Ko se odločate za postavitev ograje, se najprej seznanite z vsemi pravili, ki se nanašajo na postavljanje ograj. V nekaterih občinah namreč veljajo posebni predpisi, ki lahko določajo dovoljeno višino, odmik od meje in ponekod celo izbor materialov. O tem, kakšno ograjo želite, se je pametno posvetovati tudi z lastnikom parcele, na katero meji vaša. Veliko lažje je, če imate prosto izbiro. Ali pa tudi ne, saj je možnosti na trgu ogromno in je zato potreben tehten razmislek. Arhitekti svetujejo, da ograjo prilagodite zasnovi in stilu vaše hiše; morda se na primer lahko ujema z ograjo na balkonu. Poleg tega razmislite, čemu bo pravzaprav služila ograja. Bo torej pika na i lepo urejeni okolici hiše? Bo zastirala pogled radovednim sosedom in mimoidočim? Bo preprečevala vašim štirinožnim prijateljem ali otrokom, da bi ušli na cesto? Ali pa bi radi le ogradili večje zemljišče, morda njivo ali pašnik?

V videu spodaj si oglejte, kako preprosto lahko kar sami postavite pregradno steno na svojem vrtu!

Pred izbiro materiala, iz katerega bo izdelana vaša ograja, se je pametno pozanimati, kakšno življenjsko dobo ima posamezen material, koliko dela je z vzdrževanjem in kakšne vrste ograja je pravzaprav dostopna vašemu žepu. Vsekakor ni pametno skopariti, saj se vam cenena izbira lahko kaj hitro maščuje.

Bauhaus, ograje

Naj se ograja stilsko ujema z zasnovo hiše in hkrati lepo poda v okolico. (Foto: arhiv proizvajalca)

Pestro izbiro ograj iz različnih materialov in najvišje kakovosti boste našli v najbližjem Bauhaus trgovskem centru, kjer vam bodo prijazni prodajalci pomagali izbrati tudi ves ustrezen material in orodje, v kolikor se boste za postavitev ograje odločili na lastno pest. Ravno tako boste na enem mestu našli razne premaze za zaščito in druga sredstva za vzdrževanje ter čiščenje.

Lesene ograje

Čeprav je v primerjavi z drugimi materiali les nekoliko bolj zahteven za vzdrževanje, so lesene ograje še vedno med bolj priljubljenimi. Nič čudnega, saj les v domu in okolici daje občutek domačnosti, hkrati pa se odlično kombinira z drugimi materiali in različnimi stili. Ne glede na to, ali se boste odločili za klasično lovsko ograjo, za rustikalno letveno ali pa za ograjo iz kolov, pomembno je, da izberete les, ki je posebej zaščiten pred vremenskimi vplivi. Poleg tega se ne sme dotikati tal – razmak od zemlje naj bo vsaj 5 centimetrov. Stebre je pametno zaščititi z betonskimi sidri, vijačnimi temelji ali kovinskimi cevastimi nosilci, ki jih zasadite v zemljo ter s tem preprečite stik z vlago in posledično rjavenje. Kot rečeno, naj se ograja sklada s hišo, ravno tako pomembno pa je, da se vklopi v okolico. Za podeželje so na primer bolj primerne lovske ograje, medtem ko te v mestnem okolju ne delujejo pristno.

Za postavitev boste potrebovali baterijski vijačnik, vrtalni stroj, lesene ograjne elemente, stebre in vrtna vrata s priborom po potrebi, potem tramove, lesene kole, vrvico, vijačne temelje in vijake po potrebi, spono in libelo. Ko ste izbrali želeno ograjo in si priskrbeli vse potrebno, lahko začnete z delom. Ograjo z betonskimi kamni in stebri najprej razporedite vzdolž želenega poteka in potek označite z vrvico. Treba je izvrtati luknje za vlitje temeljnih nosilcev in stebrov. Ko ste stebre dobro privili ter temelje s stebri privijačili v tla, lahko začnete postavljanjem lesenih delov ter ograjnih vrat. Natančen postopek postavljanja lesene ograje najdete v Bauhausovi rubriki Nasveti strokovnjaka.

