Hiša

(Foto: iStock)

V Sloveniji je tradicionalna klasična gradnja, se pa vse pogosteje odločamo tudi za montažne hiše. Za obe potrebujemo gradbeno dovoljenje.

Kako do gradbenega dovoljenja?

Tako bo okolica vaše hiše popoldna

Največje napake pri opremljanju dnevne sobe

Tako bo vaš dom videti luksuzno

Ali je klasična gradnja že preteklost?

Ni. Prednosti klasične gradnje, ki ji rečemo tudi mokra gradnja, saj potrebujemo za gradnjo tudi vodo, je, da lahko časovnico gradnje prilagodimo svojemu finančnemu stanju, saj se zidane hiše gradi po fazah, med katerimi je lahko premor. Še ena prednost tovrstne gradnje je, da lahko marsikaj postorimo sami oziroma s pomočjo sorodnikov in prijateljev. Sami izbiramo tudi kakovost materialov, s katerimi bomo gradili. Zidane hiše omogočajo tudi akumulacijo toplote, kar pomeni, da se počasneje ohlajajo in segrevajo.

Gradnja hiše

(Foto: iStock)

Povedano drugače – ni nam že ob prvem vročinskem valu v njej vroče, prav tako pa ostane hiša prijetno topla še nekaj časa po tem, ko ugasnemo ogrevalni sistem. Življenjska doba zidanih hiš je, ob primernem in rednem vzdrževanju, lahko nekaj sto let.

Prednosti montažne gradnje

Montažne hiše so od zidanih malce cenejše, je pa res, da poteka gradnja teh v enem kosu od začetka do konca, kar pomeni, da moramo imeti finančno konstrukcijo dodelano že pred samim začetkom gradnje. Ker so vsi elementi montažne hiše narejeni tovarniško, je hiša postavljena v nekaj mesecih, saj jo izvajalci na sami lokaciji le sestavijo. Na ta način je hiša hitro »pod streho« in zaščitena pred zunanjimi vplivi. Še ena izmed prednosti montažnih hiš je izolacija – ker je les dober izolativni material, so stene zelo dobro toplotno izolirane. Ob sočasni vgradnji oken in vrat, ki dobro tesnijo, lahko tako prihranimo veliko toplotne energije. Montažne hiše so tudi primerne za področja, kjer je nosilnost tal iz katerega koli razloga zmanjšana. Ob morebitni poškodbi katerega dela hiše je sanacija precej preprosta, saj se poškodovani del le zamenja.

Katera hiša je primerna za vas?

Če je vaš edini pomislek pred gradnjo montažne hiše ta, da naj ne bi bila tako varna kot zidana, si lahko oddahnete, saj lesene konstrukcije brez težav kljubujejo tako vetru kot tudi snegu in potresnim sunkom. Če pa želite zelo posebno hišo, v kateri bodo lahko bivali tudi vaši potomci, potem je bolje, da se odločite za klasično gradnjo, saj imajo montažne hiše življenjsko dobo le okoli 50 let. Kar se samega podnebja tiče, sta za Slovenijo povsem enakovredno primerna oba načina gradnje.

Ne glede na to, ali se boste odločili za montažno ali zidano hišo, poskrbite, da bo hiša pasivna oziroma energetsko varčna, saj boste tako naredili nekaj za okolje in svoj žep.