Kalcer

Toplotna izolacija je najpomembnejši element pri toplotni zaščiti stanovanjskih stavb. (Foto: Kalcer)

Predvsem v hladnejših mesecih, ko nam največ sivih las povzročajo visoki računi za ogrevanje, se zavedamo, kako zelo je pomembno, da v kar največji meri preprečimo toplotne izgube. Ne glede na to, kako kakovosten in varčen ogrevalni sistem imamo, pa nam nam dolgoročno največje udobje in prihranke zagotavlja le v kombinaciji s kakovostno toplotno izolacijo. Toplotna izolacija fasade je najpomembnejši element pri toplotni zaščiti stanovanjskih stavb, zato mora biti iz kakovostnih materialov ter z zadostno debelino toplotno-izolacijskega materiala, predvsem pa ustrezno načrtovana in izvedena. In pomlad je idealen čas za tovrstno prenovo.

Tako strokovno pomoč kot tudi vse potrebne materiale za izvedbo ter izvajalce boste našli v trgovinah KALCER, kjer se trudijo svojim strankam ponuditi le najboljše.

Pravilna izvedba je bistvenega pomena

"Ravno izvedba je najbolj pomembna. Tudi dober material namreč ne pomaga, če je izvedba slaba – pomembni so detajli. Kadar ti niso pravilno izvedeni, pride do pokanja, zamakanja, luščenja fasade, pihanja ob oknih, lahko se pojavi plesen, kar pa vzroči velike dodatne stroške in ogromno slabe volje pri reševanju reklamacij," pojasni univ. dipl.inž. gradbeništva Anže Andrejka, prodajni inženir v trgovinah KALCER, ki veljajo za vodilne strokovne prodajalce specializiranih prodajnih programov za gradnjo in obnovo, ki na domač trg stalno uvajajo najnovejše in najnaprednejše svetovne izdelke, tudi za izolacije.

Kalcer

Anže Andrejka, univ. dipl. inž. gradbeništva (Foto: Kalcer)

"Žal pa kljub temu, da z vseh koncev opozarjajo na to, kako pomembna je kakovostna izvedba, ljudje še vedno v veliki meri izbirajo izvajalca samo na račun najnižje cene. Seveda se potem pojavi težava, ker za nizko ceno fasada ni izvedena tako kot bi morala biti. Debelino izolacije in barvo fasade laiki še lahko kontrolirajo in mogoče še sidranje izolacije, najpogosteje pa so lastniki v službi, medtem ko se dela fasada, in pridejo, ko delavcev ni več na gradbišču. Napačen način leplenja, preredko sidranje, tanek sloj lepila in zaključnega sloja, slaba kakovost mreže, predvsem pa slabo izvedeni detajli – take stvari laiki težko kontrolirajo. Najcenejši izvajalec praviloma nima denarja za zaščito fasade med delom, dežju, vetru in soncu izpostavljena še sveža fasada pa pokaže napake že hitro po tem, ko odstranijo oder."

Ker se torej ljudje najpogosteje odločajo na podlagi cene, je vredno še enkrat poudariti, da je bolje na začetku odšteti kakšen evro več, saj se kot rečeno najcenejše rešitve na koncu izkažejo za najdražje. Kakovostna toplotna izolacija namreč v prvi vrsti dolgoročno zagotavlja prihranek pri ogrevanju ali hlajenju, ta se nam povrne v 5 – 10 letih, pomembno pa je predvsem toplotno ugodje. Tudi če v hiši, ki ni izolirana, veliko kurimo, so neizolirani zidovi hladni in sevajo hlad, če sedimo ob steni. "Na hladnih stenah se pojavlja vlaga, pogosto tudi plesen. Zaradi vlage in plesni dobijo prostori poseben, neprijeten vonj, ki se ga navzame pohištvo in oblačila in se ga je težko znebiti. Plesen moramo zatirati, ker je precej bolj škodljiva, kot se zavedamo. Če teh težav nimamo, je bivanje bistveno bolj udobno in zdravo, pa tega ne moremo oceniti z denarno protivrednostjo," še opozori g. Andrejka in doda, da se prvorazredno kakovostna izolacija prepozna že, ko pride iz tovarne. Še posebej pomembno je to pri izolaciji iz EPS (stiropor), ki mora biti uležan, da je dimenzijsko stabilen (da se ne krči več). Dobra izolacija nas ne ščiti samo pred mrazom in vročino, ampak tudi pred hrupom in celo pred požarom. Je pa izolacija lahko še tako dobra, pa se fasada lahko kot rečeno pokvari zaradi slabe izvedbe.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri materialov?

Izbira ustreznega materiala toplotne izolacije zahteva tehten razmislek in posvet s strokovnjakom. Niso namreč vsi materiali primerni za vse objekte in ga tudi ni materiala, ki bi ustrezal vsem zahtevam. Ne samo pri izolaciji fasade, tudi pri izolaciji strehe ali na primer balkona, je potrebno najti kompromis oziroma najbolj optimalno rešitev.

► Najpogostejši materiali so različice ekspandiranega polistirena - EPS (najbolj udomačeno je ime stiropor): lahko je naveden (bel), grafitni (sive ali sivo bele barve), nekateri so z luknjicami, ki izboljšajo prepustnost pare. Primerni so za nižje objekte, za hiše, ki že imajo izolacijo, pa so pretanki.

