Kljub poplavi sodobnih materialov se pri izbiri talnih oblog še vedno marsikdo raje odloči za les ali vsaj za imitacijo lesa, saj ljudje nasploh v domu želimo domačnost in toplino. Poleg tega se vzorec lesa odlično poda tako v starinsko ali rustikalno opremljene domove kot v moderna stanovanja, sploh v kombinaciji s kamnom, steklom in jeklom. Med tovrstnimi talnimi oblogami je še posebej priljubljen laminat, saj je relativno cenovno ugoden, enostaven tako za polaganje kot vzdrževanje in čiščenje, za piko na i pa je odporen tudi na številne zunanje vplive in ga je mogoče položiti na že obstoječo talno oblogo. Dandanes so laminatni podi na voljo v najrazličnejših barvah in vzorcih, tako da zlahka najdemo idealnega za kateri koli prostor v stanovanju, celo za kopalnico.

Natančen postopek polaganja laminata si oglejte v videu!

Na kaj paziti pri nakupu?

A tako kot pri vsaki drugi stvari, tudi pri nakupu talnih oblog velja, da se najcenejše različice dolgoročno izkažejo za najdražje. Na tržišču namreč najdemo malo morje laminatov, dostopnih po smešno nizkih cenah, ki nimajo zaščitenih robov in se ob najmanjši vlagi napnejo, zgornji sloj se rad lušči, udarcem niso kos in težje jih je polagati.

Laminat, Logoclic

Kadar se odločamo za nakup laminatnih talnim oblog, moramo torej biti pozorni na več lastnosti, ki odražajo kakovost. (Foto: arhiv proizvajalca)

Kadar se odločamo za nakup laminatnih talnim oblog, moramo torej biti pozorni na več lastnosti, ki odražajo kakovost. Le talne obloge iz kakovostnih materialov in kakovostne izdelave nam bodo namreč dolgo dobro služile, kar je vsekakor najpomembnejše. Sploh glede na dejstvo, da talnih oblog ne menjamo vsako leto. Za začetek je pomembno, da izberemo robusten laminat, ki je odporen na praske, pritisk in obrabo. Ravno tako mora biti odporen na vročino in obstojen na svetlobo, da se torej zaradi sončne svetlobe ne razbarva. Naraven videz in otip laminatnih talnih oblog, ki bivalnemu prostoru daje prijetnejšo atmosfero, je le še pika na i. Vse te lastnosti združujejo ugodne in obenem visokokakovostne laminatne talne obloge Logoclic, ki so izdelane s spoštovanjem varovanja okolja in trajnostnega razvoja, poleg tega imajo kar 30-letno garancijo. Zaradi svojih barv, dizajna in otipa pa se le za odtenek razlikujejo od parketa.

Kako položiti laminat?

Ker polaganje laminata ni vsakdanje opravilo, ga marsikdo raje prepusti izkušenim mojstrom, kar je tudi prav. Kakovostna vgradnja oziroma polaganje je namreč ravno tako pomembno kot kakovost samega laminatnega poda, torej materialov, izdelave ... To pa seveda ne pomeni, da polaganje laminata na lastno pest odsvetujemo. Ravno nasprotno. S podrobnimi navodili, ustreznim orodjem in z nekaj ročnimi spretnostmi lahko namreč tudi neizkušenim uspe laminat položiti brezhibno. Predloge, nasvete, široko izbiro laminatov in tudi ves pribor, ki ga potrebujete za polaganje in nego laminatne talne podloge najdete v BAUHAUS trgovskih centrih, kjer vam bodo prijazni prodajalci z veseljem priskočili na pomoč in vam postregli tudi z informacijami o izolacijskih podlogah za vašo aplikacijo, primernih čistilih za vaše laminatne talne obloge in o ustreznih robnih letvah in profilih.

Natančen prikaz polaganja laminatnih tal si lahko ogledate v priloženem videu iz Bauhausove spletne videodelavnice.

Polaganje laminatne talne obloge

Še nekaj koristnih nasvetov …

Kot lahko vidimo v videu, polaganje laminata ni nobena umetnost, če smo le dosledni. Je pa pomembno, da upoštevamo naslednje nasvete, da bo končni rezultat tak kot mora biti:

● Poleg ustreznega orodja bomo pri delu potrebovali laminat, distančno zagozdo, PE-folijo za zaščito proti vlagi, aluminijasti trak in po potrebi tudi material za zvočno izolacijo. PE-folije pri leseni podlagi ne potrebujemo. V primeru, da laminat nima integrirane zvočne izolacije, je v prostoru treba položiti še ustrezno izolativno plast.

Laminat, Logoclic

Poleg ustreznega orodja bomo pri delu potrebovali laminat, distančno zagozdo, PE-folijo za zaščito proti vlagi, aluminijasti trak in po potrebi tudi material za zvočno izolacijo. (Foto: arhiv proizvajalca)

● Pakete laminata 48 ur hranimo v prostoru z enakimi klimatskimi pogoji kot ob polaganju. Tako se bo les lažje prilagodil prostoru.

● Preden začnemo z delom, moramo najprej določiti potrebno količino laminata in zvočne izolacije. S pomočjo metra izračunamo površino, nato pa prištejemo še vsaj 10 odstotkov za razrez. Nato pripravimo podlago po navodilih iz videa.

● Panele začnemo polagati v levem kotu prostora in jih polagamo v vzdolžni smeri od glavnega vira svetlobe.

● Obvezno ohranimo razmik 12–15 mm med robom in steno, ogrevalnimi cevmi, stebri, omejevalniki za vrata itd, ki ga fiksiramo s klini za razmik. Naslednjo letev z vzmetjo položimo v utor prve pod kotom 30 stopinj, jo vpnemo in položimo na tla. Posebej previdno moramo polagati zadnjo vrsto panelov, v večini primerov jih je potrebno obrezati kot je prikazano v videu.

● Posebej previdni moramo biti pri polaganju letev na mestu, kjer so cevi, in ob vratnih odprtinah. Tu nam bodo v veliko pomoč natančne meritve.

● Da se izognemo nepotrebnim praskam, na noge pohištva namestimo podložke iz flisa. V primeru, da imajo stoli kolesca, naj bodo ta mehka.

● Kar se tiče vsakodnevnega čiščenja laminatnega poda, je dovolj, če ga le posesamo oziroma pometemo ali pa ga očistimo z vlažno brisačo, če so na njem na primer blatne stopinje. Izogibajmo se preveč mokrih krp in tal ne močimo po nepotrebnem.

Če imate torej v bližnji prihodnosti v načrtu menjavo talnih oblog in razmišljate, da bi si omislili laminat, se odpravite v najbližji BAUHAUS trgovski center, kjer boste našli pestro paleto izjemno kakovostnih laminatnih talnih oblog Logoclic po ugodnih cenah. Kot rečeno naj bo pri izbiri kakovost vedno na prvem mestu. Le tako boste namreč še dolga leta hodili po udobnih tleh.

Sponzorirana vsebina