Fotografije

Isti okvir, a različne velikosti. Izberite isto temo - v tem primeru črno-bele fotografije. (Foto: iStock)

Kakšno razpoloženje si želite?

S slikami in fotografijami lahko v določenem prostoru vzbudite eno razpoloženje, v naslednjem pa drugo. V prostoru, kjer počivate, si denimo verjetno želite bolj mirno razpoloženje. Zato je pametno razmišljati, kako bi lahko tega vzbudili tudi s slikami in fotografijami. Lahko recimo pazite, kakšne barve vsebujejo. Kakšna rdeča lahko namreč poviša pritisk in jo je zato koristneje z dekoracijo vnesti v prostor, kjer delate.

Premislite, kje bi imeli slike in fotografije

Ni pametno kar vsevprek povsod imeti slike in fotografije. Malo je treba premisliti, in sicer tako, da gledate svoj dom kot celoto. Na prav vsako steno zagotovo ni pametno obešati slik in fotografij. Izberite le določene. In sicer tako, da na koncu dekoracija dobro deluje tako, če ste samo v tem prostoru, kot tudi, če pogledate in začutite svoj dom kot celoto. Vse skupaj mora imeti neko primerno rdečo nit.

Preberite si tudi, kako opremljati z barvami.

Ena slika

Sliko lahko uporabite kot barvni poudarek v prostoru. (Foto: iStock)

Dve sliki

Lahko jih obesite tudi tako, da niso v isti ravnini. (Foto: iStock)

Okvirji

Igrate se lahko z izbiro različnih okvirjev. (Foto: iStock)

Mešano ali isto?

Kakšen je vaš stil? Zelo minimalističen in urejen? Ali bolj boemski in domačen? To, kako boste dom opremili s slikami in fotografijami, naj to odraža. V prvem primeru lahko denimo slike in fotografije uporabite tako, da izberete takšne, ki so enake velikosti. Vstavite jih v identične okvirje. Nato jih na steno razporedite eno poleg druge in v enakih razdaljah. Skoraj odveč deluje reči, da pri takem stilu izberemo ali samo slike ali samo fotografije. Prav tako morajo delovati podobne. Recimo vse lahko prikazujejo cvet.

Če pa je to za vas mnogo prestrog stil, lahko slike in fotografije razporedite drugače. Lahko jih razporedite kar vsevprek, po občutku, tako da prekrijete skoraj celo steno. Pri tem lahko začnete pri enem sredinskem najpomembnejšem delu. Okrog njega nato razporejate manjše. Lahko pa so vse slike in fotografije približno enako velike, torej nobena ni izbrana, da bi posebej izstopala. Lahko bi tudi pri takšnem opremljanju izbrali slike in fotografije s podobno tematiko. Lahko denimo izberete samo fotografije otrok ali samo fotografije s počitnic ali samo črno-bele fotografije. Lahko so tudi pri takšnem opremljanju okvirji identični. Toda prav dobro lahko deluje tudi, če slike in fotografije nimajo nobene skupne teme, vsaka pa ima tudi čisto drug okvir. Te lahko poceni dobite na bolšjem sejmu. Marsikaj lahko najdete tudi, če pobrskate po družinskih kleteh in podstrehah, ki znajo biti prava zakladnica dekoracij, ki jih ne bo imel nihče drug.

Ne samo slike in fotografije

Ni treba niti, da kombinirate samo slike ali samo fotografije ali samo slike in fotografije. Dodate lahko kakšne dekorativne krožnike ali denimo uokvirjeno najljubšo poezijo. Glavna dekoracija okrog katere obesite vse ostale, je lahko tudi ogledalo.

Več slik

Zanimivo izpade, ko tako skoraj prekrijemo steno s slikami. (Foto: iStock)

Vertikalno

Te lahko obesite tudi eno pod drugo. (Foto: iStock)

Nesimetrično

Spet ni treba, da so v isti ravnini. (Foto: iStock)

Fotografije

Lahko pa so popolnoma enako oddaljene ena od druge. (Foto: iStock)

Ne samo nad kavčem

Najpogostejše mesto, kjer ljudje obesijo sploh slike, je stena za kavčem. Toda lahko ste bolj kreativni. Lahko denimo slike eno zraven druge obesite v daljšem hodniku. Lahko s slikami prekrijete stene skoraj od tal do stropa ob stopnišču. To je del, ki je običajno zelo neizkoriščen, a zakaj ne bi uživali v čem lepem tudi, ko se vzpenjate ali spuščate po stopnicah. V otroški sobi je mogoče uokviriti otroške risbe. Marsikdaj se da s slikami in fotografijami polepšati tudi kuhinjo.

Barvni poudarek

V bolj nevtralno opremljenih prostorih lahko barvne poudarke namesto z dekorativnimi blazinami ali vazami vnesete tudi s slikami. Na enak način se da zanimivo barve vnesti tudi z dobro grafično oblikovanimi plakati. Res premalo krat ljudje pomislimo, kako močno lahko na občutek, ki ga v nas in drugih vzbuja naš dom, vplivamo s slikami, fotografijami in – kot smo omenili sedaj nazadnje – tudi s plakati, ki so lahko še kako lepo oblikovani.

Kaj pa kip?

Kip je lahko manjši in ga postavite na polico. Toda zelo impresivno se da prostor opremiti s kipom, ki pa je dovolj velik, da stoji sam na svojem podstavku. V sploh ne toliko večjem dnevnem prostoru, ki ni preveč natrpan s pohištvom, je to lahko zelo hiter in enostaven način, da ga spremenimo v izredno zanimivega in drugačnega.