Slike

(Foto: iStock)

Še nekaj – ni treba, da so slike drage

Dekoriranje s slikami si lahko privošči vsakdo. Če zanje ne morete odšteti veliko denarja, najprej poglejte, kaj se skriva na podstrešjih vaših sorodnikov. Nato obiščite bolšje sejme. Na steni je lahko dobro videti marsikaj. Obesite lahko tudi kakšne dekorativne krožnike ter uokvirite plakate ali morda celo ostanke tapet, ki jih je kdo zavrgel.

Slike imam – kaj pa sedaj?

Marsikdo ne dekorira doma s slikami ravno zato, ker ne ve, kam bi jih bilo najbolje obesiti. Najlažje je, da si najprej ogledate, kaj so sploh vse mogoče površine, ki bi jih bilo v ta namen mogoče uporabiti. Te si lahko označite na tlorisu. Nato pa se odločite, kje bi bila optimalna mesta za slike glede na preostalo opremo. Če začnete tako, da najprej določite vsa mogoča mesta, lahko včasih odkrijete tudi kakšnega, ki vam na prvi pogled ne bi padel v oči. Lahko imate denimo sliko nad pomivalnim koritom. In ta je lahko celo pogled čez okno!

Preberite si še, kako lahko dekorirate s knjigami.

Slike

(Foto: iStock)

Pomembna je tudi velikost slike

Velikost slike mora biti v skladu z velikostjo prostora oziroma opreme v njem. Ne sme biti niti prevelika niti premajhna. V primeru, da je premajhna, lahko razmišljate o tem, da postavite več slik eno zraven druge. V tem primeru glejte razmerje med slikami skupaj ter preostalim prostorom oziroma opremo. Preprosteje povedano – če sliko obešate nad kavč, naj bo ta približno enako velika oziroma nikakor manjša od dveh tretjin kavča. To pomeni, da boste najverjetneje nad kavč obesili več slik. Nad kakšen predalnik pa le eno. Ko pogledate končen učinek, mora biti ta za oko harmoničen.

Kaj pa, če se zmotim?

Da ne boste uničili stene z zabijanjem žebljev, ki jih na koncu ne boste potrebovali, raje vzemite papir, ki je druge barve kot stena – lahko je denimo časopisni. Izrežite iz njega velikosti slik, ki jih imate, nato pa te lepite po stenah, ki jih imate na voljo, ter iščite najboljše postavitve.

Preberite si še, kako uporabljati barve.

Slike

(Foto: iStock)

Slike

(Foto: iStock)

Slike

(Foto: iStock)

Ne le horizontalno – slike lahko obešate tudi vertikalno

V tem primeru je zanimivo, kadar vse slike niso enako široke, ampak jih je večina približno enako širokih, ena pa je vidno širša.

Na kateri višini bi morala stati slika?

Po navadi obešamo slike v višini oči. V dnevnem prostoru pa celo malo nižje, saj v njem običajno sedimo. Slike morajo biti postavljene na višini, na kateri jih bomo najlažje občudovali.

Ste razmišljali o temi?

Še posebej v kuhinji je primerno, da so slike tematsko povezane z namenom prostora. To pomeni, da imate lahko slike hrane, lahko pa tudi denimo uokvirite z roko napisane recepte vaše babice ali kaj podobnega. Včasih je tudi prijetno, če imajo vse slike v enem prostoru isto temo – četudi ta ni nujno povezana z namenom prostora. Lahko so denimo v enem prostoru vse slike na temo rož. In v tem primeru so lahko na kupu tudi zelo različne slike – od olja na platnu do celo kakšnega uokvirjenega gobelina.

Kaj pa, če bi postala vaš navdih Španija? Preberite si več o španskem načinu opremljanja in dekoracije.

Kako obesiti skupaj več slik?

Če jih ne boste obesili v ravni vrsti, temveč v nekakšnem skupku slik, začnite nekje na sredini in se pomikajte navzven. Tiste slike, ki so večje in imajo morda bolj vpadljive okvirje, bi morale stati bolj na levi strani in spodaj. Pri takem skupku je sicer mogoče kombinirati zelo različne okvirje pa tudi tematike in vrste slik. Takšne asimetrične postavitve so zelo priljubljene v bolj bohemsko urejenih domovih. Takoj pritegnejo pozornost in prostor je brez pretiranega truda videti vizualno poseben.

Slike

(Foto: iStock)

Slike

(Foto: iStock)

Slike

(Foto: iStock)

Slike

(Foto: iStock)