Čiščenje hiše

(Foto: iStockphoto)

Otroci dihajo hitreje kot odrasli, zaradi česar lahko tudi hitreje vdihnejo večje količine škodljivih kemikalij in plinov. Takšne dodatke vsebujejo tudi nekatera običajna čistila, zato pazite tudi pri tistih, ki trdijo, da so naravna. Ta oznaka vam ne pove veliko o tem, kako ekološki je izdelek, zato poskusite razbrati, v kolikšnem odstotku je čistilo biorazgradljivo, poglejte naslednje oznake, kolikšen je delež naravnih sestavin in koliko dišav vsebuje.

Bacili in virusi, no, saj niso vsi tako slabi

Imamo dobre novice: ni vam treba več manično drgniti tal in brisati vsega po vrsti, če želite živeti v čistih prostorih. Strokovnjaki pravijo, da večina staršev s strahom pred umazanijo pretirava, saj sama po sebi ni tako nevarna. Prav tako ni potrebe, da sterilno čistimo vse, česar se otrok dotakne, zato pa toliko bolj pazite v javnih prostorih, kjer obstaja možnost bolezni, kot so na primer zdravniške čakalnice ali vrtci in šole, in vestno čistite tiste predmete, ki jih otrok lahko nese v usta. Pri tem upoštevajte stare preizkušene metode čiščenja, ročno čiščenje z blagimi, a učinkovitimi čistilnimi sredstvi je ne le najboljše, ampak tudi najbolj neškodljivo za otroka.

Uporabljajte, kolikor je mogoče, naravna in netoksična čistila. Njihova ponudba je čedalje večja in sploh niso tako cenovno nedostopna. Če imate raje metode naših babic, ki so čistila našla na domačih policah, se čiščenja lahko lotite z njimi, in to nepredstavljivo ceneje in nič manj učinkovito. Kis je naravni antiseptik, ki pobije večino bakterij, virusov in uničuje plesen. Pomagate si lahko še s sodo bikarbono, limoninim sokom, razkužujte pa z naravnimi eteričnimi olji.

Kakšen je zrak, ki ga dihamo?

Čeprav zrak v stanovanju ni videti umazan, lahko vsebuje ostanke čistilnih sredstev, cigaretnega dima ali gradbenih lakov in premazov. Omejite vse, kar morete – ne dovolite kajenja v hiši, preskočite agresivna čistilna sredstva, ki vas grizejo v nos že med samim čiščenjem, ter pogosto perite zavese in prevleke. Najučinkovitejši in poceni ukrep je zračenje. Kadar morete, odprite okna. Če imate dojenčka, mlajšega od enega leta, bo skupaj z zrakom v sobo priletelo tudi nekaj cvetnega prahu in ostalih alergenov, a majhna količina lahko do neke mere celo pomaga pri razvijanju protiteles. Ne pravijo zastonj, da imajo otroci, ki odraščajo na kmetijah, najmanj alergij. Drugi naravni način, kako očistiti zrak, je, da v prostor postavimo čim več zelenja, torej rastočih rož. Da, že nič kolikokrat omenjeno in poudarjeno, a rože resnično pripomorejo k čiščenju zraka v prostorih.

čistila

Kis, soda in limonin sok so trije zavezniki v vašem boju proti umazaniji. (Foto: iStockphoto)

Pa zavihajmo rokave!

Lesena tla se bodo svetila, če jih boste čistili s kisom in vodo. Malo kisa vlijte v vedro tople vode in z njim pomijte tla, ki se bodo kar svetila. Pa dobro ožemite krpo, saj preveč vode lesenim tlom škodi, četudi so ta lakirana. Če bi se radi znebili neprijetnega vonja, po preprogi posujte sodo bikarbono, čez nekaj časa pa vse skupaj posesajte.

Navadne in mikrovalovne pečice lahko očistite z mešanico sode bikarbone in tople vode. Pri navadni pečici zasušene ostanke najprej odstranite z žičnato gobico, potem pa po njej posujte sodo, pustite nekaj minut in obrišite z vlažno krpo. Za čiščenje mikrovalovne pečice zmešajte nekaj žličk sode z nekaj vode in mešanico v stekleni skledi za dve minuti postavite v pečico. Vsak madež boste z lahkoto odstranili. Soda se čudovito obnese tudi pri čiščenju hladilnika, zmešajte enako količino sode in vode, da dobite gosto pasto in z njo očistite stene, police in predale. Obrišite s čisto krpo.

Je treba kje odstraniti rjo? Vaša formula za uspeh sta sol in limonin sok. Po rji posujte sol in po njej pokapajte limonin sok, a ne preveč, da ne boste odplaknili soli. In počakajte, preden se vrnete s strgalom in se veselo lotite dela. A preveč energije ne bo potrebne, saj bosta večino dela opravila že sol in limona.

Poznate boraks? Naravno zmes mineralov, ki jo pogosto dodajajo čistilom, ste včasih lahko našli v lekarnah, danes pa jo boste lažje dobili v prodajalnah s fitofarmacevtskimi sredstvi. Z mešanico 50 gramov boraksa in skodelice kisa boste učinkovito odstranili plesen. Le popršite jo po njej in pustite od 30 minut do ene ure, potem pa jo enostavno obrišite. Če plesen čistite pogosteje, bo zadostovalo le pršenje s kisom.

In s sodo lahko tudi odmašite odtoke. Za tri četrtine skodelice sode vsujte v odtok. Za njo vlijte pol skodelice kisa in takoj zatem odtok zaprite z zamaškom, da vam mini vulkan, ki ga bosta ustvarila soda in kis, ne bo pobegnil. Počakajte pol ure in vmes zavrite lonec vroče vode. Ko 30 minut preteče, odtok odmašite in vanj vlijte vročo vodo. Če postopek ne deluje prvič, ga ponovite.

Površine v stanovanju lahko naravno razkužite z oljem čajeve mirte, bolj znanim kot olje čajevca ali tea tree. Ena žlička olja v dveh litrih vode bo povsem dovolj, z njimi pa lahko pomijete okna, tla, stranišča.

Domači osvežilec zraka

Saj poznate osvežilce zraka v spreju ali obliki vtičnih vložkov. Jih res potrebujete? Vonj pomladnega jutra in hladne svežine ali občutek, kot bi stali pod slapom, vse to resda lepo diši, a kaj se razprši v prostor? Svež vonj tudi pogosto prekrije smrad, kar ne pomeni, da je vaše stanovanje čisto. Če ste se vonju "čistoče iz trgovine" že odrekli, to ne pomeni, da ne bi smeli imeti lepo dišečega stanovanja. Pred vami je sicer lahka naloga, pomislite, na naraven način ste očistili stanovanje, pri čistih prostorih pa ni potrebno veliko, da prostor odišavite.

Domač osvežilec zraka lahko pripravite sami. Destilirano vodo lahko pomešate z eteričnim oljem po svoji izbiri in jo prelijete v plastenko z razpršilom. Morda vam bo bolje zadišalo, če na štedilniku zavrete vodo in ji dodate cimetove palčke in eterično olje. Če niste za dišave in bi radi le odstranili neprijetne vonjave, lahko po hiši na otrokom nedostopna mesta namestite škatlice s sodo bikarbono, ki bo absorbirala neprijetne vonjave.