Sam stil izhaja iz opremljanja t. i. stanovanj loft, ki so v osnovi velik, nedokončan prostor (na podstrešju) z odprto zasnovo. Najprej se je stil razširil pri oblikovanju poslovnih prostorov in nato tudi privatnih domovanj.

Slog se je tako uveljavil predvsem zato, ker nudi paleto možnosti pri združevanju starega in grobega z novim in urejenim, prav tako pa se življenjski slog ljudi spreminja in so tovrstna sodobna stanovanja popolna alternativa predmestni hiši z vrtom.

Odprta zasnova

Glavna karakteristika sodobnih stanovanj v industrijskem slogu je odprtost prostorov. Edini ločen prostor je navadno kopalnica, pa še ta je lahko ločena le s stekleno prosojno steno s kovinsko konstrukcijo. Zasebnost oziroma umik iz dnevno-bivalnega prostora nudi galerija, ki služi kot spalnica, in se dviga nad celotnim prostorom. Postelja je ogromna, lahko je kovinska ali pa izdelana iz industrijskih palet.

Minimalistična oprema

Največji pečat industrijskemu stilu dajejo opečnate stene, razgaljeni tramovi in inštalacije, ki se, namesto v steni, nahajajo na površju zidov in pod stropom. Ravno zaradi teh mogočnih elementov je ostala oprema precej minimalistična – v takšnem stanovanju ne bomo videli masivnih ali vgradnih garderobnih omar. Mešajo se leseni in kovinski kosi pohištva, dodatki za dom pa so nevtralnih zemeljskih barv, saj to malce omehča sam prostor. Za industrijski slog je značilno, da se pohištvo (kuhinja, regal za TV-sprejemnik, knjižne police, kavči in počivalniki …) in dodatki (razsvetljava, jedilniški stoli, okrasni predmeti …) ne nujno ujemajo, kar pa še ne pomeni, da ni vsak kos skrbno izbran in postavljen na pravo mesto v ta ogromni prostor. To dosežemo z mešanjem starega (star usnjen kavč, preproga in lestenec z boljšega sejma …) in novega, tehnološko izpopolnjenega (moderna kuhinja z najnovejšo belo tehniko, ogromen TV-sprejemnik, računalnik višjega cenovnega razreda …), piko na i pa predstavljata naši lastni spretnost in kreativnost (postelja iz industrijskih palet, spletena odeja za na kavč, stenske slike …).

Rastline

Kar se sobnih rastlin tiče, velja: večje kot so, boljše so, saj lahko z njimi malce ločimo posamezna območja stanovanja (npr. kotiček za domačo pisarno), prav tako pa bi se majhne rastline v prostoru preprosto izgubile. Rastline postavimo kar na tla, ki so lahko lesena, kamnita ali (kar je zadnje čase najpopularnejše) iz poliranega betona, ali pa si omislimo t. i. zeleno steno oz. vertikalen vrt. To je tehnološko dovršena konstrukcija z vgrajenim zalivalnim sistemom, ki je zelo enostavna za vzdrževanje.

Kot rečeno – stanovanja v industrijskem stilu nudijo posebno bivalno doživetje.