Načeloma je v vsakem domu dnevna soba tisti prostor, kjer se največ in najraje zadržujemo; bodisi počivamo, se družimo, gledamo televizijo in pogosto tudi jemo. V toplejših mesecih se ta priljubljen prostor ’preseli’ na terase in balkone, od koder pogosto zadiši tudi po slastnih dobrotah z žara. Popolne sproščenosti in uživanja v družbi najbližjih torej ne zagotavljajo le draga potovanja, izleti ali spa centri. Tudi doma si namreč lahko ustvarimo pravi mali raj, kjer pa bomo še raje preživljali prosti čas, če teraso ali balkon opremimo z lepim in udobnim vrtnim pohištvom, pa kakšnim senčnikom, žarom in dodatki po lastnih željah in potrebah. Na srečo se proizvajalci ves čas trudijo, da zadovoljijo tudi želje in potrebe najbolj zahtevnih kupcev, zato lahko dandanes čisto vsak najde popolno vrtno pohištvo in ostalo opremo za svojo teraso. Sliši se skoraj sanjsko, kajne?! No, to je lahko dvorezen meč, saj več kot je ponudbe na trgu, več težav imamo pri izbiri. Hitro nas zavede bodisi izjemno ugodna cena bodisi inovativna oblika, zaradi nepremišljenega nakupa pa smo lahko tudi hitro razočarani.

Bauhaus, vrtno pohištvo

Kar se tiče vrtnega pohištva, so med drugim na voljo mize in stoli najrazličnejših oblik in velikosti ter vrtne klopi ali zofe, ki dajejo vtis prave dnevne sobe na prostem. (Foto: arhiv proizvajalca)

Pri izbiri opreme za teraso, predvsem vrtnega pohištva, je namreč pomembno, da damo prednost tako kakovosti materialov kot sami izdelavi, izgledu in funkcionalnosti. Zato je najbolje, da izberemo izdelke zaupanja vrednih proizvajalcev, saj nam bo le tako terasa dolgo dobro služila. Če tudi vi razmišljate, da bi osvežili ali pa popolnoma na novo opremili teraso ali balkon, se odpravite v najbližji BAUHAUS trgovski center, kjer boste našli pestro paleto čudovitih vrtnih garnitur in ostalih dodatkov priznanih blagovnih znamk, s katerimi bo vaša terasa kot iz sanj. Prijazni prodajalci vam bodo z veseljem priskočili na pomoč pri izbiri in kaj je najbolje – čisto vse boste našli na enem mestu. Da pa bo odločitev še lažja, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, na kaj paziti pri izbiri vrtnega pohištva in ostalih elementov.

Premislite, kaj potrebujete

Za osvežitev ali popolno prenovo terase lahko zapravite zgolj 200 evrov ali nekaj tisočakov, zato je za začetek dobro, da določite okviren znesek, ki ste ga pripravljeni vložiti v projekt. Pri tem je dobro vedeti, da si z nakupom najcenejših izdelkov verjetno ne boste naredili ravno usluge, saj imajo velikokrat krajšo življenjsko dobo in boste torej dolgoročno gledano zapravili več. Naredite seznam stvari, ki bi jih želeli, količino in dimenzije le-teh pa prilagodite velikosti terase in vašim navadam oziroma potrebam. Kar se tiče vrtnega pohištva, so med drugim na voljo mize in stoli najrazličnejših oblik in velikosti ter vrtne klopi ali zofe, ki dajejo vtis prave dnevne sobe na prostem. Za dodaten užitek lahko poskrbijo še ležalniki, počivalniki in tako imenovane vrtne postelje, ki bodo odlično dopolnili vašo teraso in poskrbeli za popolno sprostitev po napornem dnevu. Pozabiti ne gre niti na senčnik, ki vas bo ščitil pred nevarnimi sončnimi žarki ter žar, s pomočjo katerega boste zadovoljili še tako zahtevnega gosta. TUKAJ najdete nekaj trikov in nasvetov za izbiro pravega žara. Seveda pa nikar ne zanemarite osnove oziroma talne obloge na terasi. TUKAJ preverite, kako lahko kar sami doma položite leseno teraso, ki je zadnja leta pravi hit. Za piko na i popolni terasi pa seveda poskrbijo tudi dekorativni dodatki.

