Polona in Tjaša

(Foto: VOYO)

V prvi oddaji smo spoznali Polono, mati samohranilko iz Slovenske Bistrice, ki z devetletno hčerko Tjašo živi v majhnem stanovanju v zgradbi, ki je bila nekoč samostan. Ana se je najprej na obisk odpravila k Polonini najboljši prijateljici Boženi, da ji zaupa, zakaj si ravno onidve zaslužita prenovo doma. Božena in Polona se poznata že sedem let, spoznali pa sta se v vrtcu, kamor sta hodila njuna otroka, Tjaša in Aleks. Takoj sta se ujeli in ena drugi priskočili na pomoč pri varstvu otrok. "Polona je iskrena in dobra oseba, ki si vsekakor zasluži prenovo doma," Ani pove Božena. Tjaša doda, da si obe z mamico želita vsaka svojo sobo, mami pa še posebej večjo kuhinjo.

Hude preizkušnje so jo naredile močnejšo

V predstavitvenem videu spoznamo Polonino zgodbo. 40-letnico je življenje postavilo pred hude preizkušnje. Kot pove sama, si je zaobljubila, da bo dočakala 30-i rojstni dan svoje hčerkice. Za marsikoga preprosta želja, zanjo takrat skoraj neuresničljiva. Ko je bilo Tjaši komaj eno leto, je Polona namreč zbolela za rakom na jajčniku. Takrat jo je spreletelo, da lahko umre. A odločila se je, da ne bo umrla, da je rak ne bo ’pojedel’. In je ni! A v najhujšem obdobju svojega življenja je najbolj pogrešala podporo najbližjih.

Prenova DA1

"Bila sem zelo osamljena, nisem vedela, na koga naj se obrnem. Bila sem prepuščena sama sebi, kot neka žival v divjini, ki se ne najde." Doda še, da je bila razočarana nad možem, saj jo je zelo prizadel, in tudi nad ostalimi ljudmi. Ko človek zboli, namreč potrebuje oporo, ki pa je ona ni bila deležna. Tudi Tjaša potrdi, da ji očka večkrat kaj obljubi, potem pa tega ne izpolni. V času, ko je zbolela in ostala sama za vse, je najbolj potrebovala oporo mame, meni Božena. "Ni čutila, ni videla, da rabim pomoč, ko sem prišla do nje," potrdi tudi Polona. Je pa zato našla oporo v svoji hčerki, zaradi nje je ozdravela, zaradi nje se bori še naprej.

1. oddajo DELOVNA AKCIJA si lahko ogledate na VOYO, 2. oddaja pa bo na sporedu v soboto 14. aprila ob 21.10 na POP TV!

Ko ji je uspelo premagati zahrbtno bolezen, se je Polona začela izobraževati za varnostnico in kasneje dobila tudi službo. Ker je bila veliko odsotna, je bila Boženina pomoč še kako dobrodošla, pazila je namreč na Tjašo in pritekla, če je bilo potrebno, tudi sredi noči. Na srečo je Tjaša izjemno razumevajoča hči, ki zna ceniti malenkosti. "Večkrat mi reče, mami, hvala bogu, da imaš službo, ker marsikdo je nima," v solzah pove Polona in doda, da je srečna. "Ozdravela sem, službo imam, Tjašo imam, ki je zdrava. Imam vse, več ne rabim."

Za prenovo ni bilo denarja, toda ...

Čeprav je zadovoljna s tem kar ima in – kot pravi - ničesar ne potrebuje, pa je krvavo potreboval temeljito prenovo njen skromni dom. Pogumna mama s hčerko namreč živi v zgradbi iz 17. stoletja, ki je bila nekoč samostan. V stanovanju je največji problem predstavljala dotrajana električna napeljava, okna je bilo treba nujno zamenjati, rano tako sanirati plesen. Predvsem pa sta si obe želeli dodatno sobico za Tjašo. Žal za prenovo finančnih sredstev ni bilo.

A kot pravijo – upanje umre zadnje in dobrota je vedno poplačana. Tako je žarek upanja za Polono in Tjašo posijal na tisti čudovit dan, ko ju je obiskala Ana ter jima povedala, da sta ravno onidve tisti srečnici, ki jima bodo prvi prenovili dom. Solze sreče so lile v potokih in v hipu sta začeli pakirati. Za pet dni sta se morali namreč izseliti, saj je ekipo Delovne akcije čakalo ogromno dela. Pridni fantje pod vodstvom delovodje Bojana Žlebnika so zavihali rokave in se polni optimizma in delovne vneme lotili prenove.

Pet dni kasneje je napočil dan, da Polona in Tjaša vidita svoj novi dom. Njun odziv je bil neprecenljiv, celotni ekipi so se orosile oči. Trenutek, ko so se vsi zavedali, da je bilo vredno vsake kapljice znoja. Tjaša pa ni dobila le svoje sobice, ampak tudi mačko, ki si jo je od nekdaj želela.

Pasica DA donacije1