dominvrt
To so najbolj umazane površine v stanovanju
GOSPODINJSTVO

To so najbolj umazane površine v stanovanju

17.08.2018, 13:54
0

Že ničkolikokrat smo slišali, da je na straniščni školjki bistveno manj bakterij in ostale umazanije kot na številnih drugih površinah in predmetih v gospodinjstvu. Za družinske člane največjo nevarnost za zdravje predstavljajo kuhinjske krpe in vlažne brisače, pa pomivalno korito, kuhinjski pult ...

Kopalnica
Kopalnica/ FOTO: Profimedia

Vlažne krpe in brisače so poleg gobice za pomivanje posode idealno okolje za razvoj bakterij. Poleg tega, da dolgo zadržujejo vlago, se uporabljajo v prostorih, v katerih je že tako največ mikroorganizmov, kar ustvari ’dobitno kombinacijo’ za razmnoževanje bakterij. Nedavna raziskava z univerze v Arizoni je razkrila, da se koliformna bakterija, ki je načeloma prisotna v človeškem blatu in lahko povzroči zastrupitev in drisko, nahaja na kar 89 odstotkih krp in brisač v gospodinjstvu, medtem ko je bakterija E.coli prisotna na 25,6 odstotka brisač. Strokovnjaki opozarjajo, da imamo te brisače in krpe v rokah večkrat dnevno ter z njimi brišemo tako sebe kot tudi druge površine v stanovanju, kar pomeni, da se bakterije hitro širijo in lahko pridejo v stik tudi s surovim mesom. Zaradi vseh nevarnosti še poudarjajo, da brisač in krp ni dovolj le oprati v pralnem stroju in posušiti, saj se bodo bakterije spet razmnožile, ko bo tkanina spet vlažna. Za boljši učinek jih tako pred pranjem za dve minuti pomočite v mešanico vode in belila. Brisač, s katerimi si brišete obraz, ne uporabljajte v druge namene.

krtačka
krtačka/ FOTO: iStockphoto

Poglejmo, katera so še druga mesta, kjer se najpogosteje kopičijo bakterije

Pomivalno korito

Nobena novost ni, da je generalno gledano kuhinja eden najbolj umazanih prostorov v stanovanju, ta sloves pa si je pridobila tudi zaradi še enega legla bakterij – pomivalnega korita. Tam se namreč velikokrat najdejo ostanki hrane ter bakterije s krompirja, korenja ter druge zelenjave in tudi sadja, ker pa korito velikokrat ostane vlažno, čeprav si samo umijemo roke, je okolje za razmnoževanje bakterij še bolj ugodno. Da se temu izognete, ga vsaj dvakrat tedensko očistite z dezinfekcijskim sredstvom. Poskrbite tudi za odtoke, in sicer tako, da vanje vlijete mešanico enega litra vode in belila.

Lonček za zobne ščetke

Zagotovo ste že slišali, da je po vsakem umivanju zob potrebno dobro očistiti tudi zobno ščetko. Pa ste kdaj pomislili, da bi dobro očistili tudi lonček, v katerem hranite ščetke? Nekateri se sicer vsake toliko spomnijo tudi nanj, a v večini premalokrat. Četudi ščetke dobro obrišemo, iz njih še vedno kaplja, kam drugam kot na lonček in tako se ustvarja idealno okolje za bakterije. V kolikor je ščetk v lončku več, se tudi možnost za razmnoževanje bakterij poveča. Neka raziskava je pokazala, da se na kar 27 odstotkih lončkov nahajajo patogene bakterije, na 14 odstotkih pa stafilokoki, torej bakterije, ki sicer živijo v naravnem okolju, mnoge med njimi pa so človeku nevarne. Da bi kopičenje teh preprečili, je potrebno lonček dvakrat tedensko oprati v pomivalnem stroju ter ga prebrisati s sredstvom za dezinfekcijo.

Posodice za hrano hišnih ljubljenčkov

Pohvala vsem lastnikom hišnih ljubljenčkov, ki njihove posodice za hrano pomivajo po vsaki uporabi. Te posodice so namreč prav tako lahko pravo leglo bakterij, še posebej, če več dni pustimo, da psi ali mačke jedo iz nepomite posodice, četudi gre samo za brikete. Samo predstavljajte si, da kosilo jeste iz krožnika, umazanega še od prejšnjega obroka! Potrebno je seveda skrbeti za zdravje naših ljubljenčkov, zato posodice vsak dan operite v pomivalnem stroju, če ga nimate, pa jih pomijte ročno, enkrat tedensko pa jih za 10 minut namočite v mešanico vode in belila.

