Na kaj si bil najbolj pozoren, ko si opremljal svoje domovanje?

Trenutno še ne živim na svojem, smo pa pred nekaj leti renovirali hišo, kjer smo živeli z družino, in sem bil pri prenovi kar veliko prisoten. Šolal sem se tudi v smeri gradbeništva in notranjega oblikovanja, tako da me te stvari res zanimajo. Zame je najbolj pomembno, da se v hiši in prostorih, v katerih živim, dobro počutim. Najraje imam naravne materiale, kot sta les in kamen, zato smo jih tudi pri sami prenovi vključili v ambient. Najbolj sem vesel, da smo v dnevno sobo vgradili kamin, ki ga prej ni bilo in v teh mesecih še kako prav pride. Ni lepšega kot ob kaminu spiti kozarec dobrega vina in igrati kitaro. Na ta način se rodijo nove melodije in nove skladbe.

Gašper Rifelj

Ob kaminu se rojevajo nove melodije in nove skladbe ... (Foto: Anita Rifelj)

Kaj pa je najbolj posebnega na njem, oziroma kaj je tisto, kar odraža tvoj karakter, tvoje dosežke …

Se mi zdi, da naš dom odraža vse tisto, kar mi smo. Od nekdaj smo ljubitelji konj in glasbe, zato je rdeča nit opremljanja ravno to. Pri nas se najdejo slike konj, motivi glasbe, narave, vse to, kar imamo radi.

Kateri kotiček je tvoj najljubši in zakaj?

Najraje in tudi največ časa preživim v svoji domači glasbeni sobi, kjer imam klavir, kitaro, ozvočenje. Tukaj ustvarjam, vadim, se pripravljam na nastope, praktično 90 odstotkov časa, ko sem doma, preživim v tej sobi. Ponavadi, če sem sam doma, tudi jem tam, ker vmes gledam kakšne koncerte, izvajalce, ki so mi všeč itd. Sobo sem si opremil po svojem okusu, tako da se tam res dobro počutim. Posebnost te sobe je, da imam na steni fotografije od mojega začetka, ko sem se začel ukvarjati z glasbo, in vse do danes. Lepo je gledati razvoj samega sebe, kar mi da še dodaten elan za naprej.

Gašper Rifelj

Gašper v svojem najljubšem kotičku, domači glasbeni sobi. (Foto: Anita Rifelj)

Kdo pri tebi oziroma vas doma opravlja gospodinjska dela in ali mora biti vedno vse do potankosti urejeno, da se počutiš dobro?

Ker sem po horoskopu devica, imam rad red in natančnost, tako da sem kar občutljiv, če ni vse na svojem mestu. Nekako smo se navadili, da kar vsak za sabo pospravlja, in na ta način vzdržujemo čistočo. In ja, vedno mora biti vse urejeno, da se dobro počutim.

Te morda spomin na kakšno prigodo v zvezi z gospodinjskimi deli ali opremljanjem še danes spravi v smeh?

Ko opremljaš in prenavljaš stanovanje ali hišo, se zgodi veliko stvari. Ko smo prenavljali, je več ali manj kar vse lepo teklo, brez posebnosti. Morda smo še največ dela imeli na začetku, ker smo nekatere prostore združevali in jih odpirali tako, da je bilo kar zabavno podirati stene znotraj hiše. Ko so starši gradili hišo, se je takratna gradnja zelo razlikovala od današnje, predvsem po arhitekturi, tako da smo z renovacijo posodobili hišo in jo nadgradili, da se v njej res dobro počutimo.

Gašper Rifelj

Vse mora biti urejeno, da se dobro počuti. (Foto: Anita Rifelj)

Pogosto gostiš sorodnike in prijatelje, ali se doma najrajši crkljaš z najbližjimi?

Priznam, da zaradi načina življenja nisem veliko doma. Trenutno snemam svoj prvi album, imam tudi glavno vlogo v muzikalu Madagaskar, s katerim imam vsak teden vsaj dve predstavi, in potem so tukaj še nastopi z mojim bendom, tako da imam sedaj urnik res zelo zaseden do konca leta. Ko sem doma, pa vsekakor rad povabim prijatelje na čaj ali kozarec dobrega vina, da se malo podružimo in vidimo.

Za konec, kakšno pa bi bilo tvoje sanjsko domovanje?

Zraven naše hiše imamo čudovito lokacijo, ki ima pogled na celotno Novo mesto, tako da razmišljam, da bi v prihodnosti tam gradil hišo. Vse bolj me zanima tudi selitev v prestolnico, saj bi mi zaradi načina življenja to zelo ustrezalo. Praktično sem skoraj vsak dan v Ljubljani zaradi vseh obveznosti, ki jih imam. Vsekakor pa, kjerkoli že bom, si želim živeti v naravi in še vedno dovolj blizu mesta. Želim si čim bolj odprt dom, ki diha, v katerem se res dobro počutiš in v katerem bo vonj po glasbi in naravi.

Gašper Rifelj

Narava ga navdihuje, pomirja in bogati. (Foto: Anita Rifelj)