Marsikdo misli, da je vgradnja ali postavitev bazena na vrtu preveč zahtevna in predraga, da bi se odločil zanj. A danes je na trgu že toliko najrazličnejših vrst ter modelov, da je strah povsem odveč. Nekateri modeli montažnih samostoječih bazenov ali takšnih z napihljivim robom so tudi cenovno dostopni širši množici in niso rezervirani le za premožnejše. Če ste torej od nekdaj sanjali o bazenu na domačem vrtu, je zdaj skrajni čas, da se vam sanje uresničijo. V nadaljevanju si lahko preberete, kakšni bazeni so na voljo, kje jih lahko postavite ter kako jih vzdrževati.

Kakšni bazeni so na voljo?

Vgradni bazeni

Če se odločate za vgradni bazen, je dobro vedeti, da v tem primeru ne gre za muho enodnevnico, temveč za pridobitev, ki vam bo služila več desetletij, zato se splača investirati v kakovost. Poleg tega se je potrebno o zahtevah in možnostih gradnje bazena informirati na upravni enoti. Potrebovali boste namreč gradbeno dovoljenje; in sicer za bazene do površine 30 kvadratnih metrov, ki spadajo med nezahtevne objekte, ne boste potrebovali še dodatnih projektov, medtem bazeni večjih dimenzij zahtevajo pridobitev ustreznih projektov.

BAUHAUS, bazen

Glede na način uporabe poznamo bazene za sprostitev, bazene za skakanje, plavalne bazene ter bazene z dodatnimi estetskimi zahtevami. (Foto: Arhiv ponudnika)

Glede na način uporabe poznamo bazene za sprostitev, bazene za skakanje, plavalne bazene ter bazene z dodatnimi estetskimi zahtevami. Vrste vrtnih bazenov ločimo tudi glede na način odvzemanja vode za filtriranje iz bazena; in sicer poznamo t. i. skimerske bazene, pri katerih se za površinsko čiščenje uporablja eden ali več skimerjev, ter bazene s prelivnim robom, pri katerih se za površinsko čiščenje uporablja celoten bazenski rob.

Kar se tiče načina gradnje in montaže, poznamo montažne bazene, katerih osnova je pločevina in so primerni tudi za samogradnjo. Pa poliestrske bazene z dodatno plastjo keramike, ki imajo školjko narejeno v enem kosu. Ne smemo pozabiti na betonske bazene, ki imajo školjko iz vodotesnega armiranega betona, obloženega s posebnimi keramičnimi ploščicami ali mozaikom. Ti bazeni veljajo za najbolj obstojne in kakovostne. Poznamo tudi Inox bazene iz izredno vzdržljivega in odpornega plemenitega jekla, pri katerih se načeloma celotna školjka dokonča pri proizvajalcu glede na želje in potrebe in so primerni tudi za najzahtevnejše kupce. Na voljo so tudi bazeni iz posebnih zidakov iz stiropora in hidroizolirani z armirano PVC folijo ter bazeni, ki so grajeni iz zidakov iz stiropora, za hidroizolacijo pa se uporablja tovarniško krojena PVC folija.

Pri vgradnih bazenih je na lokaciji potrebno urediti še dovod vode in odvod kanalizacije. Ostalo je odvisno od vgrajene opreme in želja kupca. Če na bazenu ni stopnišča, je potrebno vgraditi bazensko lestev. Na voljo so lestve različnih oblik, višin in z različnimi možnostmi načina pritrjevanja. Nujna je filtrirna naprava, lahko pa si omislite še ogrevalni sistem, osvetlitev, protiotok, masažo, slap, bazensko streho, odvisno torej od želja, potreb in finančnih zmožnosti.

Samostoječi bazeni

Cenovno dostopnejši in tudi nadvse preprosti za postavitev in uporabo so modeli montažnih samostoječih bazenov, ki jih lahko postavite kamor koli na ravno podlago. Izjemno priljubljeni, enostavni za montažo in ravno tako ugodni so tudi bazeni z napihljivim robom. Ne smemo pozabiti na masažne bazene, ki so namenjeni sproščanju in so zato še kako dobrodošli za razvajanje po stresnem dnevu. Možnosti je torej ogromno, tako da se zagotovo najde bazen za vsak okus in vsak žep.

BAUHAUS, bazen

Bazen z napihljivim robom je zelo enostaven za postavitev in cenovno ugoden. (Foto: Arhiv ponudnika)

Če torej razmišljate, da bi si ga omislili na svojem vrtu, obiščite najbližji BAUHAUS trgovski center, kjer boste našli široko paleto modelov samostoječih bazenov, tako montažnih kot masažnih in takšnih z napihljivim robom različnih oblik in velikosti. Prijazni prodajalci vam bodo z veseljem priskočili na pomoč tudi pri izbiri vgradnih bazenov, vam svetovali ter pomagali izbrati tudi dodatno opremo ter opremo za čiščenje, nanje pa se lahko obrnete tudi po nasvet glede vzdrževanja.

