Kopalnica - 3

(Foto: Profimedia)

Kopalnica naj bi bila v vsakem domu nekakšna oaza miru, kjer bi vsak član gospodinjstva poskrbel za svojo osebno higieno in zdravje, v resnici pa je pogosto pravo leglo bakterij in nevarnosti. Že večkrat smo poudarili, da straniščna školjka še zdaleč ni najnevarnejši oziroma najbolj umazan predmet v stanovanju, niti ne v kopalnici. Pa poglejmo, kateri predmeti v kopalnici so pravo leglo bakterij in potencialnih nevarnosti za naše zdravje!

Goba za tuširanje

Le kdo ne uživa v sproščujoči kopeli ali osvežilni prhi, ki je pravi balzam za telo in dušo po napornem in stresnem dnevu?! Mnogi pa za nanašanje mila ne uporabljajo zgolj dlani, pač pa se poslužujejo uporabe gobe za tuširanje, ki poleg tega, da je nadvse prijetna in uspešno odstrani pot ter umazanijo z našega telesa, odstrani tudi odmrlo kožo. "Koža po uporabi gobe za tuširanje postane znova gladka, sijoča in je videti lepo negovana. Uporaba dvakrat do trikrat tedensko pa izboljša tudi naš krvni pretok," pojasnjuje dermatolog dr. Paul Jarrod Frank. Se sliši super, kajne? In tudi je, a le v primeru, če z gobo pravilno ravnamo. Z neprestano uporabo ene in iste gobe ter posojanjem drugim družinskim članom namreč lahko svojemu telesu naredimo več škode kot koristi. Laboratorijske raziskave so pokazale, da gobe sčasoma postanejo idealno okolje za razvoj plesni in bakterij, saj je okolje, torej kopalnica, polno vlage, ki je za tovrstne organizme pravi magnet. Na gobi so zasledili največ primerov dveh organizmov, in sicer acinetobacter, ki povzroča okužbe na ranah, razjede in vnetje očesne veznice, ter plesni, med katerimi je najbolj znana kandida, ki lahko povzroči izpuščaje okoli ust in številna druga draženja. Da ne bi po nepotrebnem škodili svojemu telesu, je priporočljivo uporabljati gobe iz naravnih in ne sintetičnih materialov.

Kopalnica - 2

(Foto: Profimedia)

Po uporabi jo močno ožemimo in posušimo, nikar je ne obesimo pod tuš, temveč na mesto, kjer je vlaga minimalna. Dobro jo je tudi redno namakati v snovi, ki uničuje bakterije, še najbolje pa je, da jo vsak mesec zamenjamo z novo; če barvo ali vonj spremeni prej, pa seveda takrat. Pa veliko užitkov v prijetni kopeli!

Kozmetika

Večina žensk se ne zaveda, da je njihova torbica z ličili pravo vzgajališče bakterij in da kozmetični izdelki, tako kot hrana, ne trajajo večno. Ko enkrat odpremo kozmetični izdelek, se začne njegov rok trajanja iztekati. Sčasoma se v ličilih začnejo kopičiti različne bakterije in mikroorganizmi, ki so lahko vzrok številnih okužb, kožnih težav in vnetij. Bakterije z uporabo izdelka namreč prenesemo na obraz, v oči in na ustnice, zato je treba paziti, da vedno uporabljamo izdelke, ki so sveži in varni za uporabo. Raziskave so pokazale, da imajo ženske v torbicah z ličili kozmetične izdelke, ki imajo v povprečju kar štiri leta pretečen rok. No, nekatere pa hranijo tudi rdečila za ustnice, ki so starejša od 15 let. Ščetke starih maskar za oči, gobice za nanašanje senčil in pudra tako lahko postanejo pravo prgišče bakterij in mikroorganizmov, ki lahko povzročijo vnetje oči, razdraženost kože, akne in druga kožna vnetja. Šminke s pretečenim rokom trajanja po drugi strani povzročajo izsušenost, razdraženost in luščenje ustnic, lahko pa tudi herpes in vnetja. Znano je, da večina žensk kozmetični izdelek zavrže šele, ko ga porabi, in ne, ko mu preteče rok. Vendar pa strokovnjaki svetujejo redno menjavo ličil in krem, saj bi se na ta način lahko izognili večini vnetij oči, kože in ustnic ter drugim okužbam, ki jih povzročajo bakterije v starih izdelkih. Seveda je treba zavreči tudi ličila in ostalo kozmetiko, ki je spremenila teksturo, barvo ali vonj.

Primerjava med predvidenim rokom trajanja izdelka in dejansko uporabo

Maskara – rok uporabe od 4 do 6 mesecev, v resnici v uporabi 12 mesecev.

