Irena

(Foto: VOYO)

Mama Irena, oče Ivan, sin Aleksej in hčerka Katarina – to je družina Maučec. V obdobju, ko bi morala Irena in Ivan sijati od sreče, se je njuno življenje obrnilo na glavo. Pri rosnih 21 letih je namreč Irena prvič zanosila in nenadoma so se ji začele pojavljati težave z zobmi. Preiskave so pokazala, da ima v levem predelu obraza štiri tumorje, kosti skorajda več ni bilo. »Zdravniki so predvidevali, da naj bi imela še približno eno leto življenja. Na začetku sem se skoraj predaja, ampak me je Ivan pobral iz tal in rekel, glej, borila se bova, to bova prestala.« Ivan se spominja tistih trenutkov, kot bi se zgodili včeraj. »Ves čas sem bil z njo, jo pospremil na vsak pregled.« Takrat je Irena Ivana vprašala, ali bi se poročila: »Če že moram umreti takšna, mlada, ali bi mi dal svoj priimek

Vse pretekle oddaje DELOVNA AKCIJA si lahko ogledate na VOYO!

Seveda je rekel ’ja’. Da je mama ogromno pretrpela, se zavedata tudi sin in hčerka. Oba sta zato neizmerno hvaležna za vse, kar imata, za vso ljubezen, ki sta je bila kljub neznosnemu trpljenju hvaležna. Po več kot 30 težjih posegih, in ogromno manjših v lokalni anesteziji je Irena zdrava, čeprav se rak lahko vsak trenutek vrne. Enkrat se je že, sedaj verjame sama, da je konec. Mora verjeti, če želi ostati močna. Zelo dobro se spominja prve operacije, ki je trajala več kot 13 ur, kost so ji vzeli iz noge. »Ko so jo peljali iz operacijske sobe na oddelek, sem rekel, preživela si,« se s solzami v očeh spominja Ivan. Psihične bolečine so bile veliko hujše od fizičnih.

Z možem sta si zelo dolgo želela obnoviti hišo in otrokoma zagotoviti prijeten dom. Ivan je nekako uspel urediti otroški sobi, za ostalo je zmanjkalo denarja. Največja težava v hiši je bila vlaga, posledično je bilo bivalno okolje vse prej kot zdravo. Težav je bilo v hiši seveda še cel kup, zato jih je bilo preprosto nemogoče odpraviti, glede na celotno situacijo. Kljub temu, da je Ivan garal od jutra do mraka skoraj vse dni v letu.

Na srečo pa obstajajo dobri ljudje in mednje vsekakor sodi celotna ekipa Delovne akcije. Družini Maučec so prenovili dom in v njihovo življenje vrnili upanje na boljše čase.

Donacije 5