Upoštevajte oznake za vzdrževanje

Način vzdrževanja vseh oblačil predpisuje proizvajalec, ki edini pozna vrhnji material, vrsto polnila in morebitne dodatke. Pred pranjem puhovke zato vedno preverite všito etiketo, saj lahko pri različnih puhovkah veljajo različna pravila vzdrževanja. Niti ni nujno, da lahko vsako bundo perete. V primeru, da je pranje dovoljeno, brez vsakršnega odstopanja upoštevajte temperaturo in način pranja. Bodite pozorni, ali je pod kadjo na oznaki ena ali sta dve črtici, ki pomenita nežno pranje. Na etiketi boste lahko preverili tudi, ali je dovoljeno sušenje v sušilnem stroju.

Zima

Nekateri trdijo, da je bunde polnjene s puhom, najbolje sušiti v sušilcu in sicer skupaj z še dvema teniškima žogicama. To pa zato, da se med sušenjem puh lepo razporedi in ne ostaja v kepah. (Foto: Thinkstock)

Nekaj preverjenih nasvetov iz prakse proti kepam puha

Nekateri trdijo, da je bunde polnjene s puhom, najbolje sušiti v sušilcu in sicer skupaj z še dvema teniškima žogicama. To pa zato, da se med sušenjem puh lepo razporedi in ne ostaja v kepah. Prav tako tudi ne spušča madežev na določenih mestih.

Drugi nasvet, ki smo ga zasledili na enem izmed forumov je, da bundo polnjeno s puhom kar dvakrat ali celo trikrat osušite v sušilcu.

Nekateri zatrjujejo, da v boju proti proti kepam puha uspešno zmagujejo, če v pralnem stroju perejo bundo skupaj s tremi teniškimi žogicami.

Kaj pa, ko po pranju bunda smrdi?

Velikokrat se uporabniki bund polnjenih s puhom pritožujejo, da bunda po pranju smrdi. Neprijeten vonj na bundi zagotovo nastane, če bundo sušite na zraku. To pa zato, ker je gosto polnjena in sušenje traja predolgo. Poleg tega pa se na bundi, kot posledica mokrega perja ali puha, velikokrat pojavijo madeži.

Shranite všito etiketo

Če zaradi udobja ali boljšega prileganja oblačila odstranjujete všite etikete, jih nikar ne zavrzite. Če navodila o primernem vzdrževanju nimate več, nikakor ne preizkušajte pranja doma. V takem primeru bundo odnesite v kemično čistilnico, v prihodnje pa shranjujte etikete, ki ste jih odrezali.

Po koncu sezone v kemično čistilnico

Zanesljivo se bodo pranja in sušenja ustrezno lotili v dobri kemični čistilnici, svetuje Zveza potrošnikov Slovenije. Kemična čistilnica je tudi edini pravi naslov, ko pranje ni dovoljeno. Vedeti pa je treba, da se kljub pazljivosti pri čiščenju voluminoznost polnila z vsakim čiščenjem zmanjšuje. Zaradi tega se lahko zgodi, da vas prihodnjo sezono vaša bunda ne bo več tako dobro grela kot do zdaj.