Medtem ko večina 10-letnih deklic sanja o novih oblekicah, telefonih ali kotalkah, si je petošolka Veneta Bitiči želela le eno – svojo sobico v hiši, ki ne bi bila podrtija. Z mamo Flori in očetom Fetahom je namreč do nedavnega živela v razpadajoči leseni hiši, pravzaprav baraki. Vsi skupaj so spali v eni spalnici, ki je bila hkrati tudi dnevna soba, ogrevanja niso imeli, tudi izolacije ne, tako da je pihalo z vseh strani. A to še ni bilo najhujše, vse v hiši je razpadalo, skozi strop je v deževnih dneh puščala voda, kar je predstavljalo veliko nevarnost zaradi stika z elektriko. Zaradi vlage se je povsod širila plesen, naokoli je bilo veliko miši, odpadal je omet.

Veneta

Bolj kot vse si je želela svojo sobico ...

Veneto so sovrstniki pogosto zafrkavali, ker je živela v tako grozljivih razmerah, prijateljic nikoli ni mogla povabiti na obisk. Čeprav živi v družini, kjer ji nikoli ni manjkalo ljubezni in topline, ji starša nista mogla nuditi veliko. A tudi potrebovala ni veliko, želela si je le varen dom, kjer je ne bi zeblo in se ne bi bala, kdaj ji bo kaj padlo na glavo. Želela si je tudi svoj kotiček v domu, kamor bi lahko povabila sošolke, tako kot one vabijo v njo. »Vsak dan jokam,« je priznala. »Vse imam. Kar rabim, da bom srečna, je le zdravje in hiša.« Denarja za obnovo v družini ni bilo nikoli. Živeli so z mamino plačo čistilke ter z očetovo invalidsko pokojnino, komaj so imeli za sproti. Mama in oče sta sebi trgala od ust, da sta lahko hčerki nudila vsaj osnovne stvari, zaradi česar jima je Veneta izjemno hvaležna. Ker pa nista več rosno mlada, poleg tega pa sta še šibkega zdravja, ju še kako skrbi, kaj bo s hčerko, ko njiju več ne bo. No, če ne drugega, bo živela v čudovitem domu.

Ekipo Delovne akcije je namreč nadvse ganilo Venetino pismo, zato so se brez razmišljanja odločili, da družini Bitiči prenovijo hišo. Ko jim je Ana povedala veselo novico, niso mogli verjeti svojim ušesom. Oblile so jih solze sreče, a za jok ni bilo časa. Pred vrati jih je namreč že čakal Caddy in jih 15 minut kasneje odpeljal na ’prisilne počitnice’ za pet dni. Toliko časa so namreč imeli mojstri, da iz razpadajoče barake ustvarijo hišico iz sanj. Treba je bilo čim prej začeti, dela je bilo namreč ogromno, ravno tako tovora. K sreči jim je bil v veliko pomoč novi Volkswagen Crafter, dostavnik, ki se v svojem razredu ponaša z najbolj praktičnim natovarjanjem in najbolj zanesljivim fiksiranjem tovora. V svojem razredu je tudi edino vozilo s šestimi kombinacijami pogona in menjalnika. Celo v najzahtevnejših pogojih vožnje so zagotovljeni visoko število prevoženih kilometrov, visoka učinkovitost in zanesljivo delovanje motorja, vsi motorji pa prepričajo tudi z nizko porabo goriva. Točno to, kar mojstri Delovne akcije potrebujejo.

Čeprav se je sprva petdnevna prenova razpadajoče barake zdela ’misija nemogoče’, je ekipi uspelo uresničiti Venetine sanje. Ne le da je dobila dom in v njem svoj kotiček. Dobila je takšen dom, o kakršnem nikoli ni upala niti sanjati. Končno bodo lahko vsi trije mirno spali in z veseljem koga povabili na obisk.

Sponzorirana vsebina

DA donacije 4