Kako uspešno pregnati molje?
GOSPODINJSTVO

Kako uspešno pregnati molje?

23.02.2017, 8:27
1

Nadležni molji nase največkrat opozorijo šele, ko je škoda že narejena, zato je pomembno, da jih ustavimo že prej - še preden nam preluknjajo najljubšo jopico ali s svojimi ličinkami okužijo novo vrečko moke. Preverite, kako ukrepati!

Čevlji v omari
Čevlji v omari/ FOTO: Profimedia

V našem domu lahko najdemo dve vrsti moljev:tekstilne in kuhinjske molje. Obe sta dobro prilagojeni življenju v bližini človeka, najraje pa imajo okolja, kjer se temperature gibljejo nad 18 °C. Kljub temu, da odrasle osebke prej opazimo, saj pogosto letajo predvsem v večernih urah, škodo povzročajo njihove ličinke. Slednje se prehranjujejo z moko, suhim sadjem in drugimi živili, ličinke tekstilnih moljev pa z volno in volnenimi izdelki.

Molj
Molj/ FOTO: Wikipedia

Ukrepajmo pravočasno

Najbolje je, da se v boj z molji odpravimo še preden se izležejo ličinke, saj se je teh veliko težje znebiti. Škodljivcem najprej skušamo onemogočiti dostop da naših bivališč, poleg tega pa stanovanje tudi redno sesajmo, stepajmo preproge in pogosto perimo oblačila. Pri čiščenju stanovanja smo pozorni, da odstranimo vse ostanke hrane (tudi npr. iz razpok v parketu), živila in oblačila iz volne pa hranimo v tesno zaprtih posodah ali pvc vrečkah.

Kljub vsej naši pazljivosti se molji lahko kaj hitro razvijejo, prinesemo pa jih lahko tudi z živili iz trgovine. Njihov razvoj je zelo hiter – tako lahko npr. ena sama samica krhljevega molja izleže tudi do 400 jajčec iz katerih se kasneje razvijejo ličinke.

Feromonske vabe

V veliko pomoč pri pregonu tako kuhinjskih kot tudi tekstilnih moljev nam služijo povsem naravne kuhinjske vabe. V hišico, ki ima notranjost premazano z lepilom, postavimo listič s feromonom oziroma vonjem, ki ga za privabljanje samcev izločajo samice. Vonja ljudje ne zaznamo, samce moljev pa v celoti obsede. Ko mu ’zaljubljeno’ sledijo, se nehote prilepijo na notranjost hišice. Tako lahko že po nekaj dneh v vabi opazimo na desetino sivih moljev, ker samice nimajo več partnerjev za razmnoževanje, pa tudi ni nevarnosti za nastanek ličink in nadaljevanje zaroda.

Vabo postavimo v omare med živila in oblačila, ko so polne metuljčkov, pa jih zavržemo in nastavimo novo. Ta bo učinkovala tudi več kot tri mesece, saj se feromon sprošča postopoma. Pomembno je, da uporabimo vabo, ki je prilagojena posamezni vrsti molja, saj imata tekstilni in kuhinjski molj različne feromone in je vaba temu tudi prilagojena.

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

METKA102
25.02.2017, 17:15:07
+8
Obleko je treba očistiti, oprati, omare pomiti, stare cote zavreči, v kuhinji rano tako, če je kuhinja čista, živila, kjer bi se zadrževali molji zapreti v steklene kozarce, ostalo odstraniti. Pa ne bo nobenega molja nikjer. Ne potrebujemo nobenih kemikalij.
NOVICE
Stampedo v italijanski diskoteki: mladoletnik ...
ŠPORT
Dončiću zapeli Halleluka, odgovoril je v svojem ...
POP IN
Veseli december pri J. Lo in Alexu Rodriguezu
TV ODDAJE
Glasuj za svojega favorita!
VIZITA.SI
Kje živite? Tudi to lahko vpliva na zdravje
OKUSNO.JE
Preprosto pecivo, ki bo šlo za med!
ZADOVOLJNA.SI
6 najbolj seksi fotografij Franka iz Kmetije
MOSKISVET.COM
Ste opazili, kaj je Luka Dončić naredil ob ...
BIBALEZE.SI
Lahko fotografirate otroka med nastopom?
CEKIN.SI
To je nočna mora marsikaterega podjetnika
DOMINVRT.SI
Jih tudi vi že se življenje obešate napak?
BIBALEZE.SI
To morate naučiti otroka, da se bo lepo vedel za ...