Jesenski vrtni kotički - 10

(Foto: Profimedia)

1. Preverite streho, žlebove in odvode za deževnico

Čeprav ste prepričani, da je z vašo streho vse v redu, je pred jesenjo smiselno preveriti, ali ''odprtine'', kot so denimo prostor okoli dimnika in strešnih oken, tesnijo. Iz žlebov očistite listje, umazanijo in morebitna gnezda, ki so se nabrala od pomladi. Preverite tudi, ali je ustrezno poskrbljeno za odtoke, v katere se steka deževnica.

2. Preverite poti, podeste in robnike

Preden bodo temperature padle, preverite, ali bi bilo treba popraviti poti okoli hiše in na vrtu. Utrdite potke, popravite tlakovce in robnike, preverite vhod in ograjo, s tem boste preprečili padce, ko bo potke zamedel sneg.

3. Zamenjajte filtre

Če imate centralno klimatizirano stanovanje, zračni filter redno menjajte. Sicer pa zunanjo enoto klimatske naprave primerno zaščitite, da ne bo vso jesen in zimo izpostavljena vlagi.
Po potrebi zamenjajte tudi filtre v peči in sušilcu za perilo. Čisti filtri so pomembni tudi za zdravje vaše družine.

Vrtna pot

(Foto: Dare Vidic)

4. Popravite in zaščitite pipe

Preverite, če pipe v kuhinji, kopalnici in kleti tesnijo. Bolje bo, če se jim posvetite sedaj, kot pa da sredi mrzle zime čakate vodovodarja. Ko boste končali z zunanjimi opravili in bo začel pritiskati mraz, nikakor ne pozabite zaščititi pip, ki bodo čez zimo izpostavljene mrazu.

5. Pripravite ''ognjišče'' in ''kurišče''

Če imate svoj sistem ogrevanja, je najbolje, da še v toplih dneh preverite, ali brezhibno deluje in da morebitne težave odpravite, še preden se mraz zavleče v hišo. Tisti, ki živite v hišah, preverite tudi dimnik, morda so si čez poletje v njem svoj dom uredile ptice. To opravilo čaka tudi tiste, ki mrzle večere radi preživljate ob toplem domačem kaminu. Po potrebi se posvetujte še z dimnikarjem. Preverite tudi, če deluje termostat.

6. Očistite bojler

Pri bojlerjih težave pogosto povzroča vodni kamen. Če ste med bolj spretnimi, ga boste verjetno kar sami izpraznili in iz grelca očistili vodni kamen. Preverite tudi, če se pojavljajo sledi rje. Očiščen bojler bo prihranil energijo in vodo. Če je bojler že zelo star, razmislite o možnosti, da bi nabavili novega, ki bo stroškovno in energijsko bolj učinkovit.

7. Preverite, če vrata in okna tesnijo

Vrata in okna so pomembna, kadar razmišljate o čim manjši izgubi ogrevanega zraka. Zato se sprehodite po hiši in preverite, ali so kljuke in tesnila še v dobrem stanju. Če okna ne tesnijo prav dobro, novih pa si ne morete privoščiti, lahko nanje namestite debelejše zavese in tako vsaj deloma zadržite vdor hladnega zraka.

8. Očistite in pospravite vrtno garnituro

Ko boste presodili, da je konec sezone posedanja na terasi ali v vrtu, očistite in pospravite zunanjo sedežno garnituro.
Operite blazine, jih temeljito osušite in jih zaščitene v primerni foliji shranite na suho mesto, kjer bodo na varnem počakale na novo pomlad.

9. Servisirajte vrtno orodje

Ko bo vaš ''travnik'' prešel v fazo spanja, očistite kosilnico in drugo orodje. Preverite, ali je orodje treba servisirati. Če razmišljate o nakupu novega orodja, je jesen pravi trenutek za to, saj boste ob koncu sezone pri trgovcih prav gotovo naleteli na ugodnejše cene.

10. Poskrbite za namakalne naprave

Če svoje travnate površine in gredice namakate, poskrbite tudi za kontrolo namakalnih naprav. Če se želite izogniti plevelu in škodi, ki bi jo lahko povzročile nizke temperature, zemljo pognojite. Glede tipa gnojila, ki bi ustrezalo vašemu okolju in glede njegove uporabe, se posvetujte s prodajalcem v bližnjem vrtnem centru.