Klemen

Klemen ne ve, kaj pomeni mamina ljubezen.

Skoraj nemogoče si je predstavljati, da se mati brez slabe vesti odpove otroku in ga noče več videti. A žal se tudi to dogaja in eden teh otrok je danes 13-letni Klemen iz Tržiča. Čeprav mu oče nudi neizmerno ljubezen in zanj daje vse, kar je v njegovi moči, so razmere, v kakršnih sta živela, do srca ganile prijateljico Matejo. Ko je prvič stopila v njuno hišo, sploh ni mogla verjeti, kako žalostna je v resnici situacija in takrat se je odločila, da mora ukrepati, da mora pomagati. Poziv na sodelovanje v oddaji Delovna akcija je prišel kot naročen, nemudoma je prijavila družino Kuhar.

Izpolnite prijavnico spodaj in se potegujte za praktično nagrado Delovne akcije!

'Ne vem, kaj pomeni mamina ljubezen'

Življenje družine je bilo zaznamovano z neizmernim trpljenjem, boleznijo, zanemarjanjem in strtimi srci. Še najhuje pri vsem tem pa je, da gre za strto otroško srce. Jože se v pripovedi vrne nekaj let nazaj in prizna, da se je v nekdanjo partnerico zaljubil na prvi pogled. »Prvi dve leti je bil odnos fenomenalen, ko pa se je rodil Klemen, je šlo vse le še navzdol. Začelo se je zmerjanje z njene strani, šikaniranje.« Pri dveh letih so Klemenu odkrili tumor na levi ledvici. Diagnoza, ki pretrese vsakega starša. »Ne veš, kje si in kaj se dogaja. Ne veš, kaj bo, kako bo. Ponoči se zbujaš preznojen …« Na srečo je Klemen bolezen premagal, a so se pota njegovih staršev ločila in tako je zaživel z mamo in njenim novim partnerjem. Očeta je strlo. »Takrat se mi je svet obrnil na glavo, bilo je zelo težko, obupno sem ga pogrešal. Imel sem celo občutek, da ga mati sploh ne mara.« To potrdi tudi Klemen sam: »Ne vem, kaj pomeni mamina ljubezen.« Ne spomni se, da bi ga kdaj objela. Pred osmimi leti je Jože prejel klic s CSD Domžale, rekli so mu, naj gre vrtec in Klemena vzame k sebi zaradi zanemarjanja in nasilja v novi družini. Mama in očim sta ga namreč pretepala in pošiljala v kot. Odkar ga je k sebi vzel oče, Klemen mame več ni videl. To je bila tudi njena želja, kar je izjavila celo na sodišču. »Ne razumem, kako lahko katera koli mama zapusti svojega otroka, le kaj sem zgrešil, da me je zapustila?!« se s cmokom v grlu sprašuje Klemen.

Na srečo mu očetove ljubezni ne primanjkuje. Ta bi za svojega sina naredil vse, a se zaveda, da vsak otrok pogreša mamo. Še toliko težje je, ker nima sredstev, da bi lahko Klemenu zagotovil lep in udoben dom ter varno prihodnost. Na srečo pa je pri tem na pomoč priskočila srčna ekipa Delovne akcije in iz stare razpadajoče hiše naredila čudovit dom za očeta in sina.

Donacije 6