Bauhaus, ograje

Kovinske ograje so zelo enostavne tako za montažo kot za vzdrževanje. (Foto: arhiv proizvajalca)

Kovinske ograje

Kovinske ograje so priljubljene iz več razlogov. Najprej jih najdemo v najrazličnejših dizajnih in se zato podajo k vsakemu stilu. Poleg tega so izjemno preproste za vzdrževanje, imajo dolgo življenjsko dobo in so cenovno dostopne. Vsi, ki želite še bolj ugodno ograditev zemljišča, izberite celoten sistem kovinske ograje, katerega postavitev je preprostejša kot pri klasičnih ograjnih sistemih. Posamezne rešetke se namreč preprosto spojijo s kovinskimi objemkami. Stebre je mogoče s podstavki montirati na betonsko podlago ali vbetonirati. Za postavitev boste potrebovali baterijski vijačnik, vrtalnik, po potrebi kotnik iz legiranega jekla, izkopalnik ali motorni sveder za zemljo (po potrebi), pripravljeni beton, lesene letve oziroma stebre, tramove, lakirni sprej (po potrebi), viličasti ključ, kline, letev za izravnavo, vrvico za označevanje, izvijač, lopato, libelo, kotni brusilnik ter zložljiv meter. Ne sme manjkati pa niti najpomembnejše - sistem kovinske ograje z ograjnimi elementi, stebri, vrati, pritrdili in celotnim priborom po potrebi.

Za večja zemljišča je najbolj primerna ograja iz pletene mreže, ki za piko na i ne predstavlja prevelike finančne naložbe. Prednost tovrstne ograje je tudi enostavno vzdrževanje ter hitra in enostavna montaža; varjeno mrežno pletivo se namreč s sponkami enostavno pripne na stebre.

Ko izbirate sisteme kovinskih mrežnih ograj različnih dizajnov in velikosti, za natančno izmero posameznih elementov uporabite BAUHAUS računalo za ograje. Tako lahko svojo ograjo načrtujete do potankosti, v poslovalnici podjetja pa si za nadaljnji nakup le natisnete celoten seznam z natančnim številom mrežnih kolutov, prečk, stebrov in s potrebnim priborom.

Postopek natančne postavitve kovinske ograje pa ravno tako najdete v Bauhausovi rubriki Nasveti strokovnjaka.

Bauhaus, ograje

V kolikor želite pred soncem, vetrom ali radovednimi sosedi zaščiiti le del vrta ali terase, izberite pregradno steno ali zastirko. (Foto: arhiv proizvajalca)

Betonske ograje in gabioni

Za ograditev okolice hiše so nadvse primerne tudi betonske ograje ter gabioni. Z obema vrstama ograj je zelo malo dela in imata dolgo življenjsko dobo. Sploh gabioni so zadnja leta pravi hit, saj zagotavljajo naraven videz ter učinkovito zmanjšajo hrup iz okolice. So tudi vse bolj priljubljen nadomestek škarp. Gre pravzaprav za nekakšne košare, izdelane iz jeklene žice, ki so napolnjene s kamenjem večje ali manjše debeline. Stabilnost zagotavljajo stebrički, ki so po polnjenju skriti med kamni.

Pregradne stene in zastirke

Če želite pred vetrom, poletnimi sončnimi žarki ali pa pred radovednimi pogledi sosedov zaščititi le določen del vrta, terase ali konec koncev balkona, se lahko odločite za postavitev pregradne stene ali zastirke. Ta ima poleg uporabne funkcije lahko tudi estetsko, če dizajn ali material smiselno kombinirate z zasnovo oziroma stilom hiše, z vrtnim pohištvom ter drugimi elementi. Med zastirkami so zelo priljubljene tiste iz bambusa, na voljo pa so tudi platnene in takšne iz umetnih materialov. Med pestro ponudbo bo zagotovo vsak našel idealno zastirko za svoj vrt ali teraso.

Tako na vrtu kot na terasi pa kot rečeno lahko postavite tudi leseno pregradno steno, ki vas bo ravno tako ščitila pred radovednimi pogledi ter pred vetrom in soncem. Natančen postopek postavitve lesene pregradne stene si lahko ogledate v priloženem videu iz Bauhausove spletne videodelavnice.

Postavitev pregradne stene

Ne glede na to, za katero vrsto ograje se boste odločili, četudi bo to zgolj pregradna stena ali zastirka, obiščite najbližji Bauhaus trgovski center, kjer boste našli vse na enem mestu, tako za postavitev kot za vzdrževanje.

Sponzorirana vsebina