Tla pod nogami

Vaš leseni pod bo po uporabi čistila, narejenega iz črnega čaja, videti naravnost čudovito. (Foto: iStockphoto)

Prepričani smo, da so lesena tla v vašem domu videti prečudovito, v kolikor so čista in bleščeča. Da ste dosegli želeni učinek, ste se zagotovo pošteno namučili in za ustrezna čistilna sredstva zapravili celo premoženje. No, tokrat vam razkrivamo, kako vse to doseči na lažji in cenejši način.

Črni čaj

Črni čaj vsebuje taninsko kislino, ki daje vašemu lesu izjemen lesk in sijaj. (Foto: Profimedia)

Rešitev se skriva v vrečki črnega čaja

Da, prav ste prebrali. Vrečka črnega čaja vam lahko pride še kako prav, kadar se lotevate temeljitega čiščenja vašega lesenega poda. Medtem ko lahko na tržišču najdete ogromno proizvodov za čiščenje lesenih površin, poskušajte izkoristiti dobro preverjeno in staro formulo, ki bo vaša tla naredila sijoča in bleščeča.

Lesena tla, ki so zelo umazana, ker jih niste temeljito očistili že dlje časa, je treba najprej oprati z milom in sprati z običajno vodo. Nato zavrite v loncu vodo in vanj namočite dve vrečki črnega čaja. Vse skupaj pustite, da stoji nekaj minut. Za tem v pripravljen čaj namočite krpo ali drug kos tkanine in jo dobro odcedite, da iz nje steče odvečna tekočina. Zdaj z njo obrišite tla in občudujte svež in sijoč učinek, ki bo po tem nastal.

Zelo pomembno je, da pri čiščenju uporabljate res pravi črni čaj in nobenega drugega, saj je prav taninska kislina, ki jo vsebuje, tista, ki ustvarja sijaj. Za dodaten lesk lahko osušena tla še dodatno spolirate s suho krpo.

Še nekaj nasvetov za čiščenje tal:

- Za odstranjevanje umazanije z lesenih tal uporabljajte metlo z mehkimi ščetinami, ki bodo ostranile tudi droben, fin prah. Priporočljiva je tudi uporaba sesalca z nastavkom z mehkimi ščetinami, ki bo vase vsesal odvečno nesnago.

- Nikakor ne dopustite, da bi bila vaša lesena tla preveč namočena. Voda se bo še kako hitro vpila v les in posledično parket napihnila.

- Za čiščenje uporabljajte vlažno in ne mokro krpo.

- Svoje naravno čistilno sredstvo lahko naredite tudi s pomočjo vinskega kisa.