Postavitev bazenov

Za začetek preverite, ali imate doma primeren prostor za postavitev. Najbolj primerne lokacije za bazene so logično tiste, ki so večji del dneva obsijane s soncem, saj se bo tako voda hitreje ogrela, pa tudi kopanje bo prijetnejše. Sončna lega bazena poleg tega omogoča tudi daljše kopalne sezone, brez dodatnega ogrevanja vode. Če nameravate postaviti vgradni bazen, morajo tla na območju izkopa ustrezati določenim statičnim zahtevam. Bazen, sploh skimerski, naj bo obrnjen tako, da bo potekal vzdolž smeri, v kateri najpogosteje piha veter. Smiselno je tudi, da bazen postavite čim bližje hiši in omogočite enostaven dostop, ne pozabite pa poskrbeti niti za varnost, sploh če imate otroke.

Zahtevnost same namestitve je odvisna od tipa bazena, ki ga želite, in seveda od finančnih zmožnosti posameznika. Postavitev vgradnega bazena v najboljšem primeru lahko traja le 4–5 dni, običajno pa 3–4 tedne. Hitreje so gotovi poliestrski bazeni, zidani in betonski pa zaradi bolj zahtevne gradnje potrebujejo nekaj več časa. Kar se tiče montažnih samostoječih bazenov, jih lahko postavite na peščeno, betonsko ali travnato podlago. Postavitev ne zahteva nikakršnih gradbenih del ali posegov v okolico. Načeloma so ti bazeni v osnovi sestavljeni iz bazenskega oboda, notranje folije in filtrirnega sistema, nekateri pa imajo tudi lestev, pokrivalo in kartušne filtre. Kot rečeno, jih lahko postavite na ravno podlago ali delno vkopljete v tla, če površina to omogoča. Še bolj enostavni za postavitev so bazeni z napihljivim robom, ki načeloma vsebujejo bazensko folijo in čepe za zatesnitev odprtin, na željo pa lahko dokupite dodatno opremo. Nekateri večji modeli imajo tudi različne kovinske konstrukcije z bočnimi oporami.  Tudi postavitev masažnega bazena ni zahtevna.

Vzdrževanje in čiščenje bazenov

V kolikor vode v bazenu ne boste redno čistili, bo ta kalna, nečista in nezdrava. Najbolj kakovostno preživljanje časa v bazenu je takrat, kadar je voda primerno filtrirana, kadar so kemični parametri vode pravi in kadar je bazensko dno čisto, temperatura vode pa udobna.

Čiščenje bazena

Redno čiščenje in vzdrževanje bazena je ključnega pomena. (Foto: Thinkstock)

Redno vzdrževanje bo v veliki meri za vas opravil filter, poleg njega pa je priporočljiva uporaba sesalca, ki fizično odstranjuje umazanijo iz vode in tal in s tem zmanjšuje potrebo po sredstvih za vzdrževanje vode. Večje nečistoče iz bazena lahko pobirate z mrežico, za pobiranje s tal pa je enostavnejša uporaba poglobljene mrežice s posebej oblikovanim sprednjim delom. Stene in dno bazena (usedlina, alge …) lahko čistite s pomočjo ščetk različnih velikosti.

Za ohranjanje temperature vode in tudi za zaščito bazena pred nečistočami je bazen potrebno pokrivati. Za pokrivanje je na razpolago veliko različnih sistemov, od enostavnega solarnega pokrivala z ročnim navijalom, do bazenskih streh z elektromotornim pogonom. Po navodilih proizvajalcev boste morali uporabljati tudi sredstva za uravnavanje pH vrednosti, sredstva za dezinfekcijo vode in sredstva za preprečevanje nastanka alg. Jeseni svoj vgradni bazen pripravite na prezimovanje tako, da spraznite polovico vode, spraznite vodo iz filtrirnega sistema in dodate sredstva za prezimovanje. Montažni bazen lahko ostane zunaj vse leto, bazen z napihljivim robom pa po tem, ko ste spraznili vodo, dobro očistite in pospravite v primeren prostor do naslednje sezone.

Če bi torej radi poletne dni uživali v plavanju ali zgolj namakanju oziroma igri v vodi prav vsak dan, je sedaj idealen čas, da si omislite bazen. V kolikor vam stanje na bančnem računu omogoča, je pametno razmisliti o vgradnem bazenu, ki ima poleg funkcionalne tudi estetsko funkcijo, saj je čudovita dopolnitev lepo urejene okolice. Za vodne užitke in odlično osvežitev pa vendarle ni treba izprazniti družinskega proračuna, saj so samostoječi bazeni odlična alternativa vgradnim. Imajo tudi to prednost, da jih lahko prestavite kamor želite ali preprosto pospravite, če ugotovite, da vam je v napoto ali ga ne uporabljate kot ste nameravali. Pestro paleto najrazličnejših samostoječih montažnih bazenov, bazenov z napihljivim robom, masažnih bazenov in tudi tistih manjših otroških boste našli v najbližjem BAUHAUS trgovskem centru. Povprašajte tudi po različnih tipih vgradnih bazenov, dodatni opremi ter po čistilnih pripomočkih in sredstvih. Za piko na i uživanju ob in v domačem bazenu pa lahko dokupite še napihljive blazine in igrače za v vodo, ležalnike, senčnike in vse ostalo, kar potrebujete za brezskrbno preživljanje časa.

Sponzorirana vsebina