Sobne rastline

(Foto: Thinkstock)

Radovednost otrok lahko vodi do nekaterih neželenih posledic, kot so bruhanje, driska, izpuščaj, alergije, bolečine v trebuhu ali glavobol. Če otrok zaužije del rastline, ki je strupena, lahko nastane blaga ali hujša reakcija, saj vsi otroci na njih nimajo enakega odziva.

Nekatere strupene sobne rastline

Nekatere sobne rastline, ki so nevarne za zdravje vseh, predvsem pa otrok, ki jih lahko med svojim raziskovanjem zaužijejo, so božična zvezda, sobna primula, filodendron, difenbahija, amarilis, sobna kala in monstera. Teh rastlin nikakor ne postavljajte v otroško sobo. Če se jim nočete odpovedati, jih preselite na višje police, nekatere med njimi lahko obesite s stropa.

Deklica z rožo

(Foto: Thinkstock)

Ena najnevarnejših sobnih rastlin je difenbahija, ki lahko pri zaužitju povzroči motnje govora, še posebej strupeno je njeno steblo. Prav tako je pri zaužitju velikih količin lahko strupena aloja, ki velja za zdravilno.

V sobi majhnih otrok lončnice niso priporočljive tudi zaradi nekaterih drugih nevarnosti, ki jih predstavljajo. Na njih se nabira prah, ki lahko povzroči težave alergikom, prav tako pa lahko težave povzročijo plesni, ki se razvijejo na površini zemlje.

Nekatere strupene rastline na vrtu

Veliko nevarnih rastlin, predvsem grmovnic, kot so oleander, rododendron in pušpan, raste zunaj, zato bodite pozorni, da jih otrok ne bo zanesel v usta. Oleander je zelo nevaren, saj vsebuje toksine, ki lahko motijo delovanje srca, čeprav je otrok zaužil le en list.

Med otrokom zelo nevarne spada še ricinus, ki vsebuje strupen alkaloid ricin. Strupeni so njegovi listi, še posebej pa seme. Zaužitje tega lahko povzroči hude posledice, kot so bruhanje, močne trebušne bolečine, občutek žeje in halucinacije.

Otroke lahko privlači tudi pisano jagodičevje, ki raste na okrasnih grmovnicah in je lahko strupeno. Zato otrokom, ki so dovolj stari, razložite, da so nekatere rastline, ki jih imate na vrtu, strupene.

Pravilno shranjevanje čebulnic

Najbolje je, da vse rastline iz prostora, v katerem otrok spi ali se igra, trajno odstranite. Previdni bodite tudi pri shranjevanju čebulic rastlin, kot so tulipani, narcise in zvončki, ki jih nameravate posaditi zunaj. Mladi raziskovalci jih lahko zanesejo v usta in tudi te so lahko strupene.

Če otrok poje del rastline

Če je otrok zaužil del rastline in so se pojavili bolezenski znaki: bruhanje, srbečica, izpuščaj, zatekanje jezika, oteženo dihanje, glavobol in podobno, ga nemudoma odpeljite k zdravniku. Če ne poznate rastline, jo vzemite s sabo, da bo lahko zdravnik pravilno ukrepal.