Mačehe

Ko mačehe odcvetijo, njihove cvetove odrežite, saj bo tako rastlina svojo energijo usmerila v rast novih cvetov. (Foto: Profimedia)

Ni jeseni brez mačeh

Mačehe naj bi simbolizirale zvestobo, v njihovih cvetovih pa zaradi razporeditve venčnih listov marsikdo vidi podobnost s človeškim obrazom.

Med ljubitelji cvetja jesen ne more miniti brez nove zasaditve mačeh, ki precvetijo tudi pozno jesen, vsako leto pa se v vrtnarijah pojavijo v novi obliki ali vsaj barvi. Od preprostih, vijolicam podobnih cvetov in večjih raznobarvnih cvetnih glav: za vsak okus se najde ta nezahtevna cvetlica.

Ker razveseljuje tudi takrat, ko je večina rož že odcvetela, je izjemno priljubljena kot nagrobna cvetlica. Pred prvim novembrom bomo zato v vrtnih centrih našli njene najnovejše različice.

Jesenska dekoracija z mačehami

(Foto: Profimedia)

Rade imajo vlažno, a ne premočeno prst

Čeprav mačehe niso posebej zahtevne cvetlice, jim kljub temu moramo omogočiti ustrezne pogoje za rast, saj bodo le tako okras, ki nam bo v ponos. Rade imajo vlažna tla, zamerile pa nam bodo, če bo zemlja premočena. Posadimo jih lahko v polsenco ali celo na sonce. Vendar previdno: premočno sonce lahko nežnim cvetnim listom škoduje.

V sušnih dneh ne pozabimo na zalivanje, med rastjo pa jim lahko privoščimo tudi tekoče gnojilo.

Najprimernejši čas za setev mačeh je od marca do junija, nato pa še septembra. Seveda jih lahko sejemo ob različnih časih in na gredicah bodo cvetele skoraj vse leto. Za zdravo rast bodo potrebovale dobro odcedno bogato (vendar z organskimi snovmi ne prebogato) prst. Tako bodo lepo rasle in jih ne bo napadla koreninska gniloba.

Na gredici, v koritu in na grobu

Ker je mogoče kupiti mačehe različnih velikosti in barv, je njihov sloves nagrobnih rož povsem odveč. Dom bodo okrasile na obronkih cvetličnih gred ali skalnjakov, hvaležno bodo rasle tudi v koritih. Viseče vrste lahko posadimo tudi v balkonska korita ali viseče košare.

Ko načrtujemo gredice z mačehami, moramo biti pozorni na njihovo raznobarvnost. Njihove neštete različice omogočajo izjemne barvne kombinacije, vendar so gredice ali grobovi lahko hitro preveč raznobarvni. Zato pisane raje kombinirajmo z enobarvnimi ali z njimi na gredah ustvarimo vzorce.