Terasa

(Foto: iStock)

Najbolje je, da se do balkona ali terase dostopa iz kuhinje ali dnevne sobe, saj ju tako lahko uporabimo, tudi ko dobimo obiske.

Idealna velikost

Idealne velikosti terase oz. balkona ni, saj se da z malo domišljije prijetno urediti tudi manjše balkone. V takih primerih je pomembno, da izberemo majhno, po možnosti zložljivo vrtno pohištvo, število stolov naj bo enako številu ljudi, ki balkon uporabljajo. V primeru obiskov pa je najbolje stole pospraviti in mizico pomakniti na sredino. Če želimo na balkonu gojiti zelišča, potem si namesto velikih korit raje umislimo stojala za balkonske rože, ki jih pritrdimo na zunanjo stran balkonske ograje, kamor umestimo tudi prostor za sušenje oblačil, če nimamo sušilnega stroja. V primeru manjšega balkona je najbolje, da si domači ekološki otoček uredimo v kotu kuhinje, saj bi v primeru, da bi koše za ločevanje smeti imeli na balkonu, ta hitro postal neuporaben in poln odvečnih predmetov in smeti. Majhen balkon je lahko raj sredi mesta, morda se bo treba odpovedati le velikemu balkonskemu žaru.

Kako optično povečati prostore?

Dom z najlepšim razgledom

Čim prej se jih znebite

Terasa

(Foto: iStock)

Popolna terasa

Ko obstaja možnost, da se teraso uredi npr. na strehi garaže ali delavnice, potem v resnici nimamo omejitev ne pri izbiri ograje ne pri dodatkih, ki nam bodo omogočili kvalitetnejše bivanje, saj je prostora dovolj, da si izpolnimo vse želje.

Na teraso lahko umestimo večje, oblazinjeno vrtno pohištvo, ki ga postavimo blizu stene oz. vrat v notranjost hiše. Če bo terasa naš osrednji zunanji prostor, potem lahko nanjo postavimo tudi žar – plinskega ali na oglje, odločitev je stvar naših preferenc, na sredino mize pa lahko postavimo električnega, saj je na terasi zagotovo tudi kakšna vtičnica.

Prenavljali, preurejali in opremljali pa bodo tudi v oddaji DELOVNA AKCIJA, ki bo na sporedu vsako soboto ob 21.10 na POP TV. Ne zamudite!

V en vogal terase lahko umestimo jakuzzi, ki nas bo v vročih poletnih dneh hladil, v malce hladnejših pa grel. V drug vogal terase lahko umestimo velika korita, v katera posadimo svoje najljubše lončnice ali gojimo svojo zelenjavo. Korita za paradižnike so lahko višja in imajo tudi okrasno funkcijo, medtem ko lahko solato zasadimo v plitvejše korito. Pri zidanih ograjah se lahko poigramo tudi z osvetlitvijo terase in vanjo vgradimo manjše lučke, ki ob poletnih večerih nudijo ravno pravšnjo, intimno svetlobo. Za bolj tradicionalen izgled terase priporočamo, da nanjo položite ploščice, tisti, ki pa si želite teraso modernejšega izgleda, se odločite za ladijski pod, ki bo terasi dal pridih brezčasnosti.

Nadstrešek

Ne glede na to, ali urejamo balkon ali teraso, je pomembno, da predvidimo nadstrešek, ki nam bo v vročih dneh nudil senco, v deževnih pa streho nad glavo, zato je bolje, da je iz materialov, ki ne prepuščajo vode (npr. zidan ali iz polikarbonatne plošče), pri večjih zunanjih površinah pa lahko tak nadstrešek podaljšamo s platnenim, ki ga odpremo samo, ko potrebujemo dodatno senco. Če te možnosti nimamo, je alternativa lahko senčnik. Oboje omogoča tudi nekaj zasebnosti pred morebitnimi nezaželenimi pogledi iz okoliških stavb.

Terasa

(Foto: iStock)

Pasica DA