dominvrt
Nasveti in triki za urbane vrtičkarje
DELOVNA AKCIJA

Nasveti in triki za urbane vrtičkarje

09.04.2019, 8:35

Ste tudi vi med tistimi, ki jih življenje v blokovskem naselju ne more odvrniti od želje po čudovitem vrtu? Z urbanim vrtnarjenjem si lahko morda na zelo majhnem balkonu ali okenski polici ustvarite lasten kotiček sreče.

Saj veste, da lahko vrtnine in zelišča gojimo v majhnih koritih? In da je ta način več kot ustrezen tudi za tiste, ki o vrtnarjenju resnično ne vedo popolnoma nič, a so kljub temu nad njim popolnoma navdušeni.

Če ste torej začetnik, sledite spodnjim nasvetom in trikom. Tako bodo tudi izkušeni vrtičkarji z navdušenjem pogledovali na vaš balkon. Vse potrebno za vzgojo zelenjave in zelišč na balkonu ali terasi, torej semena, sadike, zemljo, gnojila, posode, korita in ustrezno orodje, boste našli v najbližjem BAUHAUS trgovskem centru, kjer vam bodo prijazni prodajalci z veseljem priskočili na pomoč pri izbiri.

Paradižnik in še malo bazilike ... Vse, kar z balkona!
Paradižnik in še malo bazilike ... Vse, kar z balkona!/ FOTO: Dreamstime

1. Izberite primerno zelenjavo

Katera zelenjava je primerna za vaš balkon? Pravzaprav vsa! Najbolj se obnesejo solata, paradižnik, jajčevci, paprika, redkvica … Lahko pa ste tudi malo bolj drzni in se odločite za sadike sadja in jagodičevja, ki se dobijo v mini verziji. Izbira je res neverjetna! Tako lahko na primer na svojem balkonu gojite celo breskev.

Z mini zelenjavo in sadjem bo vaš balkon postal raj za zdravo sladkanje. Obljubljamo, da boste pozabili na kuhinjsko omaro, kjer skrivate zaloge sladkarije. Balkon bo postal vaš najljubši prostor, saj boste imeli na dosegu roke tisoč in en plod za grizljanje – jagode, balkonske breskve, paprike in sočne paradižnike …

Če smo že pri paradižnikih! Skupaj z baziliko so prava poslastica, nad katero bodo vsi navdušeni.

2. Z zelišči ne morete zgrešiti

V vsakem domu morajo biti tudi sveža zelišča. V primerjavi z zelenjavo imate pri zeliščih na voljo večji manevrski prostor. Gojenje zelišč ni le zabavno, ampak je tudi koristno. Zelišča okrasijo okenske police na čisto svoj način, koristna so za zdravje, z njimi pa lahko izboljšamo vsako jed.

Rožmarin, bazilika, timijan, žajbelj, koper, koriander, drobnjak in peteršilj preprosto ne smejo manjkati na vašem balkonu! Glede na to, da zasedejo resnično malo prostora in jih lahko posadimo v majhna korita, si jih lahko omisli vsak. Le kdo si ne želi, da bi imel na okenski polici, na vroč poletni dan, slastno meto za mojito?

Sicer pa lahko zelišča že kupite v lončku. Le domov jih prinesete in zabava se začne!

Uživajte ob pogledu na zelenje, ki bo krasilo vaš balkon ali okenske police.
Uživajte ob pogledu na zelenje, ki bo krasilo vaš balkon ali okenske police./ FOTO: Profimedia

3. Katera korita?

Pravzaprav je vsaka posoda, ki lahko zadrži večje količine zemlje, primerna za gojenje zelenjave. Korita, večja ali manjša, omogočajo večjo prilagodljivost, na voljo pa so različne velikosti, oblike in materiali – od plastičnih, keramičnih do glinenih posod. Manjše vrtnine in tudi zelišča, ki ne zasedejo veliko prostora, lahko gojimo tudi v visečih posodah in si s tem še dodatno zagotovimo prostor. Posode, v katerih imate namen saditi vrtnine, morajo biti dovolj velike, globoke in široke. Več zemlje, kot lahko daste v posodo, boljše je za same pridelke.

Pazite tudi, da so korita takšna, da jih z lahkoto prestavljate po balkonu. Zelenjava in zelišča potrebujejo veliko sonca in naravne svetlobe, zato je dobro, če jih postavite na sončne predele balkona.

Gojenje zelišč ni le zabavno, ampak je tudi koristno.
Gojenje zelišč ni le zabavno, ampak je tudi koristno./ FOTO: Dreamstime

4. Koliko vrst zemlje obstaja?!

Ja, če ste začetnik, vas lahko to zelo zmede. Jasno je, da so si rastline različne in da za rast potrebujejo različno zemljo, gnojila, količino vode in podobno. Nekateri se prav zaradi tega ne lotijo vrtnarjenja, saj se v vseh teh podatkih izgubijo … in opustijo sanje po lastnem vrtu. Nikar!

Za sajenje, tako kot pri navadnem vrtu, uporabite zemljo, ki je bogata z organskimi snovmi, zraven pa ne pozabite tudi na gnojila. Pri zelenjavi, ki je vzgojena na manjši površini zemlje, velikokrat pride do hitrejšega izhlapevanja vode in izsuševanja zemlje, zato moramo prav zemlji nameniti največ pozornosti. Na vsake toliko časa se mora preverjati tudi vlažnost zemlje. S časom se pridobi tudi občutek, kdaj in kako zalivamo.

Sadike ali semena?

Če ste začetnik, je bolje, če kupite sadike, saj boste imeli manj dela. Če se boste odločili za semena, boste kar nekaj časa čakali, da bo kaj pokukalo iz zemlje. Prav tako bodo lončki napolnili balkon ali okensko polico, če pa živite v stanovanju, potem sklepamo, da ste s prostorom omejeni. Velikokrat se tudi zgodi, da semena ne vzklijejo ali rastlinice propadejo. Prav zato vam svetujemo, da se kot začetnik odločite za sadike, ki jih dobite tudi v Bauhausu.

Vse to in še več – tako zelišča, sadje, jagodičevje, zemljo, gnojila, primerno orodje in veliko izbiro korit ter posod – dobite v vašem najbližjem BAUHAUS trgovskem centru, ki je vedno bogato založen, tako da bo vsak vrtičkar, ne glede na to, ali je že izkušen ali začetnik, našel tisto, kar potrebuje.

Sponzorirana vsebina

NOVICE
'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
ŠPORT
Kopitar odločen: Zadovoljni bomo le z vrnitvijo ...
POP IN
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
TV ODDAJE
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
VIZITA.SI
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
OKUSNO.JE
Nasveti za preprečevanje želodčnih težav med ...
ZADOVOLJNA.SI
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
MOSKISVET.COM
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
BIBALEZE.SI
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
CEKIN.SI
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
DOMINVRT.SI
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
BIBALEZE.SI
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?