Rdečilo za ustnice – rok uporabe od 12 do 24 mesecev, v resnici v uporabi 120 mesecev.

Črtalo za oči ali ustnice – rok uporabe 18 mesecev, v resnici v uporabi 12 mesecev.

Senčila za veke – rok uporabe od 18 do 24 mesecev, v resnici v uporabi 180 mesecev.

Črtalo za obrvi – rok uporabe 18 mesecev, v resnici v uporabi 96 mesecev.

Parfum – rok uporabe 36 mesecev, v resnici v uporabi 96 mesecev.

krtačka

(Foto: iStockphoto)

Zobna ščetka

Študija, ki so se je lotili na univerzi v Manchestru, je sicer razkrila, kar smo že vedeli – naša zobna krtačka je pravo leglo bakterij. Pa vendarle vas bo morda presenetilo dejstvo, da se na povprečni ščetki nahaja več kot 10 milijonov bakterij, med njimi tudi stafilokoki, katerih večina vrst je sicer človeku nenevarnih, nekatere pa lahko povzročijo gnojna vnetja in sepse in e.Coli, komenzalna bakterija, ki se normalno nahaja v debelem črevesu toplokrvnih organizmov. ’Navadna' e.Coli sicer ni nevarna, lahko pa so zdravju precej nevarni nekateri njeni sevi, ki lahko povzročijo krvavo drisko brez vročine, spet drugi patogeni sevi pa povzročajo razen drisk še zapletena vnetja sečil, pri katerih bakterije s svojimi izločki razkrajajo celice sečnih poti, lahko pa povzročijo tudi vnetje in odpoved ledvic, pri novorojenčkih povzročijo celo neonatalni meningitis. Bakterije na ščetko lahko pridejo z vodo, ki prši med umivanjem umazanih rok ali še huje, z vodo, ki prši, ko potegnete straniščno školjko. No, podatki naj vas nikar ne prestrašijo ali celo odvrnejo od umivanja zob, če boste za svojo ščetko lepo skrbeli in jo ubranili pred ’nevarnostmi’, ne boste imeli nobenih težav. Za začetek si zapomnite, da povprečni ščetki ’poteče rok uporabe’ po treh ali štirih mesecih, po tem času jo zamenjajte z novo. Nikar je ne delite z drugimi, svoje bakterije raje zadržite zase. Po umivanju zob ščetko tudi temeljito očistite, vsake toliko pa jo lahko namočite tudi v tekočino za izpiranje ustne votline. Najbolje bi bilo, da jo hranite v omarici, kjer bo še vedno na zraku, a vratca omarice jo bodo vsaj do neke mere zaščitile pred bakterijami, ki pršijo po kopalnici. Da jo ubranite pred vodo iz straniščne školjke, spustite pokrov, preden potegnete vodo. Plastičen pokrovček za ščetko ni najboljša rešitev, saj se ta takoj po umivanju zob ne osuši dobro in če je zaprta, se ustvari vlažno in posledično še bolj bakterijam domače okolje.

Krtača za lase

Krtača za lase ponavadi ni na seznamu stvari, ki jih redno in temeljito čistimo. Pa ste vedeli, da je na njej celo več bakterij in plesni kot v pomivalnem stroju in skledi za pasjo hrano. Znanstveniki z univerze v Arizoni so namreč sporočili šokantne rezultate raziskave, v kateri so preučevali 30 različnih krtač za lase, ki so jih uporabljale ženske med 16. in 24. letom. Na vsakih pet centimetrov so našli kar 3.409 različnih bakterij, medtem ko jih je v pomivalnem stroju 2.733 na pet centimetrov, v skledi za pasjo hrano pa 'samo' 2.110. Mnogo ljudi nikoli ne očisti svojega glavnika ali krtače za lase, morda le odstranijo izpadle lase. Pa ste vedeli, da se tam zadržujejo poleg las tudi kemikalije iz proizvodov za oblikovanje pričeske ter odmrla koža iz lasišča, ki ustvarja idealne pogoje za razmnoževanje bakterij in plesni? Resda niso vse bakterije škodljive, toda mnoge izmed njih lahko povzročijo razdraženo kožo lasišča, alergijske reakcije ali neprijeten vonj. “Glede na število bakterij bi morali krtačo za lase čistiti najmanj enkrat tedensko,“ svetuje prof. Alison Southcombe. Krtačo namočite v mešanico vode, šampona in kisa, nato pa jo s ščetko temeljito očistite, da odstranite vso umazanijo in bakterije. Sperite jo s hladno vodo ter pustite, da se posuši.