Le še nekaj dni nas loči od praznika, ki je med Slovenci, ljubitelji kakovostnega vina, še posebej priljubljen in na martinovo poleg kakšnega požirka radi tudi dobro jemo. Če ste se letos odločili, da bi izbrano družbo gostili kar v osrčju vašega doma, smo za vas izbrali nekaj predlogov za popoln izgled mize, vključno z dekorativnimi elementi in popolnim jedilnim setom za takšno priložnost. 

Martinovo praznujemo 11. novembra, na god Svetega Martina, ob katerem Slovenci vsako leto z veseljem nazdravimo. Seveda z mladim vinom, ki ga je, kot pravi legenda, Martin iz mošta spremenil v vin'. 

Poleg dobre pijače ob omenjenem prazniku postrežemo tudi s tradicionalno martinovo pojedino, katere glavni sestavini sta pečena goska in mlinci. Goska zato, ker po pripovedovanju legende pravi, da je Martina izdala s svojim glasom, ko se je v izogib škofovski posvetitvi skril kar mednje. Miza je na omenjen praznik še posebej obložena, tudi z raznimi jesenskimi prilogami, kot sta dušeno rdeče zelje ali repa. K mlademu vinu pa se za poobedek prileže tudi kaj sladkega. Z okusnimi kostanjevimi sladicami ali krhko jesensko jabolčno pito preprosto ne morete zgrešiti. 

Da nam bo hrana še bolj teknila in kapljica rujnega hitreje stekla po grlu, je pomembno tudi to, kako je servirana, na kakšnih krožnikih jo dobimo in s kakšnim pogrinjkom vse skupaj sovpada. 

martinovo dekor

Pogrinjek v jesenskih barvah z dodatkom plodov, ki jih lahko naberete kar na sprehodu v gozdu. (Foto: iStock)

Izbor barv

Najbolj aktualne so v tem času dekoracije povezane z aktualnim in barvitim letnim časom - jesenjo. Tako ne boste zgrešili z živo oranžnim odtenkom, z dodatki rdečih in rjavih ali celo zelenih nians. Če so te za vas malo premočne, se lahko osredotočite tudi na zemeljske tone, ki jih poživite z izborom bež ali zlatih dodatkov. 
Za dekoriranje praznične mize pa lahko posežete tudi po večni klasiki - beli. Je barva, ki nikoli ne gre iz mode, je sofisticirana in elegantna. Seveda so tudi v tem primeru dobrodošli določeni poudarki v malo bolj živahnih odtenkih, da ne bo vse skupaj preveč spominjalo na kakšno svadbo. Izredno zaželeni so tudi posamezni elementi v kovinskih barvah, kot so zlata, srebrna ali rožnato zlata. Če se v vas skriva malo ustvarjalke, lahko naprimer same pobarvate buče manjših velikosti kar s sprejem kovinskega odtenka in jih nato razporedite po mizi. Lahko si sledijo v osrednjem pasu na nadprtu, ali pa jih uporabite kot del pogrinjka in vsakemu gostu namenite svojo.

martinovo dekor

Malo bolj drzen martinov pogrinjek v temnejših odtenkih. Tudi tu ne manjkajo posamezni jesenski elementi, ki občutno poživijo celostno podobo. (Foto: iStock)

Izbor namiznega tekstila in dodatkov 

Za praznične priložnosti naše mize rade pogrnemo drugače kot vsak dan. Kot osnovo za martinovo večerjo izberemo namizni prt, ki je ponavadi iz naravnih materialov, kot sta bombažno ali laneno platno. Pridih prazničnega pa osnovi dodamo s primernim izborom nadprta. Ta je lahko iz filca, organze ali čipke, posut z vzorčki, vezeninami ali celo bleščečimi dodatki. Lahko izberemo pasovnega, ki bo linijsko dopolnjeval osnovni prt ali pa recimo kvadratnega, ki ga pogrnemo diagonalno na osnovo. Složno z nadprtom izberemo tudi posamezne pogrinjke, ki naj se tako barvno kot materialno dopolnjujejo z izborom prtov. Podobno je tudi z izborom krožnikov. Hrana sicer najbolj pride do izraza na belih, a naj vas to ne omejuje. Pomembno je le, da kombinacija tekstila in jedilnega servisa tvori neko smiselno celoto. 

martinovo dekor

Izredno popularne so za jesensko dekoriranje raznorazne buče. Z malo domišljije jih dodatno lahko okrasite ali prebarvate kar sami. (Foto: iStock)

Bodite ustvarjalni 

Namizne prtičke, ki so namenjeni zaščiti oblačil med jedjo, po jedi pa z njim očistimo kakšen mini madež ali si obrišemo roke, lahko oblikujemo v prikupne pogrinjke, ki jih zavežemo z bombažno ali satenasto vrvico in jih okrasimo z začimbami, kot so naprimer cimetove palčke. Jesenski pridih lahko pričaramo tudi z izbranimi elementi, ki jih najdemo na sprehodu po gozdu in jih tako oplemenitimo z vejico smrečja, živobarvnimi suhimi listi, storžki, kostanji ali kakšnimi drugimi jesenskimi plodovi.  

Če se bo vaša miza od vseh dobrot enostavno preveč šibila, imamo za vas domiselno rešitev. Hrano lahko razporedite na kakšen medeninast voziček, (ki je mimogrede letos pravi hit med ljubitelji trendov notranje opreme) ali pa nekje ob mizi postavite malo manjšo servirno mizo, s katere si bo vsak gost lahko izbral, kar mu bo najbolj dišalo. Samopostrežni martinov bife - zakaj pa ne?