Hladilnik

(Foto: Profimedia)

Da bi živila v hladilniku ostala dlje časa sveža, ni pomembno le, da jih shranjujemo v hladilniku, pač pa tudi, kako jih tam razporedimo. Kot prvo je potrebno nastaviti temperaturo med 0 in 4° Celzija in tako ustvariti okolje, v katerem se bodo bakterije razvijale najpočasneje.

TUKAJ preverite, kako vzdrževati hladilnik in pri tem še privarčevati!

Na zgornjih policah shranjujte ostanke od kosila, pijačo, sveže začimbe ter ostala živila, ki so takoj pripravljena za zaužitje, saj je tu temperatura najbolj stabilna. Vrata veljajo za ’najbolj topel’ del hladilnika, zato so idealna za shranjevanje živil z naravnimi konzervansi, na primer za pomarančni sok ali majonezo, mleka in jajc pa raje ne postavljate tja, čeprav ima večina hladilnikov nastavke za jajca ravno na notranji strani vrat. Raje jih hranite na spodnjih policah, ker je tam načeloma temperatura najnižja. Ker jajca rada vpijajo močne vonjave iz okolje, jih postavite čim dlje od živil z izrazitim vonjem. Spodnje police so prav tako idealne za shranjevanje surovega mesa ter morskih sadežev. Sadje in zelenjavo hranite v posebnih namenskih posodah in ne kar tako na policah. Breskev, sliv in hrušk nikar ne postavite v neposredno bližino zelenjave, saj izločajo pline, ki lahko povzročijo predčasno gnitje zelenjave.

Hladilnik ni priporočljivo napolniti do zadnjega kotička, pač ja dobro pustiti malo prostora, da lahko hladen zrak neovirano kroži.