Nada

Nada ujeta v trenutku, ko je izvedela, da ji bodo prenovili dom. (Foto: VOYO)

V 2. oddaji Delovna akcija je priložnost dobila družina 58-letne Nade, ki je izgubila še zadnji žarek upanja v svojem življenju. Še do nedavnega je bila prepričana, da je njenega življenja konec. "Nimam več upanja, moje življenje nikoli ni bilo postlano z rožicami. Preveč gorja, odkar sem na svetu." Tako težkih stvari, kot jih je doživela sama, ne privošči nikomur. "Starša videti jokati je nekaj najhujšega," v solzah prizna tudi Nadina hči Sabina.

Že v otroštvu je bila Nada priča alkoholu, ki ga je njen oče redno užival. Alkoholizem je v družino prinesel tudi nasilje. Oče se je spravljal tako rekoč na vse družinske člane, velikokrat so morali celo bežati. Najhuje je bilo, ko je Nada dopolnila 13 let. Takrat je bilo tako hudo, da o tem ne more niti govoriti. Prišlo je tako daleč, da je oče moral v zapor. Kasneje so se nekatere stvari ponovile in takrat si je vzel življenje.

Before, after2

Stanovanje prej in potem

S 17-imi leti se je Nada poročila z Jožetom. Mislila je, da bo on rešilna bilka v njenem življenju, a ponavljati se je začela stara zgodba. Rodilo se jima je 6 otrok in čeprav se je zdelo, da gre vse dobro, je v družinsko ’srečo’ znova posegel alkohol. Jožetovo pitje je pustilo brazgotine na duši vseh šestih otrok. "Mislim, da očetove napake ne bi mogel ponoviti nikoli," pove eden od sinov. Tudi Sabina pove, da še vedno nanj gleda z nekakšno distanco.

Jože je danes invalid na vozičku in čeprav je sedaj že Nadin bivši mož, zanj še vedno skrbi ves čas, z njo tudi živi. Ne glede na to, kakšno gorje ji je v življenju povzročil. To pove, kako dobra oseba je in da se vedno bori do konca. "Oprostiš, pozabiš pa ne," s cmokom v grlu pripomni Nada.

V istem stanovanju tako danes poleg Nade in Jožeta živi tudi Sabina s hčerko Kristino, sinovi so se preselili na svoje. Nasilje pa ni bila edina negativna stvar v njihovem življenju, tudi finančno stanje družine je zelo žalostno. Tako zelo, da v 25 letih, odkar tu živijo, ni bilo denarja, da bi kar koli prenovili. Temu primerno je bil njihov dom v katastrofalnem stanju.

Ko je ekipa Delovne akcije izvedela za njihove težave, se je odločila, da Nadi povrne vero v boljše čase. In ko je Ana potrkala na njihova vrata in jim sporočila, da jim bodo prenovili dom, so se vsem po vrsti ulile solze. Za spremembo solze sreče.

Za pet dni so se morali odseliti, pridni mojstri pa so zavihali rokave. Med odsotnostjo jih je Ana peljala tudi na večerjo, Nadi pa je med drugim sporočila, da bo imela čisto svoj vrtiček, dobila je tudi novo kolo.

A to je bila le pika na i, glavno presenečenje so člani Nadine družine doživeli, ko so se po petih dneh vrnili v svoj dom. V dom, ki ga pravzaprav sploh niso prepoznali. Tako se je za njih začelo novo poglavje. Sončno poglavje.

Donacija2