Izjemno enostaven material za uporabo, ki hkrati nudi ogromno izraznih možnosti, je barvni samolepilni trak. Lahko služi tudi namesto selotejpa, v večini primerov pa se ga uporablja predvsem za dekoriranje. Za izdelavo tega posrečenega izuma stojijo Japonci, ki samolepilni barvni papir v trakovih izdelujejo iz bambusa, riža ali pšenice. Proizvodnja poteka tradicionalno in zelo podobno kot pri navadnem papirju.

stenska dekoracija barvni trakovi

Za začetek lahko uporabimo tudi bolj enostavne vzorce. Nad otroško posteljico z dvema ujemajočima se barvama lahko ustvarimo zanimiv vzorec. Gre za like nepravilnih oblik, ki se deloma prekrivajo. Najprej se lotimo vzorčenja z eno barvo. (Foto: iStock)

stenska dekoracija barvni trakovi

Geometrijski vzorec bolj pravilnih oblik, ki sledi sestavljanju ribje kosti, lahko ustvarimo z eno barvo. Najprej z barvnim samolepilnim trakom na steno začrtamo vertikale in nato postopoma dodajamo poševnice, ki se na sredini staknejo (kot bi risali puščice). Za popestritev je lahko dovolj že en sam pas, poljubno pa jih dodamo tudi več. Dekoracija na zgornji fotografiji je sestavljena iz dveh pasov. (Foto: iStock)

stenska dekoracija barvni trakovi

Zelo preprosta ideja z izredno dobrim učinkom so tudi raznobarvni konfetki, ki padajo po celotni površini stene. Učinek dosežemo tako, da barvne trakove različnih barv narežemo na lističe, dolge 3 do 5 cm, in jih prosto polepimo po steni. (Foto: iStock)

 

Kanček umetnosti na steni, vratih ali omari bo v prostor spet prinesel svežino sodobnega. In za to, da bo otroška soba videti še bolj igriva in vabljiva za vašega malčka, ne bo treba veliko zapravljati. Razveseljujoče dejstvo je tudi, da je samolepilni trak mogoče odstraniti, na steni pa ne bo pustil nobenih lepljivih madežev. Ko se določene kreacije naveličate, jo lahko preprosto odlepite in nadomestite z novo. Glede na to, da je ustvarjanje s trakovi precej enostavno, vam lahko pri tem pomagajo tudi otroci. Skupaj izberete motiv – lahko so to vzorčki, živali, rožice ali avtomobili – in se črto za črto lotite ustvarjanja.

Z majhnimi posegi boste tako v prostor vedno znova vnesli svežino, in to brez večjih stroškov. Z dekorativnimi trakovi na steno lahko zalepite tudi fotografije ali razglednice, odlično pa se obnesejo za zavijanje daril. 

stenska dekoracija barvni trakovi

Če prisegate na črno-belo kombinacijo in vam je všeč narava, lahko čudovit ambient pričarate z gorskim motivom. Sestavite ga iz preprostih trikotnikov, ki ponazarjajo gore, ki jih lahko dopolnite tudi s snežno kapico na vrhu. To naredite tako, da trak narežete na manjše koščke in ga tik pod vrhom trikotnika nalepite v nazobčanem vzorcu. (Foto: iStock)

stenska dekoracija barvni trakovi

Z malo domišljije lahko samolepilne barvne trakove uporabimo tudi kot popestritev pohištva. Zgornji predalnik v beli barvi je z nekaj zelenimi in sivimi linijami dobil modernejšo in bolj igrivo podobo. Popolno za poživitev domače pisarne. (Foto: iStock)