Kavni aparat

Morda boste presenečeni, toda na kar polovici testiranih kavnih avtomatov so našli številne bakterije in plesen. Najpogosteje je razlog v tem, da uporabniki redno čistijo samo posodice s filtrom, na ostalo pa pozabijo. Da bo vaš kavni avtomat kar najbolj čist in bo tako tudi vsakdanja kavica okusnejša, aparat enkrat tedensko razstavite, vse dele dobro umijte z mešanico vode in jabolčnega kisa, nato pa obrišite s papirnato brisačko.

Sekljanje čebule
Sekljanje čebule/ FOTO: Profimedia

Ročaj za pipo

Kot vemo, naše roke niso ravno vedno čiste, prej je treba namreč poprijeti za ročaj od pipe, da voda priteče, preden si jih umijemo. To naredimo enkrat dvakrat, tudi več desetkrat dnevno, le malokdo pa vsak dan ročaje od pip redno dezinficira. Enako velja za ročaj hladilnika. Vse ročaje in držala tako dnevno obrišite z dezinfekcijskim sredstvom ali jabolčnim kisom, tako tudi ne boste umazanije raznašali naokoli, predvsem na lasten obraz in v usta, ali celo na otroke.

Igračke hišnih ljubljenčkov

Vsak ljubljenček ima najmanj eno igračko, ki jo ves čas prenaša naokoli in tako kot posodice za pasjo hrano, so tudi igračke polne bakterij in umazanije. Da ne bi ogrožali zdravja naših živalskih prijateljev in posledično tudi lastnega, gumijaste in plastične igračke enkrat tedensko operite ročno ali v pomivalnem stroju, tiste iz blaga pa kar v pralnem stroju.

Kuhinjski pult

Na kuhinjskem pultu oziroma tako imenovani delovni površini se pogosto znajdejo predmeti, ki tja nikakor ne sodijo, pa naj gre za ključe, ki jih mimogrede odložimo, nakupovalne vrečke ali nekaj čisto tretjega. Vse te stvari na pultu pustijo svojo ’dozo’ bakterij, ki se nato prenesejo na hrano, če ga dobro ne očistimo. Tako vsaj enkrat dnevno poskrbite, da ga temeljito očistite z vodo in detergentom ali kisom.

Ročke na štedilniku

Na ročkah, s katerimi upravljamo štedilnik, so raziskovalci prav tako našli različne vrste bakterij. Ker vsak dan najmanj enkrat poprimemo za kakšno izmed njih iz potem umazanijo raznesemo naokoli, je pomembno, da jih redno čistimo. Enkrat tedensko jih snemite, če jih lahko, ter jih za nekaj minut potopite v mešanico vode in jabolčnega kisa.

Deske za rezanje

Naj bo lesena ali plastična, vsako desko za rezanje bodisi zelenjave bodisi mesa je zelo težko globinsko očistiti, saj se drobci hrane vanjo zažrejo, bakterije pa se kar kopičijo, predvsem če po pomivanju deske ne osušimo dobro.


 

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Vlada zavrnila predlog dopolnitve lex Magna
ŠPORT
Oblak podaljšal pogodbo, ki mu bo navrgla 10 ...
POP IN
Najbolj nepozabne obleke v zgodovini oskarjev
TV ODDAJE
'Če me bo kdo našel in dobil, bo ful srečen z ...
VIZITA.SI
20-letna Sanja prosi, da ji uresničijo še zadnjo ...
OKUSNO.JE
Hitro pecivo za vse priložnosti
ZADOVOLJNA.SI
Meghan Markle presenetila z neobičajnim videzom
MOSKISVET.COM
Neverjetna prevara: 20 let se je pretvarjal, da ...
BIBALEZE.SI
Tako lahko pomagate otroku, če ni priljubljen
CEKIN.SI
Upoštevajte pravilo 24 ur in zgodilo se bo to
DOMINVRT.SI
3 stvari, ki v dom vnašajo negativno energijo
ZADOVOLJNA.SI
Ste videli, kakšen videospot sta izdala Zala in ...