Knjižne police

(Foto: Profimedia)

Knjižne police

(Foto: Profimedia)

1. Za kakšne police se boste odločili?

Če ne marate brisanja prahu, je morda bolje, da knjige postavite v omaro, ki se lahko zapre. Ta ima morda lahko steklena vratca. Lahko pa tudi na police namestite zavese ali rute.Toda prav poseben čar imajo tudi police. A kako opremljati z njimi?

Seveda lahko imate le kakšno polico ali dve. Te so lahko nad televizorjem ali nad kaminom … morda tudi nad vrati. Lahko naredite police pod stopnicami. Lahko jih denimo naredite celo pod posteljo, ki je toliko dvignjena, da lahko poleg njih normalno stojite. Lahko imate le manjšo omaro polic. Lahko so te enake barve kot stena. Lahko pa so police v steno celo vgrajene. Lahko zavzemajo celo steno.

Police nam veliko krat omogočijo, da opremljamo vertikalno. Ni namreč dobro, da imamo pohištvo le pri tleh, dvigovati se mora tudi v višino. Če imamo večje police, pa je treba vedeti, da bodo vsekakor točka, kjer se bo ustavil pogled. Kaj to pomeni, si preberite v nadaljevanju.

2. Naj bo prostor v ravnovesju

Zelo zanimiva dekorativna in uporabna izbira so police, ki se raztezajo skoraj po celi steni. A treba je razumeti, da je nato ta resnično tisti del sobe, ki pritegne pogled. Pri opremljanju preostalega dela je treba to upoštevati. Da bi bilo pohištvo v takšni sobi v ravnovesju, je treba paziti, da je tudi na drugi strani nekaj višjega in konkretnejšega. Naj ne bo vse le na strani, kjer so police. Lahko je morda na drugi strani večji kavč ter nad njim kakšne večje slike, ob njem višja rastlina. Tako vzpostavimo v prostoru občutek, da je vse v ravnovesju. Takšne police pa se sicer lahko raztezajo tudi na steni, kjer so vrata. V tem primeru lahko potekajo do vrat in nad vrati.

Preberite si še: Tako lahko popestrite prostor nad posteljo

3. Naj na policah ne bodo le knjige

Na policah naj bodo knjige pa tudi uokvirjene fotografije, spominki, kipci, vazice s cvetjem …Tako knjige na polici ne bodo delovale monotono in predvidljivo. Cela polica bo dajala vtis velikega dekorativnega elementa. Prav tako lahko denimo razstavite knjige z lepimi platnicami. Nekatere so oblikovali pravi umetniki, zakaj ne bi uživali v njih. Lahko tudi položite par knjig vodoravno, nato pa na njih položite kristalno posodico …

Knjižne police

(Foto: Profimedia)

Knjižne police

(Foto: Profimedia)

Knjižne police

(Foto: Profimedia)

Knjižne police

(Foto: Profimedia)

Knjižne police

(Foto: Profimedia)

Košara

(Foto: Profimedia)

4. Ni treba, da so knjige le na policah

To je še posebno zanimiv dodatek bolj bohemsko opremljenim domovanjem, ki dajejo vtis, da se požvižgajo na pravila. Ob kavču imate denimo lahko košaro in knjige, ki jih berete, pospravite vanjo. Nekaj lepših knjig lahko imate na kavni mizici. Na njih postavite dekorativen krožnik za odlaganje, kakšno večjo dekorativno svečko ... Seveda ima kavna mizica lahko tudi polico za odlaganje knjig. Tu je najboljše res odložiti tiste najlepše primerke, morda tudi takšne, po katerih radi večkrat posežete ali pa bi morda lahko zanimale vaše goste. Ti bodo lahko po njih polistali, medtem ko boste vi zaposleni s kuhanjem kave.

Preberite si še: 3 pravila, ki jih raje ne kršite

Preberite si še: Odlične ideje za majhne prostore