Rustikalni stil

(Foto: freshome.com)

Lovska koča in pridih preteklosti

Rustikalni stil notranjega opremljanja domov v njegovi najbolj ''surovi'' različici prepoznamo po uporabi materialov v njihovi prvinski obliki – denimo po stenah in tleh, obloženih z lesom, ki ga krasijo grče ali ostanki lubja ...

Tako kot pri drugih stilih tudi znotraj rustikalnega stila srečamo različne „variante“ in je pravzaprav težko govoriti o enem samem stilu. Rustikalne prvine najdemo v stilu, ki bi ga opisali kot podeželski oziroma ''cottage'' stil. Prepoznamo pa ga lahko tudi v določenih različicah meščanskega stila.
Če skušamo rustikalni stil opisati z nekaj primeri, bomo rekli, da ta spominja na lovsko kočo, planinski dom ali kolibo v odročnem kraju, kamor nam je uspelo pripeljati le najnujnejše, vse ostalo pa smo izdelali sami z lastnimi rokami ali s pomočjo domačega mojstra.

Pri tej zvrsti rustikalnega stila nikakor ne gre za to, da bi se morali izkazati za umetelnega mojstra, pač pa da z notranjo opremo ustvarimo vtis naravnega, pristnega, prvinskega življenja sredi narave.

Rustikalni stil

(Foto: loghome.com)

Čeprav rustikalni stil označuje obračanje v naravo in preteklost, lahko rustikalne elemente vnesemo tudi v povsem moderno stanovanje.

Lepota naravnih materialov

Glavna značilnost rustikalnega stila je vsekakor raba naravnih materialov, denimo les na tleh in stropu, pohištvo iz malo obdelanega lesa, stenska obloga iz kamna ali kamin iz opeke itd. „Grobost'' naravnih materialov v rustikalnem stilu dopolnjujemo z zavesami in blazinami iz naravnih tkanin, kot so bombaž, konoplja, lan in volna.

Zofe in fotelji so običajno obloženi z mehkim tekstilom, še bolj pa se rustikalnemu vtisu približamo z zofo iz naravnega ali umetnega usnja, medtem ko po tleh razgrnemo preprogo iz naravne živalske dlake.

Za tiste s pomisleki glede rabe pristne živalske dlake, naj raje velja, da se poslužijo umetnega krzna.

Rustikalni stil

(Foto: northwoodsathome.com)

Kljub toplini, ki jo občutimo v stiku z lesom, je središče rustikalnega doma odprto kurišče oziroma kamin iz kamna. Udobno nameščeni v zofi, lahko dolgo zremo v rdeče plamene. Vsake toliko bo sicer treba pretegniti noge in poleno nadomestiti z novim, v zraku pa bo zadišalo po lesu. In vsakič, ko se bomo vnovič udobno namestili, bomo ponovno nared za sanje o gozdovih, ki nas obkrožajo.

Rustikalni stil

(Foto: trendir.com)

Rustikalni dekor ...

Za čim bolj popolno posnemanje tega stila je smiselno odmisliti ves sodobni moderni interier in tudi dekor. Rustikalni stil ima precej skupnega s podeželskim, ključno pa se razlikujeta po tem, da podeželski stil označuje obilje dekorja, rustikalnega pa bolj minimalistično pravilo ''manj je več''. Zato mora biti notranja oprema skrbno izbrana in nameščena na ustrezno mesto.

Ker naj bi dom opremljen v rustikalnem stilu človeka usmerjal k naravi in k njeni prvinskosti, izdelke - če le znamo in zmoremo, izdelajmo sami in pri tem ohranimo čimveč njihovih naravnih lastnosti.

Rustikalni stil

(Foto: freshome.com)

Prav zaradi poudarka, ki ga rustikalni stil namenja naravnim vzorcem, uporabimo čimveč pletenih košar, lesenih obešalnikov, držal itd. Ne smemo pozabiti niti na lesene skrinje in skrinjice, ki so krasile domove naših prednikov, pa na preproste lesene poličke, na katerih pa nikakor ne gre pretiravati z okrasjem.

... in drugi dodatki

Rustikalni stil

(Foto: bramblelane.ca)

Čeprav se seveda ne bomo odrekli električni razsvetljavi, lahko poskrbimo, da bo v domu dovolj petrolejk in svečnikov, ki nam bodo ob večerji pričarali ''živi ogenj''.
Ker si predvsem tisti v stanovanjih, težje privoščimo kamin, lahko nekoliko več prvinskega duha vnesemo z večjo količino svečk in petrolejk.

Pozornost usmerimo tudi na izbor tkanin. Blazine za na zofe in stole ter prešite odeje naj bodo v bledih, ne preveč izstopajočih, naravnih odtenkih. Rjuhe, posteljnina ter prti pa iz kakovostnega lanu, ki že sam po sebi pričara rustikalni duh.

V rustikalnem domu naj bi se čas sicer ustavil že pred desetletji, a na steno lahko vseeno namestimo uro – kukovico ali tisto s pravljičnimi junaki, ki ob vsaki polni uri napovedujejo vreme. Tudi tiktakanje ure namreč še kako zaznamuje rustikalni dom.

Nekoliko več rustikalnega duha bomo v dom vnesli tudi z ročno izvezenimi prtički, zavesami, preprogami ali vezenimi stenskimi oblogami. Navdih za motive iščemo v naravi, denimo podobe divjih živali kot so srne in srnjaki, pa tudi kačji pastirji in ptice ter listi in plodovi zanimivih oblik kot denimo želod, gobe in drugo.

In še enkrat – les!

Prijatelje posedimo po lesenih, morda celo nekoliko robatih, starinskih stolih najdenih pri starih starših ali na podstrešju. Hrano postrezimo v lesenih skledah, poskusimo lahko celo z lesenim jedilnim priborom. Odveč ne bodo niti glineni vrči, vaze, sklede, ki bodo sicer služile kot dekor, a je iz njih mogoče tudi jesti in piti, kot so to nekoč počeli naši predniki.

Rustikalni stil

(Foto: style-files.com)

Ker je rustikalni stil odraz življenja z naravo in sredi nje, poskrbimo, da bomo v domu pričarali čimveč naravnega. Pri rustikalnem stilu je torej pomembno, da poiščemo naravne materiale in po svojih najboljših močeh izkoristimo njihovo naravno lepoto: kamni posebnih oblik, zanimivi kosi lesa, ki imajo posebne vzorce in najrazličnejši leseni dodatki.

V jeseni lahko dom okrasimo tudi s storži, pisanim listjem, kostanjevimi ježki, kajti rustikalni stil nas vabi, da živimo v sožitju z naravo in da jo občudujemo v vseh letnih časih.

Rustikalni stil

(Foto: informationland.net)