Hiša Broon's, Škotska

Ta nenavadna stavba se nahaja sredi jezera Shin v bližini mesta Lairg. Domnevno naj bi domačini zbirali denar za obnovo hiše po nevihti, ki jo je zaradi povišanega vodostaja močno načela leta 2015, saj pravijo, da v njej živi velika družina. Voda nekoč ni bila tako visoka, po letu 1950 in gradnji hidroelektrarne pa naj bi narasla za celih 10 metrov.

‘The Wee Hoose On The Loch’ ( The Broons House Loch Shin, Sutherland) �dfe0❄️�df32 The fairytale behind this was that a poacher was gifted some land by the Laird after teaching him how to distill whiskey. The poacher built the wee house on the loch so he would be known as a landowner but he died shortly afterwards from shooting himself in the foot whilst hunting...It’s nonsense though �de01 The local villagers built the wee house and came up with the story for a bit of fun after a gala 20 years ago and couldn’t bear to part with the wee house or dismantle it, so they created a fun tale for the villagers and tourists to the area. The house has been rebuilt twice due to weather/ storm damage but continues to attract attention. ☺️ . #scotland #sutherland #lochshin #weehoose #winter #ukshots #ukpotd #lifeoutdoors #getoutside #hiddenscotland #myadventure #wildcamping #weirdandwonderful #fairytales #hiking #scotlandsbeauty #scotlandexplore #scotlandsites #scotland_insta #scotland_greatshots #igscotland #exploremore #picoftheday #girlswhotravel #lovescotland #thisisscotland #uk1shot #abootscotland #legends

A post shared by @ johnnydazzlepants on

Hiša 'hladilnik'

Moderne hiše običajno nimajo kleti, to hišo pa dejansko v celoti sestavljajo samo kletni prostori. Vse, kar morajo storiti tisti, ki si jo lahko privoščijo, je to, da jo zakopljejo pod zemljo. No, bolj kot za bivanje je namenjena uporabi namesto hladilnika. Njena sferična oblika namreč zagotavlja konstantno temperaturo, kar je kot nalašč za shranjevanje hrane in pijače.

mini hiša

(Foto: Pinterest)

Najmanjša hiša na svetu

Domnevno najmanjša hiša na svetu je v Pragi na Češkem. Njena fasada naj bi v širino merila zgolj 2,25 metra, zgrajena je med dvema občutno večjima hišama v sredini 19. stoletja, služila pa naj bi kot umetniški studio.

Hiše tisočerih otokov, ZDA in Kanada

V arhipelagu obmejnega območja med Kanado in Združenimi državami Amerike se nahaja kar 1.864 otočkov, največji med njimi pa so tudi poseljeni. Si lahko zamišljate otok, na katerem je prostora samo za eno hišo z dvoriščem? Pa obstaja! Otoki imajo celo specializirano podjetje, ki jim dostavlja vse, kar potrebujejo za mirno vsakdanje življenje.

Hiša Steva Areena, Tajska

Ta kreativno dovršen dom je navdihnil številne ljudi po vsem svetu. Steve je hišo namreč zgradil na svoji posesti, na kateri goji ekološko pridelan mango. Gradnja stavbe, ki je večinoma narejena iz gline, je Steva skupaj z ureditvijo notranjosti stala približno 80 tisoč evrov.

Dom na enem kvadratnem metru

Najmanjše premično stanovanje na svetu je oblikoval arhitekt Van Bo Le-Mentzel iz Berlina. Površina v pokončnem stanju zajema vsega en kvadratni meter, stanovanje pa je sestavljeno iz vrat, oken in stola. Če hiško prevrnete, se spremeni v priročno posteljo za eno osebo. Težka je vsega 40 kologramov, nanjo pa se lahko pritrdijo kolesa, s pomočjo katerih jo lahko premikate. Tako ste lahko doma povsod po svetu, kjer je na voljo kvadratni meter prostora.

Eko hiša deskarja na snegu

Uspešni deskar na snegu Mike Basich je za svoj dom izbral dvorec, ki ga je dal zgraditi visoko v gorah, na luksuznem posestvu. Za gradnjo so bili uporabljeni samo ekološki materiali, toploto in svetlobo pa hiši zagotavljajo sončne celice.

Zložljive hiše, Norveška

Hejimans je oblikoval in zgradil edinstvene mini hiške, ki jih je mogoče postaviti in razstaviti v samo enem dnevu. Sestavljajo jih kuhinja, dnevna soba, kopalnica in spalnica, nekaterim pa je dodana tudi terasa.

Hotel v letalu, Kostarika

Za zarjaveli boeing so se zanimive stvari začele dogajati šele potem, ko se je upokojil in ga je od letalske družbe odkupil znan lokalni podjetnik. Opremil ga je namreč kot hotel in ga postavil v bližino azurne lagune. Tako danes svojim gostom zagotavlja najbolj varen in vsekakor najudobnejši let, kar si ga lahko zamislijo.

Jajce Exbury

Arhitekt Stephen Turner obožuje eksperimente, zato se je lotil sila zanimivega projekta: oblikoval je namreč hiško v obliki jajca. Dolga je šest metrov, njen premer pa znaša 2,8 metra. Lahko stoji tako na kopnem kot na vodi, vso energijo, ki jo potrebuje, pa pridobiva od sonca. Opremljena je z visečo posteljo, tušem, ima pa tudi pečico.

Pier, Velika Britanija

Hiša Pier se nahaja v mestecu Conwy na severni obali Walesa in jo lahko najdete tudi v Guinnessovi knjigi rekordov, saj velja za najmanjšo hišo v Veliki Britaniji. Meri namreč vsega 3,05 krat 1,8 metra. Ljudje so v njej živeli od 16. pa vse do začetka 20. stoletja. Zadnji med njimi je bil ribič Robert Jones, a se je izselil, ker so ga motili prenizki stropi. Danes hiša služi kot muzej.

#TheSmallestHouseInGB #Small #House #Conwy #NorthWales

A post shared by Virgil Radan (@g33l) on

UFOGEL, Avstrija

Hišo UFOGEL je zasnoval arhitekt Peter Jungmann, ime pa je dobila po kombinaciji dveh besed, UFO in Vogel (neznani leteči predmet in ptica). Vila se danes oddaja v najem.

Hiša, ki hodi

Hišo, ki se lahko premika, sta zasnovali dve kreativni podjetji – N55 in Wysing Arts Centre. Njene dimenznije so 3,72 x 3,5 x 3,5 metra, težka pa je 1.200 kilogramov, oskrbuje pa se v celoti s pomočjo energije vetra in sonca.