Meso

(Foto: iStockphoto)

Kuhanje je vsekakor svojevrstna umetnost in zadnja leta radi za kuhalnico poprimejo tudi tisti, ki so se ji dolgo v velikem loku izogibali. Nekateri so se veščin za štedilnikom naučili od svojih mam in babic, spet drugi so vestno sledili navodilom iz raznih kuharskih knjig za telebane, tretji so šli še korak dlje in bolj ali manj uspešno kopirajo zapletene kreacije profesionalnih kuharjev, katerih šove lahko spremljamo tako rekoč že skoraj na vsaki televiziji, konec koncev pa jih veliko tudi samo eksperimentira.

NE ZAMUDITE! Moja mama kuha bolje!, Polona ga žge, MasterChef Slovenija in Okusno je z Adijem Omerovićem - ljubitelji kuhanja in dobre hrane, zagotovo vam ne bo dolgčas!

A ne glede na vse, so najpomembnejše osnove in ravno tu se pogosto zatakne. Skoraj je ni gospodinje, ki bi vedno pripravljala le brezhibne jedi, ali kakšnega predstavnika moškega spola, ki bi svoji dragi za zajtrk vedno spekel popolna jajčka na oko. No, šalo na stran; dejstvo je, da vsi delamo napake, večinoma nehote. Nihče ne trdi, da ste med njimi ravno vi, a kljub temu preverite, saj bodo le tako vaši obroki vedno popolni.

Ženska, ki kuha

(Foto: Profimedia)

Pire pripravljate v mešalniku?

Priprava pire krompirja, ki se pri nas pogosto znajde na krožnikih, se zdi nekaj najbolj enostavnega, a kljub temu se je dobro držati nekaterih preprostih pravil. Kuhajte krompir, dokler se ne zmehča in ne čakajte, da razpade. Dobro ga odcedite in če je le mogoče, se izognite električnemu mešalniku. Raje vzemite v roke dobri stari mečkalec krompirja. Kakšen bo na koncu pire krompir, je v največji meri odvisno od vrste krompirja. Rdeč krompir na primer ima po kuhanju ’voskasto’ teksturo, se ne razkuha, zadrži obliko in je zato nadvse primeren za krompirjevo solato, za pire pa je bolje izbrati na primer ’Russet’ krompir.

’Ubijate’ sveža zelišča?

Mnogo ljudi sveža zelišča hrani v plastični vrečki v hladilniku. Napaka! Po nekaj dneh namreč postanejo sluzasta in rjava. Na ta način lahko hranite na primer peteršilj, ostala zelišča, kot so meta, timijan, rožmarin in druga, pa postavite v kozarec z vodo kot na primer šopek rož in hranite na sobni temperaturi.

Vso hrano hranite v hladilniku?

Le kaj bi brez hladilnika?! Zaradi nižjih temperatur živila dlje ostanejo sveža oziroma se ne pokvarijo, toda pozor! Hranjenje paradižnika v hladilniku ni najbolj priporočljivo. Glede na njegovo zrelost se lahko hrani kar v kuhinji, in sicer v skledi. Če želite paradižnikom pospešiti zrelost, jih skupaj z jabolkom vstavite v papirnato vrečko. Tudi za krompir je bolje, da ga ne dajete v hladilnik, ampak ga tako kot česen in čebulo postavite nekam na suho in hladno.

Uničujete testenine?

Seveda je odvisno tudi od samih testenin, kakšne bodo na krožniku; nekatere se razkuhajo prej, nekatere naj se sploh ne bi … A ne glede na vrsto in znamko je dobro, da testenine kuhate v večji posodi in v nekoliko več vode. Počakajte, da voda zavre, šele nato dodajte testenine in kuhajte toliko časa, kot piše na embalaži. Največkrat posamezniki izberejo premajhno posodo in na primer makarone kuhajo v premajhni količini vode.

Izpirate špagete?

Veliko ljudi po kuhanju špagete, rezance in ostale tovrstne testenine izpere pod hladno vodo, da se ne bi lepile. A to pomeni tudi, da se omaka nanje ne bo najbolj ’prijela’, kar pa marsikomu ni ravno všeč.

Ne znate ravnati z beljaki?

