Sveča

(Foto: Thinkstock)

Preden svečo prižgete, skrajšajte njen stenj na dolžino pol centimetra, da ne bi bil plamen previsok in na ta način proizvedel preveč dima in saj. Tako bo sveča gorela bolj enakomerno in s tem povzročala manj odpadanje voska. Če želite, da bi dlje gorela, jo dajte v hladilnik za nekaj minut. Toda ne pretiravajte – če se sveča preveč ohladi, se lahko polomi. Omejite čas, v katerem boste pustili svečo goreti. Gorenje bi moralo trajati od dve do štiri ure, odvisno od velikosti sveče. Svečo hranite na hladnem, temnem in suhem prostoru, ko ta ni v uporabi.

Sveča

(Foto: Thinkstock)

Kaj pa madeži?

Če pride do nezgode, je koristno vedeti, kako se odstranijo voščeni madeži. Pomembno je, da se vosek najprej ohladi in strdi, nato pa ga je treba ostrgati. Ostanek se s preproge odstrani tako, da se madež najprej pokrije s papirnatim robčkom, tega pa polikate z likalnikom. Postopek ponavljajte, dokler madež ne izgine. V primeru voščenega madeža na oblačilu ga najprej odstranite s strganjem (madež mora biti ohlajen in strjen), nato pa ga prelivajte z vročo vodo, vse dokler ne izgine.

Previdnost ni odveč!

Prižgane sveče nikoli ne pustite brez nadzora, še posebej veliko pozornosti pa je treba nameniti, če se v njihovi bližini nahajajo otroci ali domači ljubljenčki. Zaradi nevarnosti pred prevračanjem jih nikar ne puščajte na lahko vnetljivih površinah, pomembno pa je tudi, da se nahaja dovolj daleč od vseh vnetljivih materialov.

Naredite vtis

Sicer pa je diskretna svetloba sveč odlična za dekoracijo prostora, ki je namenjen praznovanju, prav tako pa je pomemben detajl na svečano opremljeni mizi. Odličen efekt boste dosegli z združevanjem več sveč različnih barv, višin in oblik. Še posebej lepo so videti kombinacije sveč s cvetjem, pri tem pa je potrebna pazljivost, da se cvetje pri tem ne vžge. Sveče naj bodo v tem primeru torej vedno v stabilnih in visokih svečnikih, ločenih od cvetov. Če želite na goste narediti vtis, združite nezdružljivo – ogenj in vodo. Na mizo postavite skledo z vodo, v kateri plavajo sveče. V kolikor so izdelane iz voska, ne bodo potonile. Če je premer sveče večji od njene višine, se le-ta ne bo prevrnila.

Kovinski svečniki se lahko pregrejejo

Izbira svečnikov zahteva posebno pozornost: leseni se lahko hitro vnamejo, kovinski se lahko pregrejejo, tisti, postavljeni na visokem stojalu, pa se lahko hitro prevrnejo. Za čajne sveče, ki se nahajajo v majhnih kovinskih posodicah, bo dovolj navadna keramična ploščica, visokim svečam pa je potrebno zagotoviti čim globlji svečnik, s čimer se izognete kapljanju voska.

Če je svečnik preširok, lahko sveča iz njega pade. Da bi preprečili takšno nezgodo, dno sveče močno zavijte z aluminijasto folijo. V kolikor je sveča preveč debela, njen spodnji del potopite v toplo vodo, nato pa s prsti oblikujte njeno širino.

Svečo, ki se je zaradi toplote zvila, boste zlahka poravnali v prvotno obliko. Dovolj bo, da jo vstavite v plastično vrečko in jo potopite v toplo vodo, ko pa se le-ta dovolj segreje, jo boste zlahka zravnali tako, da jo boste valjali po mizi.

Sveča

(Foto: Thinkstock)