Delitev prostorov s premičnimi oz. prenosnimi stenami izhaja že iz starodavne kitajske kulture, kjer so paneli predstavljali prave umetnine, posluževal pa se jih je višji sloj. Nadaljevali so Japonci, ki so v 8. stoletju začeli izdelovati lažje in predvsem bolj praktične različice, ki so jih uporabljali za razne ceremonialne dogodke. V Evropo so jih začeli uvažati v 18. in 19. stoletju kot nepogrešljiv element v ženskih garderobnih sobanah. Umetelno izdelani iz visokokakovostnih materialov so predstavljali prestiž in hkrati zagotavljali zasebnost.

Dandanes imajo premične stene veliko bolj funkcionalno vlogo. V prvi vrsti služijo kot razmejitve posameznih prostorov. Če so v obliki ožjih polic ali škatlastih oblik, so uporabne tudi kot površine za shranjevanje, z njimi pa lahko preprosto prikrijemo nered ali ublažimo nasičenost prostorov. Poleg funkcionalnosti pomembno vlogo igra estetika – s pravo izbiro v nekaj trenutkih osvežite svojo spalnico, ali ga uporabite kot okrasno zaslonko za vašim najljubšim kosom pohištva. Rezultat bo odličen, sploh če so panelne stene premišljeno izbrane in sovpadajo z estetiko prostorov, v katerih jih bomo uporabljali.

Prenosni predelni paneli

Če imate družino, vaše domovanje pa je odprtega tlorisa, vam bo ideja o delitvi prišla še kako prav. Zagotovo poznate situacijo, ko bi se eden od malčkov rad v miru igral, drugi pa mora nujno napisati domačo nalogo? S premičnim panelom, ki lahko služi tudi kot šolska tabla, boste z minimalnim posegom zadostili njunim potrebam. Izbirate lahko med različnimi velikostmi in materiali, ki imajo tudi različne zvočne izolativnosti. Prenosni paneli pridejo v poštev tudi v manjših stanovanjih, izredno so uporabni kot odložišče garderobnih kosov ali kot premična shranjevalna površina.

Drsni predelni paneli

Tovrstni paneli so izredno praktični za delitev dnevnih prostorov. Če bi radi ohranili enako količino svetlobe kot pred delitvijo, izberemo steklene, če pa hočemo prostor popolnoma zapreti, je optimalna izbira les ali kakšna lahka kovina. Lahko posežemo tudi po vmesni različici, perforiranih lesenih panelih ali peskanemu steklu. Uporabni so tudi v studiih ali v stanovanjih odprtega tlorisnega tipa, kjer z njimi lahko zelo lično ločimo spalne prostore od dnevnih. 

Fiksni predelni paneli

Poleg prenosnih različic lahko izberemo tudi variante, ki jih je potrebno predhodno fiksirati. Kasneje v prostor sicer s prestavljanjem ne bomo mogli posegati, lahko pa izberemo takšne, ki nam bodo služili kot shranjevalna površina ali kot atraktiven estetski element. Tudi tu je ponudbe ogromno, zato pred nakupom razmislite o materialih, zvočni izolativnosti in prepustnosti svetlobe.