Mačka z volno

(Foto: iStockphoto)

V hladnih zimskih dneh je nepogrešljiva mehka volna, ki jo mnogi cenimo zaradi njenega naravnega izvora, topline in nežnosti. Med najbolj razširjenimi je ovčja volna, saj je vzreja ovac že dolga tisočletja stalnica človekovih dejavnosti.

Tudi pri nas se ponašamo z volno, pridelano iz slovenskih vrst ovac. Ena od takih je denimo jezersko-solčavska vrsta. Ovce strižejo spomladi in jeseni, ob vsakem striženju pa pridobijo okoli 2 kilograma volne na žival.

Pletenje

(Foto: iStockphoto)

Sicer pa je volno mogoče pridobivati tudi iz vlaken kožuhov drugih živali. Za najbolj kakovostno volno velja kašmir, ki ga pridobivajo iz dlake kašmirske koze. Cenjen pa je tudi moher, pridelan iz dlak angorske koze in ovce. Morda vas bo presenetilo, da največ volne na svetu pridelajo Avstralci, in sicer kar 25 odstotkov. Tem sledijo Kitajci in Novozelandci.

Na kakovost volne vplivajo številni dejavniki. Proizvajalci pa naštevajo najrazličnejše prednosti in posebnosti lastnih izdelkov. Kot zanimivost povejmo, da se na škotskih otokih ponašajo denimo z volno ovac, ki se prehranjujejo z morskimi algami.

Nekdaj, ko so bili ljudje veliko bolj povezani z ritmom, ki ga je narekovala narava, je zima življenje upočasnila in ga omejila na zaprte in tople prostore. Druženje ob kurišču pa ni bilo prazno in namenjeno samo sebi, ampak so ga nemalokrat vedrila ročna dela. Med številnimi in raznovrstnimi je imelo svoje mesto tudi pletenje. Četudi se je čas spremenil in z njim naše potrebe in običaji, ne bo odveč, če v dolgih večerih sedemo v udoben naslonjač in se prepustimo igri spretnih pletilk. Zase in za svoje bližnje ustvarimo volnene nogavice, rokavice, šale, kape, copate … Z volno si lahko pomagamo pri ustvarjanju drobnih pozornosti in okraskov. Dolga nit spletena v eno samo čvrsto in toplo zgodbo, bo ogrela še tako hladno telo.

Volna v domu

Če smo tudi sicer privrženi naravnim materialom, si bomo z volno prav lepo popestrili tudi dom. Tople in mehke volnene odeje in deke nas bodo grele v postelji, še toliko bolj bomo volno občutili, če si priskrbimo volneno posteljnino.

Hladna tla popestrimo z volneno preprogo, ki bo omehčala trden korak. Mrzle in prazne stene okrasimo s kakšno volneno stvaritvijo – denimo s tapiserijo, to že skoraj pozabljeno dekoracijo, s katero si bomo prav tako krajšali zimske popoldneve in večere. Vsakdanjik ali praznični dan si popestrimo z okrasnimi pleteninami, ki jih uporabimo kot prte, prtiče, okras za kozarce in posode, v katerih hranimo dragocenosti in sladkarije. Denimo kozarec marmelade bo s pletenim okrasom več kot unikatno darilo. Možnosti pa je seveda še in še. Morda bomo letošnji novoletni okras kar spletli.

Dobra izolacija

Mimogrede povejmo še, da se volna uporablja tudi kot izolacija v energetsko varčnih in naravnih hišah. Poleg kakovosti jo torej odlikuje tudi vsestranska uporabnost.

volna

(Foto: Profimedia)