Kakšen material izbrati?

Osrednji element terase, ki v nobenem primeru ne sme manjkati, je torej vrtno pohištvo, četudi gre zgolj za mizico in dva stola. Kot rečeno je možnosti glede oblik, velikosti in namena neomejeno, posebno pozornost pa je potrebno posvetiti materialom. Ti so ključnega pomena, saj vplivajo na to, ali boste vrtno garnituro lahko pustili na dežju, ali pa jo boste morali pred vsako nevihto pospraviti na varno.

Les

Les nikoli ne gre iz mode, zato se ni za čuditi, da leseno vrtno pohištvo slovi kot najbolj klasično in estetsko, poleg lepote pa ima les tudi to značilnost, da se odlično prilagaja zunanjim temperaturam, saj se segreva oziroma hladi počasi. Če ga boste pravilno vzdrževali, bo zelo dolgo ohranil svojo lepoto. Pri tem je dobro uporabiti sredstva za lesk in olje, da ohranite izvirni izgled, operete pa ga lahko z milnico, dobro sperete in obrišete s krpo.

Bauhaus, vrtno pohištvo

Pri izbiri opreme za teraso, predvsem vrtnega pohištva, je pomembno, da damo prednost tako kakovosti materialov kot sami izdelavi, izgledu in funkcionalnosti.  (Foto: arhiv proizvajalca)

Ratan

Ratan je azijska bršljanka, iz katere se da izdelovati različne pripomočke. V pohištveni industriji so pogostejši izdelki iz umetnega ratana, ki je odporen na tako rekoč vse vremenske vplive, tudi UV-žarke. Barve ne zbledijo, obenem pa ne zahteva niti posebnega vzdrževanja: dovolj je že, da ga očistite z vlažno krpo ali blagim čistilom. Odličen je za izdelavo različnih oblik in dimenzij modernih izdelkov, običajno pa temelji na aluminijasti konstrukciji, ki je prepletena z vejicami umetnega ratana, mize pa so pogosto kombinirane še s stekleno zgornjo površino, ki doda pridih elegance in praktičnosti.

Kovina

Sodobno oblikovano vrtno pohištvo iz kovine, ki je zelo preprosta za nego in vzdrževanje, je običajno obdelano s posebnim postopkom lakiranja in barvanja, ki preprečuje rjavenje. Tako postane odporno proti vlagi in bledenju zaradi sončnih žarkov. Največkrat je kovina uporabljena za ogrodje, sedalo ali naslonjalo pa je iz plastične pletene vrvi.

Umetni materiali

Vrtno pohištvo je lahko izdelano iz plastike ali pa gre za različne kombinacije umetnih materialov, med njimi tudi kompozitnih, ki prenesejo sončno pripeko in dež. Zelo trendovsko je vrtno pohištvo s kovinskim ogrodjem v kombinaciji z umetnimi materiali, tikom ali oblazinjenim delom, hkrati je vzdržljivo in ne pretežko. Zanj so značilni zaobljene in mehke linije, pogosta uporaba čim bolj naravnih neobdelanih materialov in raznih detajlov.

Pred končno odločitvijo torej razmislite, kakšno vrtno pohištvo bi najbolj pristajalo na vašo teraso in v katere vse namene ga boste uporabljali ter seveda kaj vse še potrebujete, da bo terasa res po vašem okusu. Vse to boste našli v BAUHAUS trgovskem centru, kjer kot rečeno lahko izbirate v pestri paleti vrtnega pohištva iz kakovostnih materialov v različnih velikostih ter pestri barvni paleti. Za piko na i bodo zagotovo poskrbeli kakovostni žari, senčniki ter številni drugi dodatki, kot so okrasne blazine, pladnji, vaze, svečke ali luči in različne skulpture, ki bodo popestrili vrtno idilo ter pričarali sproščeno vzdušje. Kako že pravijo? Povsod je lepo, doma je najlepše ...

Sponzorirana vsebina