Lakhta center Rusija

Vrh 462 metrov visoke stolpnice skrit v oblakih. (Foto: iStock)

Konstrukcijska dela so se zaključila junija letos, nebotičnik pa bo s 87 nadstropji v višino meril 462 metrov. Center Lahkta je glede na konstrukcijsko zasnovo druga najvišja zgradba v Evropi, prehiti ga le Ostankinski stolp v Moskvi. Po besedah investitorja, podjetja Gazprom, ki sicer trguje z gorivi, stolpnica glede na umestitev v prostor velja za najbolj severno ležečo na svetu.

Projekt je podpisal arhitekturni biro RMJM, ki je znan tudi po nekaterih drugih delih podobnih razsežnosti. Naj naštejemo le dva izmed njih: Vrata Orienta na Kitajskem in center Metropol v Istambulu (trenutno še v fazi izgradnje). 

Lakhta center Rusija

Avtor je pri zasnovi črpal iz lokalne arhitekure in zgodovine. (Foto: iStock)

Vodja projekta, britanski arhitekt Tony Kettle, je pri zasnovi črpal iz lokalne arhitekture, predvsem iz katedrale Sv. Petra in Pavla. Želel si je ustvariti nekaj lahkotnega, a hkrati navezujočega se na rusko kulturo in zgodovino. Kakor se svetloba vsak trenutek dneva drugače lomi v zlatih kupolah katedrale, tako se vsak trenutek dneva drugače lesketajo stekleni fasadni paneli 462 metrov visoke vijačnice. Stolpnica je zasnovana kot preprost organizem asimetrične oblike, ki predstavlja edinstven poudarek sami veduti mesta, spiralna oblika osrednjega objekta pa hkrati simbolizira tudi moč vode, ki je v tamkajšnjem območju izrednega pomena.

Lakhta center Rusija

87 nadstropij stolpnice se vije okrog osrednjega jedra. (Foto: iStock)

Kot zanimivost naj dodamo, da ima stolpnica od temeljev do vrha devetdesetstopinjski zasuk, ki velja za drugega najbolj ekstremnega na svetu. Prvo mesto še vedno drži Šanghajski stolp, ki se od temeljev do konice zasuče za 120 stopinj, konstrukcija stolpnice pa se v obeh primerih iz nadstropja v nadstropje vijejo okrog osrednjega jedra. 

Piloti objekta so sidrani 82 metrov globoko v teren in zagotavljajo stabilnost za vseh 87 nadstopij. Glede na to, da več kot 400 metrov nad morjem pomembno vlogo glede obremenitev igrajo tudi vetrovi, ki na tem območju dosežejo več kot 80 kilometrov na uro, so inženirji sistem temeljenja prilagodili s posebnim strukturnim sistemom, ki kljubuje tudi močnemu vetru. 

Lakhta center Rusija

Fasado sestavja 16.500 steklenih panelov. (Foto: iStock)

Kot že prej omenjeno, stekleno fasado sestavlja 16.500 kosov ukrivljenega energetsko učinkovitega stekla. Trajnostni gradnji pa se poleg tega stolpnica približa tudi z energetskimi rekuperatorji in vakuumskim sistemom za odstranjevanje odpadkov.

Kompleks se nahaja približno 12 km od središča mesta in se razteza na 400.000 m2 veliki površini. Glede na velikost bo Lahkta center nudil tudi nove zaposlitvene možnosti za tamkajšnje prebivalce, in sicer za kar 8.000 delavcev. Tretjina kompleksa je javnega značaja, vključno z znanstveno-izobraževalnim centrom, planetarijem, koncertno dvorano in amfiteatrom. Določen del pa naj bi bil namenjen tudi stanovanjem, nakupovanju, rekreaciji in seveda pisarniškim prostorom. Z bogatim programom ima center potencial, da bi zaživel kot osrednje poslovno središče ob Finskem zalivu. Razgled na širše območje bo obiskovalcem nudila razgledna ploščad, ki bo na višini 360 metrov, restavracija s panoramskim razgledom, ki je prav tako načrtovana znotraj kompleksa, pa bo veljala za najvišjo te vrste v Evropi. 

Lakhta center Rusija

Lahkta center v barvah sončnega zahoda. (Foto: iStock)