► Če ste okoljsko ozaveščeni in prisegate na naravno, je na izbiro izolacija iz plute, konoplje, volne, lesnih vlaken … Tudi steklo in kamen sta naravna, je pa za izdelavo potrebno več energije. Tudi za izdelavo drugih materialov so osnova surovine iz naravnega okolja, a zaradi postopkov predelave lahko ti materiali postanejo tujki in so posledično lahko celo okolju škodljivi. Vredno je razmisliti, kaj bo z izolacijo, ko bo postala odpadek, a konec konec je to odločitev vsakega posameznika.

Kalcer

Izbira ustreznega materiala toplotne izolacije zahteva tehten razmislek in posvet s strokovnjakom. (Foto: Kalcer)

► Na lesenih objektih je izolacija iz lesne volne še v manjšem deležu, predvsem zaradi višje cene, vendar delež lesne izolacije raste, kot raste delež stanovalcev, ki se z razlogom odločijo za leseno hišo – hočejo čimbolj naravno in prijazno hišo.

► Lahko se odločite za negorljive materiale, med katere sodita steklena in kamena volna, ta se pogosto uporablja na lesenih montažnih objektih, ter plošče iz penjenega stekla in penjenih mineralnih agregatov. Ti materiali so primerni predvsem za fasade in strehe, saj zmanjšajo škodo v primeru požara.

► Ker zna biti življenje v hrupnem okolju moteče, včasih celo neznosno, je pametno izbrati materiale, ki poleg toplotne zagotavljajo tudi zvočno izolativnost. V tem primeru sta za fasade najprimernejša kamena in lesna volna, pri strehah je izbira nekoliko večja.

► Zavedati se je pomembno tudi, da lahko izolacija na več mestih pride v stik z vodo. Ker pa lahko pride do tega, da izolacija vpije preveč vode, se lahko sesede, strohni ali izgubi izolativne lastnosti. V takih razmerah se najbolje odrežejo penjeno steklo, ekstrudirani polistireni, penjeni poliuretani in podobni izdelki. Penjen poliuretan ali penjen bakelit je najbolj izolativna fasadna izolacija, zato je lahko za 1/3 do 1/2 tanjša od standardne izolacije, je pa dražja. Kljub temu je idealna rešitev v primerih, ko nam je pomembno, da je izolacija čim tanjša. Če ima recimo hiša okna vgrajena v sredini zidu, potem dodatna izolacija še zmanjša osvetlitev prostora. Tanjša izolacija je zaželena tudi pri izolaciji lož, na katerih je cela zunanja stena zastekljena. Zaradi ozkega okenskega okvira zmanjka prostora za debelejšo izolacijo na stranskih stenah.

Kaj je še pomembno pred končno odločitvijo?

"Pri izbiri in izvedbi toplotne izolacije je potrebno pozornost nameniti tudi sami legi objekta - vetrovne razmere, orientacija hiše, bližina gozda ali morja, bližina ceste ... Zaradi izpostavljenosti vetru je potrebno pravilno sidranje in leplenje, glede na bolj agresivne padavine in vodo s ceste pa moramo izbrati ustrezen zaključni sloj, ki je bolj odporen. Če je hiša ob cesti, je fasada izpostavljena večjemu škropljenju in to z umazano in včasih tudi slano vodo. Zato je tudi v tem primeru pomembno pravilno izbrati zaključni sloj. Hiše ob prometni cesti so izpostavljene tudi večjim vibracijam, ki lahko povzročajo razpoke na fasadi. Pa še hrupu so bolj izpostavljene, zato priporočamo izbiro izolacije, ki duši tudi zvok (kamena volna)," za konec še pojasni g. Andrejka in doda, da so pomembne tudi arhitekturne značilnosti hiše, kot na primer širina napušča in višina hiše. Če hiša nima napušča, je fasada bolj izpostavljena izpiranju, visoke hiše so bolj obremenjene z vetrom kot nižje.

Izbira toplotne izolacije torej ni odločitev, ki bi jo sprejeli čez noč, predvsem pa ne odločitev, pri kateri bi bili stiskaški. Nihče ni tako bogat, da bi kupoval poceni, pravijo, in v tem primeru ta rek še kako drži, saj le izolacija iz kakovostnih materialov in pravilna izvedba le-le, zagotavlja največje udobje in dolgoročne prihranke. Vsekakor pa vam toplo polagamo na srce, da se posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo na podladi strokovnje usposobljenosti in dolgoletnih izkušenj pomagal najti rešitev, ki vam bo bistveno izboljšala kvaliteto življenja. Tako strokovno pomoč kot tudi vse potrebne materiale za izvedbo ter izvajalce boste našli v trgovinah KALCER, kjer se trudijo svojim strankam ponuditi le najboljše.

Sponzorirana vsebina

Kalcer

Pri izbiri in izvedbi toplotne izolacije je potrebno pozornost nameniti tudi sami legi objekta - vetrovne razmere, orientacija hiše, bližina gozda ali morja, bližina ceste. (Foto: Kalcer)