Krpe

(Foto: iStock)

V vsakem gospodinjstvu je zajeten kupček kuhinjskih brisalk, a jih kljub temu skoraj nihče po vsaki uporabi ne menja, ampak novo po navadi uporabimo šele takrat, ko se prejšnja umaže, kar je lahko isti dan ali nekaj dni pozneje. Bolj kot je brisalka umazana in dlje kot jo uporabljamo, več bakterij se v njej zaredi in bolj je škodljiva za naše zdravje, saj umazanijo, čeprav ni vidna, prenašamo na hrano in kožo. Da se to ne bi dogajalo, je vredno upoštevati nekaj nasvetov!

Vedno kupujte bombažne brisalke, po možnosti bele, čeprav je res, da se na njih prej pozna umazanija, a se barva ne bo sprala tudi po več pranjih in bodo dlje časa videti nove.

Najprej je seveda treba brisalke oprati v pralnem stroju, po možnosti z antibakterijskim detergentom, ki bo preprečil nabiranje plesni in bacilov, poleg tega pa bodo lepše dišale. Oprati jih morate tudi pred prvo uporabo, da ’uničite’ kemične dodatke in bacile, ki so se v njih ’zažrli’ med proizvodnjo. Perite jih na visoki temperaturi, na koncu lahko dodate tudi belilo, ki bo še dodatno odstranilo ves neprijeten vonj, še bolje pa je, če dodate alkoholni kis ali sodo bikarbono, toda pozor, nikar ne uporabite obojega naenkrat. Takoj, ko se operejo, jih obesite, da se dobro posušijo, nikakor jih ne puščajte stati v pralnem stroju ali vlažnem okolju, saj boste tako ustvarili še bolj ugodno okolje za plesen in bakterije. Lahko jih za 30 sekund postavite tudi v mikrovalovno pečico. Če so brisalke polne zares trdovratnih madežev, jih pred pranjem pomočite v vročo vodo, ki ste ji dodali belilo ali sodo bikarbono in pustite stati čez noč. Priporočljivo je, da brisalko zamenjate vsak dan, ves čas pa naj bo na mestu, da se po vsaki uporabi dobro osuši.