Veneta

(Foto: VOYO)

»Veneta je zelo posebna deklica,« potrdi Vesna Vojvoda Gorjan, pomočnica ravnatelja. »Je sicer prijazna do ostalih, vedoželjna, zelo skromna. Me je pa pred kratkim zelo zelo močno presenetila. Potrkala je na vrata moje pisarne in izpovedala se je, da živi v leseni hiši, baraki, kjer nimajo spalnic, kjer ni ogrevanja, kjer je bilo v tistih dneh, ko je brila primorska burja, hladno. In da bi dala vse na svetu, da bi živela v boljših pogojih. Povedala pa mi je še, da ima krasno družino, da je v svoji družini ljubljena, da jo imajo radi. Da ima krasno učiteljico, šolo, prijatelje in da ji manjka do sreče samo še to.« Za konec je Vesna tudi sama Ano prosila, da naj deklici pomagajo, če le imajo možnost.

Vse pretekle oddaje DELOVNA AKCIJA si lahko ogledate na VOYO!

No, preden je padla končna odločitev, se je Ana odpravila na obisk k družini Bitiči, da se na lastne oči prepriča, v kakšnih razmerah živijo. In bilo je veliko huje, kot si je lahko predstavljala. »Sanjam o hiši. To so moje največje sanje,« ji takoj na začetku v solzah potrdi kar Veneta sama. Veneta, njena mama Flori in oče Fetah so po življenjskih turbulencah ostali skoraj brez vsega. »Očetu in mami sem zelo hvaležna za ves trud zame. Dajeta čisto vse zame.« »Seveda ji ne moremo nuditi vsega, a trudimo se, da ima vsaj osnovne stvari. Tudi če mi nimamo, za njo mora biti,« pove 66-letni oče, ki mu je zaradi situacije, v kateri živijo, zelo težko. Še težje je 52-letni mami: »Samo Veneta mi daje voljo, da grem naprej.« Družinski prihodki so zelo skromni, staršema se trga srce, ko vidita hčer jokati. Skromna deklica ima – kot pravi sama – skoraj vse, manjka ji le en, poseben prostor. Do nedavnega se je namreč celo učila na postelji, ki je pravzaprav razpadla zofa. Vrstniki se ji posmehujejo, zaradi česar joče vsak dan. Baraka, v kateri so živeli, je razpadala z vseh strani, z njimi so živele miši. Najbolj zaskrbljujoče je bilo dejstvo, da starša nista več rosno mlada in tudi zdrava ne, hčerki pa nista mogla zagotoviti niti tega, kar potrebuje trenutno, kaj šele lepše prihodnosti.

A na srečo obstajajo dobri ljudje in zagotovo najboljši so člani srčne ekipe Delovne akcije, ki so ne le izpolnili Venetine sanje, pač pa celotni družini pričarali bolj varen in zdravju prijazen dom, ki si ga sami ne bi mogli nikoli privoščiti. Poleg tega je Ana pospremila družino tudi na njihov pri skupni izlet, Veneta pa je spoznala svojo najljubšo igralko.

DA donacije 4