Ob prvem novembru, ko se spominjamo umrlih, že tradicionalno prižgemo svečo ter okusno uredimo 'zadnji dom' naših preminulih svojcev. Pomembno se je zavedati, da gre predvsem za pozornost in ne za tekmovanje, kdo bo imel večjo in razkošnejšo ikebano. Če ste v zadregi, kakšen okras izbrati letos, si v fotogaleriji lahko ogledate nekaj predlogov.

Nagrobni okras

(Foto: Pinterest)

Kakšne so možnosti?

Kar se tiče izbire nagrobnega okrasa, ni letos nobenih posebnih novosti. Tako kot je že nekaj let v navadi, lahko ljudje izbirajo med ikebanami iz svežega ali suhega cvetja, ki jim dodajo najrazličnejše naravne materiale, recimo veje, kamenje, listje, storže in podobno. Vsekakor je prednost suhih aranžmajev njihova trajnost, pametna odločitev pa so tudi polsuhi aranžmaji, ki jim lahko sveže cvetje odstranimo, ko oveni in aranžma ostane na grobu še dolgo po prvem novembru. Sicer pa lahko takemu aranžmaju s suhim cvetjem ob bližajočem se prazničnemu decembru dodamo le nekaj novih rastlin ali okrasov in že imamo novo različico, kar ni le bolj praktično, pač pa tudi cenovno ugodno. Ker letošnji prvi november ne bo pretirano hladen, lahko za v aranžma izberemo tudi cvetje, ki ni tako tipično za ta letni čas, morda gerbere ali flamingovec.

Praktično in poceni

Ker je finančna stiska pripeljala tako daleč, da nekateri nimajo niti za osnovne življenjske potrebščine, kaj šele za ikebane, si lahko zelo lep aranžma izdelate kar sami doma. Dovolj je že kratek sprehod v naravo, kjer je mogoče nabrati lepe obarvane liste, kakšne veje, iglavce, morda suhe trave iz obrobja gozda, plodove jerebike, gloga ali škofove kapice, celo storže. Z malce domišljije si lahko torej vsak izdela unikaten aranžma, ki se brez težav lahko kosa s kupljenimi, hkrati pa je tudi zelo praktičen.

Grob je potrebno vzdrževati celo leto

Izbira nagrobnega okrasa torej ni nobena umetnost, vredno pa si je zapomniti, da je za dom večnega počitka naših bližnjih potrebno skrbeti skozi vse leto. Grobovi se načeloma urejajo spomladi in jeseni. V tem času se največ ljudi odloča za zasaditev mačeh, res, trav, izbira rastlin pa je odvisna tudi od lege samega groba. H generalni oskrbi grobov sodi tudi menjava peska, gnojenje, čiščenje, obrezovanje grmovnic, po potrebi tudi menjava cvetja. Tudi če imamo trajnice, jih je vsake toliko, ko prerastejo, potrebno zamenjati, saj razraščene korenine lahko celo poškodujejo grob.