Kamin

(Foto: iStock)

Zidan kamin

Zidanih zunanjih kaminov je približno toliko, kot je ljudi, ki se zanje odločijo. Zidan kamin lahko kupimo v specializirani trgovini in je sestavljen iz podnožja, kurišča in dimnika. Lahko ima seveda tudi kakšne dodatke na zunanji strani, kot so odlagalne police ali prostor za drva. Zidan kamin lahko tudi sami zgradimo, glede na naše želje in prostor, kamor bi ga postavili, pa prilagajamo posamezne elemente. To največkrat pomeni, da kamin nima dimnika, kar predstavlja težavo le, če so v okolici kakšne hiše. V primeru, da ga zgradimo nekje na samem, ni tako pomembno, v katero smer odnaša dim.

Kako do sanjskega balkona ali terase?

Čudovita letna kuhinja naših bralcev

Kuhinje, ob katerih se vam bodo pocedile sline

Nad kuriščem ima vsak zidan kamin železno držalo za hrano, v kaminu pa zakurimo ustrezno trdo gorivo, največ krat oglje, lahko pa tudi neobdelan les. Če nam kurjenje trdih goriv ne ustreza, lahko nanj postavimo tudi plinsko ploščo za žar.

Žar

(Foto: iStock)

Prenosni žar

Prenosni žar je idealna rešitev, ko na vrtu nimamo dovolj prostora, da bi si kamin zgradili. Na trgu obstaja ogromno prenosnih žarov v res velikem cenovnem razponu. Za kampiranje in piknike v naravi je na primer primernejši manjši prenosni žar, na domači vrt ali teraso pa lahko postavimo žar, ki ima dve peči in tri površine za pečenje, pravi žar mojstri pa bodo znali ceniti tudi termometer, ki se skriva v pokrovu.

Prenosni žari so lahko na oglje ali plin, lahko pa so tudi električni. Katerega bomo izbrali, je odvisno od naših preferenc oziroma okusa. Hrana, pečena nad ogljem, ima namreč drugačen okus kot hrana, ki jo spečemo na plinski ali električni plošči.

Ogenj za jedi izpod peke

Pravi gurmani pa bodo seveda najbolj cenili hrano, pripravljeno v litoželezni posodi in ki se je pekla pod ogljem. Za pripravo hrane na ta način potrebujemo gomilo oglja, ki jo lahko zakurimo nekje na tleh, stran od suhega drevja in hiš, ali pa na zidanem kaminu. Če se odločimo za slednje, moramo najprej odstraniti železno držalo za hrano.

Poskrbimo za varnost

Vsakič, ko kurimo na prostem, pa naj bo to na domačem vrtu ali ob vodi, moramo poskrbeti za ustrezno varnost. Kuriti moramo na ravni podlagi, stran od vnetljivih predmetov, ob sebi pa vedno imeti možnost gašenja, če nam ogenj uide izpod nadzora.