Omara, pregrada

(Foto: Studiomamma)

Je jutranji boj z natrpano omaro oblačil, v kateri nikoli ne najdete tistega, kar ste iskali, prenaporen? Čas je, da svojo omaro uredite po svoji volji in tako prihranite dragocene jutranje minute.

Naredite izbor

Brez selekcije oblačil preprosto ne gre. Vzemite si prosto popoldne ali kar dan in spraznite celotno omaro. Pri tem ločite oblačila na različna področja in jih uredite.

Omara

(Foto: Thinkstock)

Izločite!

Mnogi, predvsem ženske, smo na oblačila tudi čustveno navezani. Majico ali krilo povezujemo z različnimi dogodki in za nas tako oblačilo hitro postane spomin z večjo vrednostjo. Zagotovo obdržite oblačila, ki ste jih nosili na maturantskem plesu ali valeti, čeprav jih po vsej verjetnosti ne boste nikoli oblekli. V ta namen si omislite večjo škatlo ali plastičen zaboj in vanj shranjujte oblačila, od katerih se ne morete ločiti. Sem spadajo tudi tisti kosi, ki ste jih kupili na različnih potovanjih. Zaboj lahko hranite tudi v drugem prostoru, če pa gre za manjšo količino oblačil, si pomagajte s škatlami za čevlje je in jih zložite v proste kotičke vaše omare.

Držite se pravil

Oblačila, ki jih sicer ne nosite tako pogosto, imajo tri pravila.

1. Oblecite in preverite, ali vam je oblačilo sploh še prav.
2. Česar niste nosili že več kot eno leto, naj se takoj poslovi od vaše omare.
3. Oblačil, ki so vam pretesna, nikoli ne hranite! Zelo majhna verjetnost je, da boste oblačila kljub izgubi teže še vedno nosili oziroma se spomnili, da jih imate.

Ko ste se znebili vsega nepotrebnega, oblačila ločite glede na letni čas. Poletne oblekice in krilca pospravite na dno omare in večjo pozornost posvetite zimski garderobi. Če imate možnost, oblačila obesite. Tako boste imeli nad celotno garderobo večji pregled. Lahko se zanesete tudi na kombinacijo zloženega in obešenega. Poletne kose zložite, zimske pa obesite. Ob pomanjkanju prostora na obešalnike obesite samo jakne in oblačila, ki so bolj občutljiva.

Ne pozabite na predale

Tudi organizacija predalov je pomembna. Poskrbite, da predalniki ne bodo prenatrpani. V pomoč naj vam bodo škatle ali pregrade. Izločite preluknjane nogavice in strgane hlačne nogavice. Spodnje perilo, ki ga niste oblekli že več kot pol leta, mirne vesti vrzite proč. Nogavice zvijte v kroglice in se tako izognite iskanju drugega para. Pasove lahko zložite v škatlo ali pa si omislite nekaj preprostih kljukic na stranskem delu omare in jih obesite.

In kje je zabaven del čiščenja omare? 

Oblek, ki jih ne nosite, jih nikoli niste oblekli ali so vam postale premajhne/prevelike, lahko s kom zamenjate. Le zakaj ne bi pospravljanje omare združili s koristnim. Vsa ostala oblačila darujte svojim sorodnikom, v posebna zbirališča in organizacije. Ne samo da se boste v omari lažje znašli, s tem boste nekomu tudi polepšali dan. Pa veselo na delo!

Pospravljeni čevlji

(Foto: Profimedia)