Sesanje v dnevni sobi

(Foto: iStockphoto)

Poskrbite za prepih

S sesanjem boste sicer relativno dobro odstranili prah s tal in preproge, a ko bo skozi okno posijalo sonce, se boste kar zgrozili ob pogledu na vse drobce, ki letijo po zraku. Da bi ta pojav kar v največji meri omilili in s tem preprečili, da se drobci zopet ’uležejo’ na tla, mizo ali police, naredite prepih ali vklopite klimo s funkcijo ventilatorja. S tem boste drobce prahu preprosto odpihnili iz stanovanja. No, vsaj nekaj njih!

Naredite antistatične krpice

V skodelico do polovice iztisnite limonin sok ter ga zmešajte s tremi žlicami olivnega olja. Lahko uporabite kakšno staro bombažno majico ali rjuho in izrežite manjše krpice, ki jih nato položite v plastično posodo, prelijete z mešanico olja in limoninega soka ter dobro zaprite. Pustite, da se namakajo kakšni dve uri, nato jih ožemite in jih postavite nekam, kjer se bodo dobro posušile. Ko bodo popolnoma suhe, jih razporedite po prostoru in privlačile bodo prašne delce. Perite jih ročno in postopek ponovite po tretji uporabi.

Dobro očistite sesalec

Čeprav je njegova primarna funkcija čiščenje, se v filtru sesalca kopičijo delci prahu in umazanije, kroženje zraka med sesanjem pa jih ponovno vrača v prostor. Da bi ta začaran krog preprečili, enkrat mesečno dobro očistite sesalec; zamenjajte filter ter z vlažno krpo prebrišite vse notranje kotičke, ki jih lahko dosežete.

Spomladansko čiščenje

(Foto: iStockphoto)

Uporabljajte ’pametna’ čistilna sredstva

Bistvo čiščenja prahu ni v tem, da ga razpršimo po prostoru, temveč da ga zberemo skupaj ter ga odstranimo. V posodo nalijte pol litra mlačne vode, vanjo kanite nekaj kapljic eteričnega olja po želji (meta, citrusi, sivka …), lahko tudi olivnega olja. V mešanico pomočite bombažno krpo, jo dobro odcedite in z njo prebrišite vse lesene in plastične površine, za steklene pa raje uporabite mešanico vode in kisa.

Pretresite preproge

Preproge so zagotovo največji ’zbiratelji’ prahu, zato je izjemno pomembno, da jih poleg rednega sesanja vsake toliko globinsko očistite. Sesalec namreč prah in umazanijo odstrani le površinsko, med nitmi pa se skriva pravo smetišče. Enkrat mesečno tako preproge in tekače odnesite ven in jih dobro pretresite ter pretolčite.

Še nekaj koristnih trikov

● Odstranite nepotrebne figurice s polic, kjer se prah vztrajno nabira. Posebej pozorni bodite na prostore, kjer se zadržujete največ časa, in na spalnico, saj so tam mikrobakterije, ki se nabirajo najbolj škodljive, trdi mikrobiolog Mark Sneller.

● Če ste alergični na delce prahu ali se pogosto zbudite z zamašenim nosom, razmislite o nakupu posebne prevleke, ki preprečuje nastanek škodljivih pršic na vaši vzmetnici ali odeji. Najmanj dvakrat letno prevleko temeljito operite v pralnem stroju ali ročno.

● Pred vhodnimi vrati postavite velik, masiven, debel predpražnik z gostimi vlakni in gumijasto podlog in na ta način karseda zmanjšajte vnos delčkov prahu v vaš dom.

● Vlažnost zraka v vašem bivalnem prostoru je pomembna, saj posledično vpliva na samo počutje. Priporočljivo je, da vzdržujete vlažnost nekje med 40 in 50 odstotki, na ta način tudi zmanjšajte pojav statične elektrike v vašem domu, ki privlači tudi nadeležen prah.

● Ceneni filtri za klimatske naprave vam zagotovo ne bodo v takšno pomoč, kot bi si želeli, ko gre za odstranjevanje problematičnega prahu, trdi specialist Aileen Gagney iz ameriškega združenja za probleme z astmo. Izberite takšne filtre, ki so kakovostni in obenem omogočajo nemoteno delovanje vaše klimatske naprave.

● Lesene, kovinske ali plastične pregrade je mnogo lažje očistiti kot zavese iz tkanin. Enostavno jih prebrišite z vlažno krpo in večna nadloga je odstranjena. V kolikor so vam vseeno bolj pri srcu barvite zavese, pričnite s čiščenjem karnise, nato posesajte prah po celotni dolžini zavese.

● Ne uporabljajte mehčalca pri pranju krp, s katerimi brišete prah, saj le-ta zmanjšuje njihovo sposobnost, da nase v največji možni meri vežejo prah.