Vzemite si čas za ureditev prostora. Imejte v mislih, da je notranja ureditev malih stanovanj svojevrstna umetnost in da zahteva poseben pristop. Vsekakor je osrednje gonilo oblikovanja po kvadraturi majhnega stanovanja, da le-to pričara občutek večje površine, občutek zračnosti, da zagotavlja kakovostno osvetlitev ter primeren nivo fleksibilnosti. Prav slednje je morda najpomembneje. Posamični prostori, njihovo oblikovanje in razporeditev v stanovanju naj stanovalcem omogočajo individualno izrabo in možnost prilagajanja osebnim željam pa tudi spremembam tekom časa. Tako naj bo možno postaviti elemente opreme na različen konce prostora, že pri snovanju je zaželeno razmišljati o morebitni dodatni delitvi prostorov v manjše enote. V splošnem dobre razporeditve omogočajo delitev na tako imenovan spalni del in dnevni del. Zadnji je poenoten prostor kuhinje, jedilnice in 'dnevne sobe'. Spet drugi se bolj klasično delijo na sobe.

Pa vendar je tudi dnevni del veliko prijetnejši, če omogoča vsaj diskretno razmejevanje kuhinje, jedilnega dela in kavča s televizijo, morda delovnega kota. V nasprotju s pogostim prepričanjem, da bo povsem odprt enoten prostor po občutku le-tega povečal, je dejstvo, da je učinek prav nasproten. Takšen prostor izpade namreč po občutku manjši.

Zelo zaželen trik pri majhnih stanovanjih so premišljene pozicije oken oziroma balkonskih vrat. Če se ti elementi pojavljajo na koncih hodnikov, na primer v izteku sob, se tudi sam prostor po občutku ne konča tam, temveč kot pogled odpotuje naprej. Na tak način v izteku prostora dobimo svetlo točko. Prav tako so zelo uporaben element drsna vrata. Ta v nasprotju s klasičnimi (če so le pravilno izvedena) sploh ne izpadejo kot vrata, prej kot stena, ki jo je moč premakniti! Pa še njihove dimenzije so zelo poljubne, širine do nekajkratnika klasičnih vrat so neproblematične. Ko so odprta, pa prav nikogar ne motijo, saj so lepo pospravljena ob steno.