Predvsem priprava sladic pogosto ’zahteva’ sneg iz beljakov. A ta sneg mora biti puhast, kremast in gladek, kar pa ni ravno najbolj enostavno doseči. Najprej je treba beljake od rumenjakov ločiti previdno, da na beljaku ne ostane niti najmanjša sled rumenjaka. Beljake nato pustite malce stati, nato pa jih v čisti in suhi posodi s pomočjo električnega mešalnika ’zmiksajte’ pri največji hitrosti, dokler sneg ne postane dovolj trd. A brez pretiravanja; če boste predolgo mešali, bo sneg postal zrnast in neuporaben.

Ne pustite hrani, da si ’odpočije’?

Ko iz pečice vzamete meso ali druge pečene jedi, je dobro, da jih pustite nekaj minut stati, preden jih razrežete in postrežete. Na ta način boste preprečili, da bi sokovi ’zapustili’ meso in bo to zato bolj sočno, pri lazanjah in zloženkah pa to naredite zato, da se vse tekočine lepo absorbirajo.

Tortelini v loncu

(Foto: Profimedia)

Preveč napolnite ponev?

Mnogo ljudi med pripravo jedi preveč napolni posode, predvsem ponve. Te so namenjene predvsem peki in praženju, ne kuhanju. Resda je pomivanje velikih loncev in ponev bolj zoprno, a imejte v mislih, da sta okus in tekstura jedi pomembnejša. Če boste namreč v ponev naložili preveč mesa in zelenjave, bo voda, ki se pri tem sprošča in spreminja v paro, težko ’zapustila’ ponev in bo jed mehka in kuhana namesto lepo hrustljava.

Preveč zmehčate maslo?

Veliko sladic v svojih receptih zahteva maslo. A pogosto se zgodi, da ga pozabimo predčasno vzeti iz hladilnika in ga nato postavimo v mikrovalovno pečico ali na vroč radiator, da se zmehča. Napaka! Resda mora biti maslo mehkejše, a zmehčalo naj bi se pri sobni temperaturi, saj ima sicer lahko pecivo neželeno strukturo.

Niste dobro spoznali svoje pečice?

Dandanes so že skoraj vse pečice ’pametnejše’ od nas in zmorejo prave čudeže. A preden jo začnete uporabljati, se je dobro spoznati z vsemi funkcijami, ki jih premore, saj bodo le tako vaše jedi vedno popolne.

LJUBITELJI KUHANJA, POZOR!

Za ljubitelje kuhanja in dobre hrane smo poskrbeli tudi na POP TV in Kanalu A:

Moja mama kuha bolje!

Gre za zabavno kuharsko oddajo, v kateri bodo kuhali sinovi in hčerke pod "nadzorom" svojih mam. V vsaki oddaji bomo spremljali dva tekmovalna para, ki bosta morala v določenem časovnem okviru pripraviti slavno družinsko jed. Navodila za pripravo jedi bo prevzela mama, sin ali hči, pa se bo moral oziroma morala spopasti z lonci in poskrbeti, da bo mama zasijala od ponosa. A brez skrbi, v skrajni sili lahko kuhalnico za štedilnikom prevzame tudi mama, toda takrat začne čas hitreje teči. Oddaja je na sporedu od ponedeljka do petka ob 18.00 na POP TV.

Polona ga žge

Na POP TV prihaja že druga sezona priljubljene kuharske oddaje, v kateri se bo za štedilnikom znašla znana radijska moderatorka Polona Požgan. Polona nam skozi oddaje prikazuje vsakdanje življenje mamice in žene, ki ji je skrb za družino v neizmerno veselje, ves svoj prosi čas pa posveča kuhanju. Oddaja bo na sporedu vsako nedeljo ob 18.20.

MasterChef Slovenija

Tudi priljubljena trojica, Alma Rekić, Luka Jezeršek in Karim Merdijadi, se spomladi vrača na POP TV. Tudi tokrat bodo v oddaji MasterChef Slovenija odločali o usodah ljubiteljskih kuharjev, ki se bodo spustili v napet boj za 50.000 evrov in prestižni pokal. Kot so nam zaupali, bodo tudi letos zelo strogi in zahtevni, pričakujejo pa predvsem veliko kreativnosti in dobrih krožnikov.

Okusno je

Vsak ponedeljek ob 18.00 v oddaji Svet na Kanalu A Adi Omerović raziskuje slovenske kraje, njihovo zgodovino in predvsem vrhunsko kulinariko. Na zanimiv način nam predstavlja tradicionalne jedi, ki so za te kraje značilne in jih skupaj z domačini tudi pripravlja.

Štedilnik

(Foto: Reuters)