Na kaj ste bili najbolj pozorni, ko ste opremljali svoje domovanje?

Žal nisem imela veliko možnosti izbire pri opremi stanovanja. Ker sva z možem sama gradila hišo, sva izbirala tudi bolj poceni pohištvo in ostalo opremo, saj sva ves čas varčevala in se trudila, da ne bi najemala posojil. Všeč mi je praktičnost in uporabnost. Na modne muhe se ne oziram.

Kaj pa je najbolj posebnega na njem, oziroma kaj je tisto, kar odraža vaš karakter, dosežke …

Rada tudi sama kaj naredim, tako sem že polagala ploščice v kuhinji, žagala okrasne letvice za stropne obloge v mansardi, kar pa se zaves, prtov in ostalih dekorativnih predmetov tiče, sem pa itak mojstrica v šivanju.

Ivica Vergan

Ivica med polaganjem ploščic (Foto: osebni arhiv)

Kateri kotiček je vaš najljubši in zakaj?

Moj najljubši kotiček je nedvomno kuhinja. Kuhanje me zelo sprošča, zlasti ko pričakujem goste, se še posebej potrudim. Ker imam hišo obdano z vinogradi in oljčnikom, je ob trgatvi in pobiranju oljk dobrodošla vsaka pridna roka. Prijatelji mi radi pridejo pomagat, tudi zaradi dobro obložene mize in seveda veselega druženja po opravljenem delu. Gostje me karajo, da vedno pripravim vsega preveč, a mi je to zares v veselje. Rada pa tudi pripravljam različne marmelade in seveda paradižnikovo mezgo.

Ivica Vergan

Ivica v svojem najljubšem kotičku v hiši (Foto: osebni arhiv)

Ivica Vergan

Ko se Ivica loti peke ... (Foto: osebni arhiv)

Kdo pri vas doma opravlja gospodinjska dela in ali mora biti vedno vse do potankosti urejeno, da se počutite dobro?

Za urejenost svojega doma se kar sama potrudim. Nisem ravno perfekcionist, vendar mislim, da je le prav, da živimo v snažnem in pospravljenem okolju. Veliko več časa posvečam urejenosti okolice hiše, kar me tudi zelo veseli.

Vas morda spomin na kakšno prigodo v zvezi z gospodinjskimi deli ali opremljanjem še danes spravi v smeh?

Ob neki trgatvi se mi je možev prijatelj, lovec, ponudil, da bo naredil lovski golaž, da se mi ne bo treba toliko 'mučiti' s kuhanjem, moja naloga pa je bila, da skuham polento. Ker se mi je zdelo, da bo tega premalo, sem seveda naredila še domačo juho, pa ocvrto meso, pa okisan krompir in velik lonec fižola v omaki (pasulj). Zraven pa še figov zavitek in jabolčno pito. Na vso srečo, kajti golaž je bil tako pikanten, da se ga ni dalo jesti. Tako sem bila še veliko bolj pohvaljena.

Pogosto gostite sorodnike in prijatelje ali se doma najrajši crkljate z družino oziroma partnerjem?

Pri naši hiši je vedno veliko veselja, druženja in zabave. Sin je glasbenik, hčerki je bolj všeč plesna rekreacija. Rada sem med mladimi ljudmi, ki so polni navdušenja in veselja do življenja. Vsak praznik ali delo okoli hiše je priložnost, da se srečamo in se imamo lepo.

Ivica Vergan

Trgači (Foto: osebni arhiv)

Za konec, kakšno pa bi bilo vaše sanjsko domovanje?

Moje sanjsko domovanje je prav to, v katerem živim. Z možem sva ga ustvarjala z veliko odrekanja in ljubezni in prav v vsakem kotičku se dobro počutim. Tudi lokacija hiše mi zelo ustreza, saj sem v v naravi in miru. Že po dveh kilometrih pa sem na avtocesti, če je potreba. Na eni strani vidim Koprski, na drugi pa Tržaški zaliv. In seveda morje. Brez tega svobodnega pogleda tja v daljavo ne bi mogla živeti.

Ivica Vergan

Brez svobodnega pogleda v daljavo ne bi mogla živeti. (Foto: osebni arhiv)