do 6. marca.


Metka in Tina, Vrtičkanje

Ljubitelji vrtnarjenja boste navdušeni

23.01.2018, 06:14

Novica, ki ste jo čakali vsi ljubitelji urejanja gredic – oddaja Vrtičkanje se vrača, in sicer bo prva oddaja 5. sezone na sporedu že v nedeljo, 18. februarja ob 18:15 na POP TV.


kisanje zelja

Idealno živilo v zimskih dneh

22.12.2017, 15:25

Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.


Fižolovi kalčki

V tem času si jih le privoščite

15.12.2017, 12:40

Ker pozimi naš vrt počiva in nam primanjkuje z vitamini bogate zelenjave, lahko na kuhinjskem pultu ali okenski polici vzgojimo z vitamini in minerali bogat nadomestek, ki je vsestransko uporaben in izjemno zdrav. Govorimo o kalčkih, ki so zelo enostavni za vzgojo.


Ozimnica

Še vedno smo najmanj samooskrbni z zelenjavo

14.11.2017, 09:05

V Sloveniji ostajajo najnižje stopnje samooskrbe za rastlinsko prehransko bilanco, saj smo pri zelenjavi le 41,7-odstotno samooskrbni, kažejo podatki državnega statističnega urada. Prebivalec Slovenije sicer povprečno porabi letno 122 kilogramov žit, 113 kilogramov zelenjave in 72 kilogramov svežega sadja.


Pikaplant

Vam sobne rastline ne uspevajo? Tu je rešitev!

14.11.2017, 08:18

Se tudi vam dogaja, da se vam sobne rastline prej ali slej posušijo ali pa zgnijejo? Jih pogosto pozabite zaliti ali enostavno ne znate skrbeti zanje? Potem boste navdušeni nad policami, ki same ’vzgajajo’ rastline.


Vrt jeseni

Katera dela vas novembra čakajo na vrtu?

07.11.2017, 14:40

Čeprav se počasi približuje zima, delo na vrtu še zdaleč ni končano. Pravzaprav je sedaj idealen čas, da pripravimo zemljo na nasledno rastno sezono, presajamo lahko sadno drevje in ga zaščitimo pred mrazom, zaščititi pa je potrebno tudi zelišča in vrtnine, ki še kar vztrajajo na našem vrtičku.


kaki

Ni le okusen, ampak tudi zelo zdravilen

30.10.2017, 07:57

’Ko kakiji pričnejo rdečeti, doktor medicine postane moder’, pravi star japonski pregovor. Sočno aromatično japonsko jabolko namreč ni le okusno, ampak tudi zelo hranljivo in zdravilno.


Okrasni vrt jeseni

Poskrbite tudi za okrasni vrt

24.10.2017, 09:08

Oktobra je med drugim potrebno poskrbeti ne le za zelenjavni, ampak tudi za okrasni vrt. V nadaljevanju preverite, kaj vse je pametno postoriti, da bo po koncu zime vaš okrasni vrtiček zacvetel v vsej svoji lepoti.


Katera zelenjadnica nikoli ne manjka na vašem vrtu?

Zelenjava
Ženska Moški

ISSN 2630-1709 / 2010 © dom in vrt. Vse pravice pridržane.