marimo

(Foto: iStockphoto)

Gre za zelene žogice, ki na prvi pogled izgledajo, kot da so iz mahu, v resnici pa gre za posebno vrsto alg, ki izvira iz japonskega jezera Akan na otoku Hokaido, najdemo pa jih tudi v plitvinah evropskih jezer, predvsem na Škotskem, v Estoniji in na Islandiji.

Marimo je japonsko ime za ta trend, ki v prevodu pomeni 'algasta žogica'. Na njenem rodnem Hokaidu ji vsakega oktobra priredijo celo tridnevni festival, mala žogica pa lahko krasi tudi vaš dom.

Posebnost kroglic je, da jih lahko razdrete, na novo oblikujete, lahko iz ene oblikujete več manjših. Rastejo zelo počasi, 5-10 milimetrov letno, ob pravilni skrbi pa dočakajo izjemno starost – po nekaterih podatkih celo do 200 let.

Kaj potrebuje?

Vse, kar morate pravzaprav storiti, je, da kroglico položite v posodico z vodo in jo postavite na tako lokacijo, kjer bo imela dovolj svetlobe za izvajanje fotosinteze. Posodica (akvarij) naj bo steklena, voda sobne temperature in ne pretopla. Vodo menjamo na teden ali dva.

Zabavajte jo

Algaste kroglice nekateri primerjajo z ljubljenčki, ker terjajo nekaj pozornosti. V naravi jo v kroglico oblikujejo tokovi, ki jo nosijo po vodi. V ujetništvu ji lahko podobno pričaramo s tem, da malce obračamo posodico, v kateri jo imamo. Posodico vrtimo, tresemo in s tem povzročamo 'valove'. S prestavljanjem posodice z marimo kroglico na različne lokacije doma omogočamo, da prejema različno količino naravne svetlobe in s tem posnemamo njeno naravno okolje. Vseeno pa jih ne postavljajte na premočno sonce, saj bi lahko porjavela.

Dekoracija

Seveda ni treba, da imate na mizi ali polici postavljeno le stekleno posodico z eno zeleno kroglico. Kroglic je lahko več, a potem naj bo posodica večja. V posodico lahko položite tudi okrasno kamenje, kristalčke, dodate lahko tudi barvne okrasne kamenčke, školjke – edina meja naj bo vaša domišljija. Zelo različne učinke lahko dosežete z izbiro različnih posodic.