Anna Paynich, ki koze imenuje kar svoje terapevtke, ves svoj prosti čas na Kmetiji posveča njim. ’Vsaj 90 % bolezni izvira iz notranjega nemira, neravnovesja in koze pomagajo pri uravnovešenju in zdravljenju. Jaz potrebujem ljubezen in mir, kozice pa mi vse to dajejo brezpogojno, kar jim tudi vračam,’ je zaupala bivša tekmovalka v letošnjem MasterChefu in jih še naprej božala in se z njimi crkljala.

Letošnja pratika, ki si jo lahko brezplačno prenesete TUKAJ, sicer ne omenja tako blagodejnega učinka koz, uči pa, da so raziskave pokazale, da imajo koze celo različna narečja. Tudi Slovenci imamo sicer svojo avtohtono pasmo koze, ki je dobila ime po vasi, okoli katere je koza najbolj razširjena. To je Drežniška koza, po vasi Drežnica.

Koza in Anna NE OBJAVI PRED 11 10

Anna notranji mir ohranja v družbi koz. (Foto: POP TV)

Kozje mleko sicer učinkuje antikarcinogeno, protibakterijsko in protialergijsko in je še najbolj podobno človeškemu mleku, zato ga tudi lažje prebavljamo. Kozje mleko je tudi bolj hranilno od kravjega, saj vsebuje kar dvakrat več maščobnih kislin, ki pomagajo pri zdravljenju presnovnih bolezni, žolčnih kamnov in raztapljajo holesterol. Poleg številnih pozitivnih lastnosti kozje mleko s pridom uporabljamo tudi v kozmetiki.

Parjenje koz je izrazito sezonsko, in sicer se zgodi v drugi polovici avgusta, ko se dnevi pričnejo krajšati. Takrat si kozli začnejo urinirati v gobec, s tem pa se poveča izločanje testosterona. Brejost pri kozah traja pet mesecev.

Koza Kmetija

Kmetovalci so se ta teden razveselili dvanajstih koz. (Foto: POP TV)

Ne zamudite dogajanja na Kmetiji od ponedeljka do četrtka ob 21.00, izločitvena oddaja pa je po novem na sporedu ob 20.00 na POP TV. Zamujene oddaje vas čakajo na VOYO!