Prenova

(Foto: iStock)

Kakšen izziv vam predstavlja sodelovanje v oddaji Delovna akcija? Kako ste se znašli do sedaj?

Oddaja Delovna akcija združuje mojo strast do oblikovanja ter mojo socialno plat – pomagati ljudem v stiski. Skupaj z ekipo uresničujem ideje, ki sem si jih zamislila v trenutku, ko sem stopila v prostor. In trenutno nam to odlično uspeva. Delovna akcija ni zgolj oddaja, kjer samo malo obrnemo pohištvo in prebarvamo kak zid ali dva. V oddaji želimo na najboljši način spremeniti in izboljšati bivanje v prostorih, kar nam včasih predstavlja kar hud izziv. Ampak nobena moja, še tako nora in na videz neizvedljiva ideja ne bi bila mogoča brez odlične podpore in pomoči gradbenikov. Priznam, da sem se na začetku malo lovila, ampak z vsako oddajo je bolje. Z vsakim projektom sem bolj zadovoljna. Spremembe so več kot očitne, kar boste lahko opazili tudi sami.

Kako v sklopu oddaje poteka načrtovanje notranje opreme – je vse vaša ideja ali se uskladite z željami lastnikov? So kakšne želje prezahtevne/neizvedljive?

Ker so to tedenski projekti, za načrtovanje katerih nimam veliko časa, večino kosov najdem med izdelki, ki so na zalogi v naših trgovinah s pohištvom. Večino kosov izberem po lastnem okusu, a hkrati tako, da se bodo lepo vklopili v domovanje posameznika ter družine.

Ula Kokalj

Ula Kokalj, notranja oblikovalka (Foto: Nina Lončarič)

Seveda ugodim tudi želji lastnikov. Presenetilo vas bo, kako skromne so njihove želje. Ampak, kadar se da, se zmeraj potrudim, da upoštevam tudi kak njihov predlog. Včasih pa enostavno čutiš, česa si želijo, čeprav tega niti ne povedo na glas. Trenutno se še nisem znašla pred kakšno neuresničljivo željo.

Glede na to, da je pomlad tudi na splošno čas za prenovo, preurejanje – morda kakšen splošen nasvet za naše bralce – na kaj naj pazijo, ko se odločajo za notranje opremljanje doma?

Zmeraj se držite načela, da je manj več. Spomladi je čas, da se znebimo nepotrebne navlake in osvežimo svoje domovanje s prekrasnimi pasteli. Pri opremljanju majhnih prostorov ne pretiravajte z velikostjo in številom pohištva. Za optično povečanje prostora se poigrajte z ogledali. Zamislite si kos pohištva/dodatka, ki bo fokus vaše sobe/stanovanja. Sama sem ljubiteljica luči, zato v vsakem prostoru pustim svoj pečat – zame značilno svetilko. Naj vas ne bo strah si drzniti. Še zmeraj je to vaše domovanje, v katerem mora dihati vaš karakter. Detajli so tisti, ki vam bodo poživili dom. Zofo in posteljo napolnite z blazinami, čeprav jih boste vsak večer metali po tleh, nikar ne pozabite na cvetlice. Čeprav si včasih želimo vse, kar imamo, razstaviti po stanovanju, pa naj zbiralci prahu ostanejo v čim manjšem številu na naših poličkah.

Kakšen stil opremljanja je trenutno v modi? Katere barve prevladujejo?

Smo v fazi, ko nekako ne moremo točno določiti, kaj je in in kaj ni. Vračajo se vintage kosi pohištva s pridihom sedanjosti, hkrati pa najdemo moderne, čiste linije kuhinj. Vedno bolj se uporablja eklektični stil, mešanica različnih stilov, barv in detajlov. Enostavno se ljudje ne moremo več opredeliti za en sam slog. Med barvami ne moremo mimo pastelov, ki so večni. Črnina ni več samo za v omaro, ampak tudi za stene in pohištvo. Tako kot pri modi, sta tudi pri opremljanju moderna pastelno rožnata ter siva. Siva je spadala med barve leta 2017. Siva v vseh odtenkih, tako na zidovih kot tudi v barvi tkanine blazine na zofi.

Če se ne lotevamo celostne prenove – morda kakšen nasvet, kako lahko za malo denarja zgolj osvežimo stanovanje?

V Sloveniji obstaja kar nekaj trgovinic, kjer lahko za malo denarja kupite ogromno različnih dodatkov, ki so trenutno moderni in bodo v vaše domovanje vnesli nekaj svežine. Največjo spremembo, ki niti ne zahteva visokega proračuna, naredi že sama barva zidov. Zamislite si novo barvo stene v spalnici za vzglavjem postelje. Odprite prostor z lahkotnimi zavesami, zamenjate prevleke za blazine na kavču, prazen zid napolnite s fotografijami, kupite šopek rož, drznite si, naj bodo umetne. Uporabite svečke, okrasno kamenje, mize ne pokrivajte s prtom, pustite jo golo, namesto prta pa uporabite barvaste podkrožnike. Debel, kosmat tepih za nekaj časa pospravite na podstešje in si omislite kakšno preprogo iz sisala. Ne bojte si uporabiti barv. Barve so tiste, ki bodo osvežile ter poživile vsak vaš prostor.

Pasica DA donacije1