Plastična posoda v hladilniku

Police hladilnika morajo biti vedno čiste, hrana v njem naj bo sveža in shranjena v primernih posodah, poleg tega pa v njem ne sme manjkati niti polovica jabolka ali soda bikarbona, ki bosta odlično nevtralizirali vonjave. (Foto: Profimedia)

Iz shrambe v hladilnik

Če želite imeti organizirano shrambo in imate na voljo velik hladilnik, vanj postavite tudi arašidovo maslo. Hladne temperature pomagajo ohranjati njegova olja: preden ga postavite v hladilnik, ga dobro premešajte in olje se ne bo več ločilo in mešanje pri shranjevanju v hladilniku več ne bo potrebno.

Čeprav je videti zelo privlačno v lepi posodi za sadje, tudi avokado sodi v hladilnik. V trgovini ga sicer najdete na policah s sadjem in ne v hladilniku, pa vendar boste zrelemu avokadu podaljšali svežino, če ga boste shranjevali v posodici za sadje v hladilniku.

Šminka

Iz kopalnice preselite svoje šminke. Če ste našli svoj najljubši odtenek in kupili več kosov, jih nujno shranite v hladilniku. (Foto: iStockphoto)

V nobeni shrambi doma, kjer se kuha, ne manjka moka. Če se zdravo prehranjujete in je na vaši polici tudi polnozrnata moka, tudi to prestavite v hladilnik. Vsipajte jo v vrečko za zamrzovanje in njen rok trajanja bo za kar 6 mesecev daljši, kot če bi jo shranjevali v shrambi.

Običajnim stvarem, ki jih hranite v hladilniku, naj se pridružijo tudi domači piškoti. Seveda naj bodo ti v zaprti posodi, da se ne bi navzeli vonjev druge hrane.

V hladilnik ne sodi le hrana

Poleg naštetega s shranjevanjem v hladilniku podaljšujete rok uporabnosti tudi nekaj drugim stvarem. Marsikomu bi se morda zdelo nenavadno, če bi odprl vrata hladilnika in v njem zagledal šopek rezanega cvetja. Če se vam to zgodi, ne mislite, da gre za šalo: rezanemu cvetju je namreč mogoče močno podaljšati svežino, če ga čez noč položite v hladilnik.

Fotografski navdušenci, ki kljub veliki razširjenosti digitalnih fotoaparatov še vedno vztrajajo pri tistih na film, vedo, da je te najbolje shranjevati v hladilniku. Na tako shranjen film boste lahko posneli bolj kakovostne fotografije, vendar pa film pred uporabo nekaj časa pustite na sobni temperaturi in šele nato odprite njegovo embalažo.

Kolonjska in parfumska voda bosta v hladilniku dlje časa ohranili vse še tako nežne nianse dišav. Tako jim boste podaljšali rok uporabnosti za približno dve leti, medtem ko parfume še naprej shranjujte v temnih in suhih prostorih na sobni temperaturi.

Iz kopalnice preselite svoje šminke. Če ste našli svoj najljubši odtenek in kupili več kosov, jih nujno spravite v hladilniku. Hladen prostor nekoliko podaljša njihov rok uporabnosti. V hladilniku shranjujte tudi kreme, ki bodo zaradi hladilnega učinka še bolj učinkovite, in lak za nohte.

Tudi sveče sodijo v hladilnik! Vosek, ki je bil shranjen v hladilniku, se namreč veliko počasneje topi in tako boste v svečah lahko uživali dlje časa.

Da na vrhuncu vrtnarske sezone ne bo razočaranja, ker nekatera semena ne bodo kalila in zrasla v zdravo zelenjavo ali cvetlice, tudi semena shranjujte v hladilniku. Ne pozabite jih ustrezno zaščititi pred vlago: položite jih v neprodušno zaprto škatlo in hladne temperature vam bodo pripomogle do bogatega in zdravega vrta.

Parfum in rože

V hladilniku lahko shranjujete tudi rezano cvetje in dišave. (Foto: iStockphoto)